Afghanistan: geen land voor vrouwen?
Rudi Vranckx Beeld Vrt
Afghanistan: geen land voor vrouwen?Rudi VranckxBeeld Vrt

Tv-tip'Afghanistan: Geen land voor vrouwen?'

Rudi Vranckx: ‘Voor veel vrouwen is Afghanistan een grote gevangenis’

De Amerikaanse president Joe Biden trok afgelopen zomer zijn troepen terug uit Afghanistan, waarna de taliban bliksemsnel de macht overnamen. Velen vreesden voor het lot van de meisjes en vrouwen: zouden ze nog naar school mogen of gaan werken? Rudi Vranckx ging praten met vrouwen in Afghanistan en in ons land, en puurde er de docu ‘Geen land voor vrouwen?’ uit.

Sam Ooghe

HUMO Na de machtsovername lanceerden de taliban een pr-campagne: ze zouden de vrouwenrechten respecteren. Is dat zo?

RUDI VRANCKX «Niet echt. Veel vrouwen zijn het land uit gevlucht en een aantal van hen wonen nu in België, vooral in en rond Ieper. Wie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel achtergebleven is, is zijn lot niet zeker. Vrouwen die tot voor kort mochten studeren en werken, zitten thuis opgesloten. Ze leven in een grote gevangenis. Bijna elke vrouw vroeg me: ‘Kunnen we hier weg?’

»De vrouwen hadden de voorbije twintig jaar hun plaats veroverd in de Afghaanse samenleving. Er waren meer dan tweehonderd vrouwelijke rechters, en ze konden mannen tot gevangenisstraffen veroordelen voor huiselijk geweld of lidmaatschap van de taliban. Zij zijn nu opgejaagd wild. Ik sprak met één van die rechters. Ze is moeten onderduiken en slaapt elke avond elders.»

HUMO Mogen Afghaanse meisjes naar school?

VRANCKX «In Kaboel mogen tienermeisjes de laatste twee jaar van het middelbaar niet meer afwerken. Ik vond na lang zoeken enkele meisjes terug die ik twee jaar geleden al eens heb gesproken. Eén van hen, Elham, zei toen dat ze dokter wilde worden. Ze studeert nog steeds voor haar ingangsexamen, maar het is onzeker of ze naar de universiteit kan. Ze zit al maanden thuis, en balanceert op het randje van een depressie.

»In conservatieve regio’s worden meisjes op hun 12de van school gehaald, elders mogen ze wel nog les volgen. En in Herat is de universiteit nog open voor meisjes. Nu eindigt het schooljaar in Afghanistan. De bevolking heeft te horen gekregen dat meisjes in maart, na de vakantie, wél overal naar school zouden mogen. Het valt te bezien of de taliban die belofte nakomen.»

HUMO Kon je als journalist ongestoord werken in Afghanistan?

VRANCKX «Dat wel. De strijders hebben het bevel gekregen ons met rust te laten. In landelijke gebieden zagen we het ene kerkhof na het andere, daar zijn hele families uitgemoord. Dan begrijp je waarom de Afghanen op het platteland de wapens hebben opgenomen tegen het regime, en waarom het Westen de psychologische oorlog heeft verloren.

»De rust na vele jaren oorlog is voor vele mensen welkom. Een man sprak ons uit eigen beweging aan op straat: ‘Het leven is hier verschrikkelijk. Maar in een gevangenis kan het ook veilig zijn.’»

‘Afghanistan: geen land voor vrouwen?’, Canvas, zaterdag 18 december, 20.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234