null Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

kijktip'Patiënt Pedro'

Psychiater Damiaan Denys: ‘Pedro Elias is een goede patiënt’

Pedro Elias, notoire hypochonder, liet in 2021 zijn volledige lichaam checken voor de populaire podcast ‘Topdokters: patiënt Pedro’. Hij bleek kerngezond, maar zijn ziektevrees was nog steeds niet verdwenen. In de vierdelige docureeks ‘Patiënt Pedro’ op Play4 gaat Elias daarom te rade bij Damiaan Denys, Vlaams psychiater, filosoof en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in angststoornissen.

Joshua Migneau

DAMIAAN DENYS «Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Pedro Elias gehoord, ik wist niet dat hij een bekende Vlaming was. Hij kwam bij me langs om te praten over zijn hypochondrie, maar ik merkte meteen een resem andere problemen op: dwangneuroses, controledrang, angst om alleen gelaten te worden. Een complex ziektebeeld, dus. Maar Pedro is een crack in het verhullen van zijn stoornissen, onder meer door grapjes te maken.»

HUMO Hoe kun je een angststoornis herkennen? Ik vraag het voor een vriend.

DENYS «Angst is een normale emotie, hoor. We spreken pas van een angststoornis als iemand zijn angst niet kan beteugelen. Wie meer dan één uur per dag angstig is, daar minder goed door functioneert en geen oplossing ziet, heeft waarschijnlijk een angststoornis.

»Angst maakt onderdeel uit van Pedro’s dagelijkse leven. Meer nog: hij heeft er zijn volledige persoonlijkheid rond gebouwd.»

HUMO Als Pedro ’s ochtends wakker wordt, controleert hij of zijn hart nog klopt. ‘Mijn geest maakt me fysiek ziek,’ zei hij daarover in Humo. Hoe kan hij geholpen worden?

DENYS «Voor we aan de behandeling konden beginnen, moesten we eerst Pedro’s angsten begríjpen. We hebben meerdere gesprekken gevoerd, maar hij bleek verbaal te vaardig: hij zei exact wat hij wilde prijsgeven, en niets meer. We hebben hem dan maar, als alternatieve behandeling, laten boksen. Het lichaam is eerlijk: in de boksring konden we beter analyseren hoe hij reageert op angst.

»De psychiatrie wordt op tv meestal te simplistisch voorgesteld. De realiteit is moeilijker en morsiger. Pedro is nog steeds in behandeling bij een psychotherapeut en wij zien hem om de twee maanden om zijn vooruitgang te bespreken. Ik ben tevreden dat ‘Patiënt Pedro’ dat eerlijk laat zien.»

HUMO Is Pedro een uitzonderlijk geval?

DENYS «Nee, ik denk dat veel kijkers zich in hem zullen herkennen. Al vond ik het wel uniek dat een bekende figuur zo openlijk over zijn angststoornissen praat. Hij liet zelfs zijn therapiesessies filmen, terwijl er nochtans pijnlijke tekortkomingen aan het licht worden gebracht.

»Pedro was altijd nieuwsgierig, hij wilde oprecht weten wat er met hem scheelt en was bereid om diep te graven. Schrijf maar op: Pedro Elias was een goede patiënt.»

HUMO U werkt al 25 jaar rond angststoornissen. Is de mens banger geworden?

DENYS «Ik denk het wel. De afgelopen decennia is het aantal angstklachten toegenomen, terwijl onze samenleving veiliger is dan ooit tevoren. Paradoxaal, niet? We zijn zo gewend geraakt aan stabiliteit en voorspelbaarheid, dat we de ongezonde neiging hebben ontwikkeld om álles te willen controleren.»

‘Patiënt Pedro’
Play4, maandag 12 december, 22.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234