null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Buurman, wat doet u nu?'

Petra De Sutter: ‘Verliefd op Claire en de Vlaamse Ardennen’

Noud Jansen

Over haar transitie wilde ze ’t voor een keer eens níét hebben (‘Een oud verhaal, dat bovendien al uitentreuren is verteld’), maar verder gaf vicepremier Petra De Sutter carte blanche aan Cath Luyten. Breaking: ‘Buurman, wat doet u nu?’ zou woensdagavond weleens interessant kunnen worden.

PETRA DE SUTTER «Normaal ben ik terughoudend wat publieke optredens betreft, omdat ik van mening ben dat de schijnwerpers niet op mij als persoon zouden moeten gericht staan, maar op wat ik doe in de politiek. Maar toen Cath me belde, zei ik niet meteen nee. ‘Buurman, wat doet u nu?’ kende ik niet – ik heb pas onlangs begrepen dat de titel een uitspraak is van één van de personages in ‘Flodder’ – maar al vanaf de eerste keer dat ik haar op tv zag, komt Cath op me over als een warme en innemende persoon, iemand die vertrouwen uitstraalt.»

HUMO Dat mag blijken: u liet haar in uw huis toe, en stemde er bovendien mee in dat uw echtgenote Claire in beeld kwam.

DE SUTTER «We hebben daar lang over nagedacht, want Claire is er niet op gebrand om in de kijker te lopen. We willen ook geen van beiden dat zij gezien wordt als ‘de partner van Petra De Sutter’, maar als de persoon die ze zélf is: een palliatief verpleegkundige en voormalig voorzitter van de lokale Groen-afdeling, die in tegenstelling tot ikzelf bijzonder creatief is – ze schildert, en ze doet dat goed.

»Uiteindelijk hebben we besloten om het er toch maar op te wagen. En ja, nu zijn we razend benieuwd naar het resultaat, want we hebben nog niks gezien. We zetten ons schrap: vooral Claire kijkt toch met een zekere spanning uit naar de reacties. Ik krijg als politica voortdurend commentaren over me heen, zowel positieve als negatieve, maar voor Claire is dit nieuw.»

HUMO Claire en u wonen – samen met een halve kinderboerderij aan honden, poezen, schapen en kippen – in Horebeke. Niet meteen de navel van de wereld, wel?

DE SUTTER (lacht) «’t Is maar hoe je het bekijkt: Horebeke ligt in het hart van de Vlaamse Ardennen, de streek waar ik ben opgegroeid en waarop ik altijd verliefd ben gebleven. In 2005, een jaar nadat ik haar had leren kennen, hebben Claire en ik er een oud hoevetje gekocht, op een helling waar in de weekends veel fietstoeristen passeren. Het ligt behoorlijk ver van zowat álles, maar Horebeke geeft me rust. Met een hectische job zoals de mijne is dat erg veel waard.»

HUMO Ik weet dat u in uw vrije tijd celliste bent. Heeft Cath u gevraagd om een stukje te spelen voor de camera?

DE SUTTER «Jawel, en ik heb een passage uit de ‘Zes suites voor onbegeleide cello’ van Bach voor haar gespeeld. Voor die ene keer dat ik ermee op tv kom, kan ik toch maar beter meteen voor de mooiste cellopartij aller tijden gaan?»

Buurman, wat doet u nu?
Eén, woensdag 26 mei, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234