Tom Waes
REIZEN WAES: VLAANDEREN Beeld © VRT - Johan Jacobs
Tom WaesREIZEN WAES: VLAANDERENBeeld © VRT - Johan Jacobs

tv-tips'Reizen Waes Vlaanderen'

‘Reizen Waes’ wordt ‘Daguitstapjes Waes’: ‘Geen doel of plan. Zá-lig!’

Geen Timboektoe, Oost-Timor of Antarctica in het nieuwste seizoen van ‘Reizen Waes’: als gevolg van u-weet-wel-wat houdt Tom Waes het voor één keer bij een boottochtje door de Brugse reien, een kabelbaan in Heuvelland en een bar aan de Truiense Chaussée d’Amour. Noodgedwongen dus, maar daarom niet minder graag.

Noud Jansen

TOM WAES «Ik weet dat het als een verkooppraatje klinkt, maar toch: ik heb er geen seconde spijt van gehad dat we hier zijn moeten blijven. Meer zelfs, ik vond het een verademing. Om maar één voorbeeld te geven: met Tijs Vanneste – ook bekend als Van Echelpoel – als gids zijn we door de Kempen getrokken. Op een gegeven moment hebben we allebei een rubberbootje opgeblazen om ermee op het kanaal rond te dobberen, zonder enig doel of plan. Zá-líg, hoewel er in de verste verte niks spectaculairs gebeurde. Tijs is iemand die al heel lang begrijpt wat wij door toedoen van de coronacrisis zowat allemaal zijn beginnen te begrijpen: je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken.»

HUMO Fijn. Maar levert dat dan wel een even boeiend programma op?

WAES «Ik vind van wel, ja. Hoewel we het dit keer natuurlijk niet konden maken om te lachen met de mensen, wat we in het buitenland weleens durven te doen. Jammer! (lacht) Maar we zijn allemaal zo tevreden dat we een tweede ‘Vlaams’ seizoen misschien zullen overwegen. Overigens zijn we ook al een tijdje met het idee aan het spelen om eens een ‘Zeilen Waes’ te maken, uit ecologische overwegingen.»

HUMO In april lanceerde je een oproep: iedereen die nog ‘een raar iemand, een tof plekje of een bijzondere eetgewoonte’ wist, mocht dat kenbaar maken via de site van Eén. Daar zouden zo’n 6.400 reacties op zijn gekomen.

WAES «Zot, hè? Ik moet wel toegeven dat daar behoorlijk veel uitbaters van B&B’s en hotels tussen zaten, en bedrijven die kajaks of fietsen verhuren. Zeker in volle coronacrisis snap ik wel dat die mensen reclame willen maken, maar voor ons was het wel zaak om de commerciële voorstellen eruit te filteren en vervolgens goed te zoeken naar – bijvoorbeeld – een man die in z’n eentje een tank uit de Eerste Wereldoorlog had nagebouwd.

»Ook opmerkelijk: vanuit Oost-Vlaanderen hebben we letterlijk honderden keren de tip gekregen om ergens muskusrat te gaan eten, een oud streekgerecht. Dus ja, ik ben daadwerkelijk muskusrat gaan eten, of ‘waterkonijn’ zoals het ooit op de menukaart stond.»

HUMO Weerzinwekkende streekgerechten: ’t is bijna een gimmick geworden in ‘Reizen Waes’.

WAES (lacht) «’t Is onze redacteur Jonas die altijd met die eet-ideetjes op de proppen komt. Zonder hem had ik nooit gefermenteerde kots, gekaramelliseerde tarantula of pipi-eieren gegeten. Maar ik heb hem nu eindelijk kunnen terugpakken, door hem ergens in West-Vlaanderen de ‘vette derms’ te laten eten die eigenlijk voor mij bedoeld waren. Als je de beelden ziet, zul je begrijpen dat die jongen me nóóit meer iets gaat laten eten dat hij niet zelf zou binnensteken.»

‘Reizen Waes: Vlaanderen’, Eén, zondag 3 januari, 20.15

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234