kijktip'Planet Finance'
‘Planet Finance’ en uw portemonnee: ‘Oorlogen en rampen: dáár verdien je geld mee’
Wie de weg naar NPO 2 niet kon vinden, krijgt een herkansing op Canvas: ‘Planet Finance’ is een uiterst genietbare Nederlandse reportagereeks van de VPRO die op inzichtelijke wijze uit de doeken doet hoe de financiële markten in elkaar zitten. Over zes weken kan zelfs een kind een aandeel van een obligatie onderscheiden.
MARIJE MEERMAN (maker) «Tijdens de coronacrisis gingen de mensen niet op vakantie of op restaurant, dus hadden ze spaargeld over waar ze nul procent rente op kregen. ‘Hoe kan mijn geld voor mij gaan werken?’ vroegen ze zich massaal af. En met een beleggingsapp op hun smartphone werd het bijna een spelletje. Zo kwam planet finance opeens heel dichtbij, ook voor wie er vroeger nooit mee bezig was geweest.
»Met de serie willen we laten zien wat er aan de andere kant van je app gebeurt. We vertrekken telkens van een zwarte zwaan, een onverwachte gebeurtenis die de markt op haar kop zet. Tijdens corona hield de wereld bijvoorbeeld grotendeels op brandstof te verbruiken, en de olieprijs kelderde.»
HUMO Er is zelfs een moment geweest, zo leren we uit de reeks, dat de prijs van een vat olie ónder nul ging: je kreeg geld toe als je er één kocht.
MEERMAN «Het is onvoorstelbaar duur om een oliekraan dicht te draaien, met als gevolg dat men steeds verder ging zoeken om al die naar boven gehaalde olie op te slaan: álle mogelijke vormen van opslag werden gevuld. Op den duur waren de opslagkosten hoger dan wat de olie waard was, en zakte de prijs onder nul. Op dat moment konden speculanten natuurlijk zaakjes doen: zij leven van extreme marktschommelingen tijdens een catastrofe. Dat verklaart ook waarom de oliemaatschappijen veel verdiend hebben tijdens de lockdown, ondanks de lage olieprijzen: ze hebben traders in dienst die naar hartenlust kunnen speculeren.»
HUMO Ex-trader Michel Marks zegt in ‘Planet Finance’: ‘De nachtmerrie van elke trader is ’s morgens wakker worden en in de krant lezen dat het vrede is.’
MEERMAN «In vredestijden blijven de prijzen van veel grondstoffen stabiel, veel geld valt er dan niet te verdienen op de futuresmarkt. Oorlogen en rampen: dáár leeft een trader van.
»De voormalige vloertrader Bob Iaccino had het tegen mij over twee menstypes: wat-mensen en waarom-mensen. Toen 9/11 gebeurde, dacht ik: waarom zijn die mensen in die torens gevlogen? Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze opgeleid? Hij niet: hij vroeg zich af wat er op dat moment op de markten gebeurde, hij handelde ernaar en had het beste jaar van zijn leven.»
HUMO Bent u door de serie zelf meer een wat-mens geworden?
MEERMAN «Nee. Ik hou er niet van om risico te lopen, en daartoe moet je wel bereid zijn als je veel geld wilt verdienen op planet finance. Dus nee, voorlopig blijf ik een bewoner van planeet aarde.»
Planet Finance
Canvas, zondag 12 februari, 20.00