null Beeld Natalie Seery
Beeld Natalie Seery

tv-tip'After Life'

Ricky Gervais in ‘After Life’: ‘Iedereen kan doodgaan in seizoen 3, enkel de hond is veilig’

Een man verliest zijn vrouw en reageert zijn verdriet af op de rest van de wereld: laat het over aan Ricky Gervais, de bedenker van ‘The Office’ en de snedigste presentator uit de Golden Globes-geschiedenis, om van zo’n triest onderwerp een succesvolle comedy te maken. In het derde seizoen van ‘After Life’ op Netflix doet Gervais, als hoofdrolspeler en bezieler, een laatste poging om het geluk te vinden.

Redactie

– Hoort de dood wel thuis in een comedy?

RICKY GERVAIS «Tuurlijk. ‘After Life’ is grappig en ploeterend en ontroerend, net zoals het echte leven. Televisiebazen onderschatten wat een publiek kan verteren, waardoor veel series te braaf zijn. Ik wil polariseren, televisiekijkers uitdagen. Je schaadt niemand door taboes te bespreken, integendeel, je ontkracht er net moeilijke onderwerpen mee. Ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gekregen: fans vertellen me massaal hoe ‘After Life’ hen heeft geholpen met hun rouwproces.»

– Wat brengt het derde seizoen?

GERVAIS «Groei. De allereerste aflevering van ‘After Life’ was intriest, met veel scènes waarin Tony, mijn personage, naar oude videobeelden van zijn overleden vrouw Lisa kijkt. In deze smartphonetijden is het verleidelijk om iemand in leven te houden met video’s, foto’s en posts op sociale media. Alleen: hoe meer je blijft hangen in het verleden, hoe tragischer het heden. Tony heeft goede vrienden en een coole job, maar kan van niets genieten. Hij probeert van alles uit om zich weer beter te voelen: hij scheldt zijn kameraden uit, bezorgt toevallige passanten een rotdag en waagt zich zelfs aan drugs. Aardigheid blijkt echter het best te werken. Hij doet in de nieuwe afleveringen zijn uiterste best om anderen eens geluk te gunnen.»

– Hoeveel van jezelf stak je in de serie?

GERVAIS «Heel wat. Ik baseerde de band tussen Tony en Lisa op mijn relatie (Ricky Gervais is al 40 jaar samen met de Britse auteur Jane Fallon, red.). Die dwaze pranks tussen de tortelduifjes? Uit het leven gegrepen! Niets zegt meer dat je om iemand geeft dan een poets bakken.»

– Tony heeft in twee seizoenen al heel wat begrafenissen moeten bijwonen. Is er iemand veilig in ‘After Life’?

GERVAIS «De hond.»

– De reeks schuwt geen scheldwoorden.

GERVAIS «De personages vloeken evenveel als normale mensen. Begeef je maar eens op een speelplaats of bouwwerf.»

– Bezoek jij dan zoveel bouwwerven?

GERVAIS «Komieken zijn hofnarren, die samen met de overige boeren in de modder lachen met de koning. Ik drink geen pinten met Brad Pitt of George Clooney, er is geen glamour in mijn leven. Ik ben een dikke, oude loser die zich constant misplaatst voelt in de showbizz. De eerste keer dat ik een privévliegtuig nam, dacht de crew dat ik de kok was. Ik wil het perspectief van het werkvolk niet kwijtspelen, want zo ben ik opgevoed.»

– ‘After Life’ is wereldwijd één van de best bekeken Britse comedy’s aller tijden. Waarom stoppen?

GERVAIS «Het is verleidelijk om door te gaan, en ik heb het ook nog in me. Maar er is een gezegde: ‘Als je een orkest wilt leiden, moet je je rug naar het publiek toe keren.’ Ik heb nooit eerder een derde seizoen gemaakt, zelfs ‘The Office’ heb ik na twee jaargangen afgerond. Je moet als maker wéten wanneer te stoppen en niet wachten tot de kijker erom vraagt. Ik wil mezelf niet herhalen voor het plezier van een ander. Kortom: ik ben klaar voor iets nieuws.»

After Life – seizoen 3
Vanaf 14 januari op Netflix

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234