null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tips'Roger'

­Roger Lybaert na het vaccin: ‘Het is de omgekeerde wereld: de mensen zijn nu bang van míj’

‘Ineens ging de deur van mijn woonzorgcentrum dicht. Als een gevangenis. Maar wat heb je te klagen als oudje? Zwijg en sterf.’ De passage van Roger Lybaert (89) in ‘De afspraak’ in september was beklijvend. Maar voor televisiemaakster Leentje Lybaert (50) was het geen verrassing dat uitgerekend haar vader de knuppel in het hoenderhok gooide: de kranige ex-militair Roger zou het liefst naar de andere kant van de wereld rijden op zijn scooter. Dochter Lybaert maakte een documentaire over vader Lybaert, van lockdown tot bevrijding, nu zondag te zien op Canvas.

ROGER LYBAERT «Er zijn mensen gestorven voor onze vrijheid, maar die is ons wel een jaar lang gewoon afgenomen. Ook nu, terwijl het volledige woonzorgcentrum gevaccineerd is, staat de deur slechts op een kier. Ik mag opnieuw met mijn scooter naar het dorp rijden, maar dat was een teleurstelling. Er zijn nauwelijks mensen op straat, bijna alle winkels zijn gesloten. Bovendien zijn mensen nu bang van míj omdat ik, ondanks mijn vaccinatie, anderen nog zou kunnen besmetten. Het is de omgekeerde wereld.»

HUMO Uw vaccinatie moest een moment van euforie worden. Maar net toen, in januari, overleed uw echtgenote.

ROGER LYBAERT «We zijn 63 jaar samen geweest. Ze was niet alleen mijn geliefde, ze was ook mijn kameraad. We konden enorm goed met elkaar babbelen, we zaten op dezelfde golflengte.»

LEENTJE LYBAERT «Omdat ik een documentaire maakte, moest ik de knop vinden om de televisiemaker te zijn en niet de dochter. Soms lukte dat niet en stond ik achter de camera met een dikke krop in mijn keel. Op het einde wilde mama niet meer eten of uit bed komen. Ook tijdens de montage kreeg ik het dikwijls moeilijk. Ik zag die harde beelden honderden keren opnieuw, terwijl mijn mama intussen al overleden was.»

ROGER LYBAERT «Ik vond het soms vervelend om gefilmd te worden, maar voor je dochter doe je alles, hè. Ik heb het lijdzaam ondergaan (lacht).»

HUMO In december vroegen we u of het in lockdowntijden moeilijk is aan een nieuwe dag te beginnen. ‘Niet zolang ik mijn vrouw aan mijn zijde heb,’ zei u toen. Hoe gaat het nu?

ROGER LYBAERT «Ik voel veel verdriet. Ik mis mijn vrouw. Bij het ontbijt zet ik haar foto tegenover mij. Dan is ze er nog een beetje.

»Ach, ik kijk niet te veel naar mijn eigen miserie. Wel naar die rondom mij: de mensen hier missen hun klein- en achterkleinkinderen verschrikkelijk. Ze zijn bang dat kinderen hun opa of oma na al die tijd niet meer zullen herkennen. Er kwam hier zelfs familie langs met een hoogwerker om de achterkleinkinderen te laten zien aan een bewoonster op de tweede verdieping. Maar ik hoop dat de deuren straks weer opengaan, zodat iedereen écht vrij is.»

Roger
Canvas, zondag 11 april, 22.00

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234