null Beeld

tv-tips'State of the Union'

Relatietherapie op café: ‘Ik heb het gestolen van ‘Cheers”

Redactie

Even uw aandacht voor een pareltje op tv: ‘State of the Union’, een reeks over een koppel met huwelijksproblemen dat elke week even op café samenkomt om te overleggen vlak voor ze bij de therapeut aan de overkant van de straat hun ziel gaan uitstorten. Meer is het niet: een man en een vrouw (Chris O'Dowd en Rosamund Pike) bestellen een pint en een glas witte wijn, praten een tiental minuten over waar het allemaal fout is gelopen en stappen daarna naar buiten, en dat tien keer na elkaar. Maar die tien korte afleveringen, die Canvas in één keer na elkaar uitzendt, vormen samen twee uur wondermooie televisie, een ontleding van een huwelijk in verval vol scherpe dialogen en ontroerende momenten. Met speciale dank aan de scenarist: Nick Hornby, de Britse auteur van bestsellers als ‘High Fidelity’ en ‘About a Boy’.

NICK HORNBY «Ik wilde allang iets schrijven over het huwelijk, waarbij het huwelijk zelf een soort personage is. Als je zoals Tom en Louise al vijftien of twintig jaar samen bent, vormen al die gedeelde ervaringen, de kleine en grote ruzies onderweg, de problemen en de gelukkige momenten samen een soort grote bal die altijd tussen jullie blijft hangen. Iets wat jaren geleden gebeurd is, kan zomaar weer naar boven komen. Dat maakt hun gesprekken zo interessant: wat niet gezegd wordt, is minstens zo belangrijk.»

- Waar kwam het idee vandaan om Tom en Louise aan een tafeltje in een café te zetten, en niet in het kantoor van de therapeut zelf?

HORNBY «Wat er net voor een sessie bij de therapeut gebeurt, intrigeert me ook allang. Ik bedoel: je gaat daar binnen om te praten over alle mogelijke problemen, dus waarover heb je het dan vlak ervoor? Toen ik wat tijd over had, dacht ik: misschien kan ik eens proberen hoe het is om zo'n scène van tien minuten te schrijven? En het voelde erg goed, volkomen logisch ook, want je gaat geen uur op voorhand afspreken om naar een therapeut te gaan. Alles paste perfect in elkaar. Ik merkte dat ook toen ik dat eerste scenario naar een aantal mensen stuurde: iedereen was meteen heel enthousiast.

»Best wel grappig eigenlijk: als je het scenario voor een film rondmailt, moet je maanden wachten tot iemand het gelezen heeft en reageert. Maar bij een script van nog geen tien pagina's gaat het blijkbaar sneller (lacht).

»Alles bij ‘State of the Union’ is snel gegaan: Rosamund en Chris zegden meteen toe, Stephen (Frears, de regisseur, red.) was ook enthousiast en we hebben alles in een drietal weken opgenomen.»

- Heb je ooit overwogen om Tom en Louise halverwege toch de straat te laten oversteken om binnen te stappen bij de therapeut?

HORNBY «Eigenlijk niet. Ken je ‘Cheers’ (de klassieke Amerikaanse sitcom uit de jaren 80, die zich grotendeels afspeelde in een café, red.)? Daarin praat Norm, één van de vaste stamgasten, heel vaak over zijn vrouw. Soms belt zij hem ook op terwijl hij aan de toog zit. Maar in al die seizoenen die er van de reeks zijn gemaakt, krijg je haar nooit te zien. Dat vond ik altijd erg knap, dus heb ik het maar gestolen (lacht).»

State of the Union

Canvas, woensdag 28 oktober, 22.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234