null Beeld

tv-tips'For Sama'

Rudi Vranckx zag een videodagboek uit de hel: ‘Het leven is een loterij’

Toen in 2011 de luchtaanvallen op haar stad Aleppo begonnen, knipte de 18-jarige Syrische studente Waad Al-Kateab impulsief haar camera aan. Vijf jaar lang blééf ze als een heldhaftige burgerjournaliste haar lens richten op de constant neervallende bommen, op het rokende puin, maar ook op de wriemelende vingertjes van haar pasgeboren dochtertje Sama. Het eindresultaat is een zielsaangrijpend videodagboek-uit-de-hel dat ook op reporter Rudi Vranckx een diepe indruk maakte.

Erik Stockman

RUDI VRANCKX «Ik heb Waad Al-Kateab vorig jaar een uur lang kunnen interviewen en vond haar een indrukwekkende persoonlijkheid. Voor wat zij heeft gedaan, vijf jaar lang overleven in de hel van Aleppo en al die tijd blijven filmen, doe ik mijn hoed af. Haar film is authentiek, eerlijk, menselijk en zuigt je echt méé in de gruwel.»

HUMO Uit ‘For Sama’ blijkt dat het Syrische regime er niet voor terugschrok om burgerdoelwitten plat te bombarderen, zoals hospitalen. Welke strategie steekt daar in godsnaam achter?

VRANCKX «In de rapporten van Human Rights Watch staat dat het regime van president Assad tien jaar lang heel doelgericht honderden ziekenhuizen heeft laten bombarderen. Het doel daarvan is: mensen angst aanjagen en hun duidelijk maken dat ze nergens veilig zijn. Dat is ook de reden waarom het regime verschrikkelijke chloorwapens heeft gebruikt.»

HUMO Anderzijds laat ‘For Sama’ ook heel mooi zien hoe het dagelijkse leven in Aleppo verdergaat.

VRANCKX «Het verbaast mij altijd opnieuw hoe veerkrachtig de mensen zijn. Ik heb zelf in Aleppo en Mosul gezien hoe de mensen, ondanks alles, dóórgaan: ze gaan naar de markt, doen inkopen, geven feestjes... Oorlog is niet alléén kommer en kwel. Ik begrijp Waad dus wel wanneer ze zegt dat het, ondanks de oorlog, ook een mooie tijd was. In zulke omstandigheden beleef je het leven veel intenser. Al hebben Waad, haar man en haar kindje natuurlijk wel het geluk dat ze het hebben overleefd.»

HUMO De strijd tegen covid wordt weleens vergeleken met een oorlog, maar ‘For Sama’ toont aan dat échte oorlog toch van een andere orde is.

VRANCKX «Onze dokters voeren ook een strijd, maar in de Belgische ziekenhuizen valt de elektriciteit niet uit en moeten de dokters en de patiënten niet in de kelders gaan schuilen voor de bommen. Daarom vind ik het ook goed dat we dankzij ‘For Sama’ eens kunnen zien waarvoor de Syrische vluchtelingen precies op de vlucht zijn. Het zijn géén fortuinzoekers, zoals vaak wordt beweerd, maar mensen die proberen te ontsnappen aan een verschrikkelijke oorlog. Hier hebben ze een kans. Ginds is het leven een loterij.»

For Sama
Canvas, dinsdag 2 maart, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234