Privacy & ik - Documentary series (BEL-2021) - Caption: Tim Verheyden (r.) Beeld vrt
Privacy & ik - Documentary series (BEL-2021) - Caption: Tim Verheyden (r.)Beeld vrt

televisie★★★☆☆

‘Privacy & ik’: Elke keer als Tim Verheyden op mijn scherm komt hou ik m’n hart vast

Telkens als ik Tim Verheyden op mijn scherm aantref, hou ik m’n hart vast, want geheid volgt er dan een boodschap waarin hij me in niet mis te verstane bewoordingen zal meedelen dat ik me, zonder dat ik er erg in had, vandaag al middenin een dystopische toekomst bevind die ik liever in een verre toekomst had gesitueerd, en voor mijn part zelfs niet meer hoefde mee te maken.

Ook in ‘Privacy & ik’ was de mededeling weer zorgelijk: privacy is niet meer, en dat was grotendeels de verdienste van de drommen camera’s die de laatste decennia van overheidswege aan het straatbeeld waren toegevoegd. ‘Straatbeeld’ kreeg meteen een andere betekenis. Vanuit zijn eigen portaal wees Verheyden richting een exemplaar dat hij naar eigen zeggen pas opgemerkt had. Een zekere verontwaardiging ging van hem uit, ofschoon ik hem tot nu en op basis van zijn eerdere werken altijd had thuisgebracht als iemand die net pas in z’n element verkeert als hij in zijn omgeving het schootsveld van een camera gewaarwordt. Ook ik kan me vergissen.

Bij die breed uitgesmeerde surveillance van de gewone burger moest vooral het vermoeden van onschuld eraan geloven, begreep je na enkele gesprekken met privacydeskundigen die vanuit hun zitje stuk voor stuk in alle staten waren. Want ook als je niet van plan was om een autoraampje in te slaan, werd je toch maar mooi ‘proactief’ in de smiezen gehouden door oom agent. ‘Proactief’ is een bijwoord dat je vooral bij misdaadbestrijding hoort te wantrouwen. De West-Vlaamse korpschef die krap twintig jaar geleden de allereerste camera met nummerplaatherkenning had geplant, herkende in die brede navolging zijn gelijk - ‘terwijl ik nog verhuisd werd in 2005’. Het duurde even voor ik begreep dat hij ‘verguisd’ bedoelde. Zijn critici van toen noemde hij nu ‘privacygoeroes’ - ‘hoeroes’ - wat me ook al allesbehalve lekker zat.

Verheyden stelde aldoor de juiste vragen - ‘Maak dat eens concreet’ is een simpele maar ondergebruikte struikelblok in interviews - maar wanneer hij meende ergens een smoking gun te ruiken, riskeerde hij alsnog zichzelf voorbij te rennen. Een overontwikkeld reukorgaan wellicht. In de tweede aflevering, die een stuk minder trefzeker overkwam dan de eerste, stond hij stil bij de potentiële inbreuk op de privacy die de smartphone is. Dat bij een bezoek aan sites als HLN.be je gegevens worden verkocht waar je bijstaat, was ontstellend maar geen onthulling. Verontrustender werd het wanneer alweer de rol van de overheid belicht werd. Experts hakten de beruchte corona-apps aan gort, maar veel zorgwekkender was dat bedrijven als Proximus de staat toegang verschaffen tot de locaties en betaalgegevens van hun klanten. Zo kon er middels ‘sociale profilering’ een beeld gevormd worden van verschillende bevolkingsgroepen. Waar dat goed voor was, daar had je het raden naar, maar volgens de woordvoerder van Proximus moesten we ons vooral geen zorgen maken. Oef.

‘Privacy & ik’ telde zelden nieuwe invalshoeken, maar was wel een extensieve samenvatting van de vragen die een mens zich kan stellen bij hoe hij gezien wordt door zijn overheid. Letterlijk en figuurlijk.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234