tv-tip'Taboe'
‘Philippe Geubels is een zeer vrouwelijke man’
De tweede aflevering van ‘Taboe’ doet op het eerste gezicht wenkbrauwen fronsen: is een vrouw zijn, het thema van deze week, dan werkelijk een taboe? Filosofe Griet Vandermassen, één van de vrouwelijke gasten van Philippe Geubels, was aanvankelijk ook verbaasd.
GRIET VANDERMASSEN «De focus van het tweede seizoen is iets breder dan die van het eerste: het gaat eerder over groepen die worstelen met bepaalde problemen waar weinig begrip voor is. Maar ik was ook verrast, hoor. Ik dacht meteen: moet er dan ook geen aflevering over mannen komen? Die worstelen net zozeer.»
HUMO Heb je dat idee geopperd bij de makers?
VANDERMASSEN «Niet echt. Ik denk dat Philippe liever in een hottub zit met vijf vrouwen dan met vijf mannen (lacht). Het ligt maatschappelijk natuurlijk gevoeliger om te lachen met vrouwen dan met mannen. In die zin snap ik wel dat ze voor dat thema zijn gegaan.
»Ik heb hard getwijfeld of ik zou meedoen. Ik ben nogal introvert. Een hele week met mensen die je niet kent, met de camera’s erop: dat was voor mij een sprong in het diepe. Maar ze hadden duidelijk goed nagedacht over welke vrouwen ze samen zouden zetten: vanaf het eerste moment klikte het. Dat had ik niet verwacht. Ik wil niet giftig klinken, maar met vrouwen weet je nooit: soms kunnen ze heel lief zijn in je gezicht, maar gemeen doen achter je rug. Hier was er meteen openheid, warmte en vertrouwen, waardoor er heel persoonlijke verhalen aan bod kwamen. Toen ik na die week thuiskwam, voelde ik een soort high, een ander woord heb ik er niet voor.»
HUMO Het verbaast niet dat de makers bij jou uitkwamen: je schreef ‘Dames voor Darwin’ en mengt je wel vaker in het genderdebat. Waarop werden de andere vrouwen – ook pakweg Sarah Vandeursen en Kat Kerkhofs doen mee – geselecteerd?
VANDERMASSEN «Het zijn uiteenlopende profielen, uit de politiek, de media… Allemaal zijn het mondige, sterke vrouwen, maar ze zijn ook nuchter, niet activistisch en geen zaagtrienen. Ze voelen zich absoluut niet het slachtoffer van één of ander patriarchaal systeem. Aan een rondje mannen bashen had ik niet meegedaan.»
HUMO Kun jij lachen met moppen over vrouwen?
VANDERMASSEN «Het hangt ervan af wie de mop vertelt. Van Philippe kan ik het hebben: hij is geen cynische macho, maar net heel lief, empathisch en gefocust op de ander. Eigenlijk is hij een zeer vrouwelijke man.»
HUMO Ken je een goeie vrouwenmop?
VANDERMASSEN «Goh, ik kan moppen nooit onthouden. Er is zo’n mop over een vrouw die een mop probeert te vertellen, maar die ben ik dus kwijt. Mannen zijn vaak wandelende moppenboeken, vrouwen hebben dat veel minder.»
HUMO Heeft dat ook met biologie te maken?
VANDERMASSEN «Zowel mannen als vrouwen houden van humor, alleen verstaan ze er verschillende dingen onder. Als een man zegt dat hij van humor houdt, dan bedoelt hij: ik vertel graag moppen. Als een vrouw dat zegt, betekent het: ik hou van een man die graag moppen vertelt. Dat is een opvallend sekseverschil. Moppen vertellen is voor een stuk performen en dus risicovol. Je hebt minder vrouwen die graag risico’s nemen dan mannen. Ga maar eens op een podium staan als niemand lacht: dat is doodgaan. Humor is een uiting van durf, zelfvertrouwen, creativiteit en intelligentie.»
HUMO Heel aantrekkelijk.
VANDERMASSEN «Precies. Vraag je aan vrouwen aan welke eisen een man moet voldoen, dan zeggen ze over het algemeen: hij moet zelfzeker, ambitieus en grappig zijn, en als het even kan ook knap.»
HUMO Heeft Geubels even geluk.
Taboe: vrouwen
Eén, zondag 2 januari, 20.05