null Beeld

tv-tips'The Loudest Voice'

Russell Crowe undercover bij Fox News: ‘Ik ben twaalf dagen van mijn leven kwijt, bedankt Roger!’

Redactie

U zult geen twee, maar vijf keer moeten kijken vooraleer u het ziet, maar de hoofdrol in de miniserie 'The Loudest Voice' wordt wel degelijk gespeeld door Russell Crowe, bekend van ‘Gladiator’, ‘A Beautiful Mind’ en dat filmpje waarin hij klappen uitdeelt op café. Met behulp van een namaakbuikje en gezichtsprotheses vertolkt Crowe een geloofwaardige Roger Ailes: de man die van het conservatieve Fox News de bestbekeken nieuwszender van de VS maakte, maar in 2016 na beschuldigingen van seksisme en misbruik moest opstappen.

Ailes en Crowe waren niet alleen op lichamelijk, maar ook op politiek vlak elkaars tegenpolen. Crowe is een linkse jongen uit Hollywood. De rechtse Ailes, die in 2017 stierf, werkte na zijn gedwongen ontslag nog als adviseur voor Donald Trump.

RUSSELL CROWE «In eerste instantie was ik helemaal niet geïnteresseerd in deze rol. Roger Ailes is een enorm belangrijk figuur geweest, maar er is werkelijk geen enkel thema waarover hij en ik hetzelfde denken. Maar: de scenario's waren fantastisch, en als je iets leest waar je haren recht van gaan staan, dan is het je fucking job als acteur om toe te happen.»

- Ailes heeft als de man achter Fox News een niet te onderschatten invloed gehad op de Amerikaanse samenleving. Toch is hij altijd wat in de schaduw gebleven.

CROWE «Ik wist wie hij was, en dat hij Fox News heeft grootgemaakt, maar hoe ver zijn invloed reikte, daar stond ik óók van te kijken. Wist je dat in 2000, toen de presidentsverkiezing met Al Gore en George W. Bush te nipt was om iemand tot winnaar uit te roepen, Ailes degene was die besliste dat Fox News Bush tot winnaar zou uitroepen? Dat was niet onbelangrijk, want iedereen ging er daarna van uit dat Fox iets meer wist.»

- De reeks is gebaseerd op de gelijknamige biografie uit 2014, waarin voor het eerst verhalen over seksueel misbruik opdoken. Heb je gepraat met de zes vrouwen die Ailes beschuldigd hebben?

CROWE «Nee, maar ik heb wel opnames gehoord van de gesprekken die Ailes met hen heeft gevoerd. Nu, ik wil niet oneerbiedig klinken, maar die vrouwen waren voor mijn rol minder belangrijk, het was mijn taak om de persoon Ailes te vatten.

»Het was te makkelijk geweest om hem als een monster neer te zetten, want hij had ook een menselijke, aimabele kant. Als je met zijn naaste medewerkers spreekt, krijg je geen horrorverhalen te horen. Ze vertellen allemaal dat Roger de grappigste en slimste persoon was die ze ooit hebben gekend. Die tweespalt wilde ik laten zien.»

- Tot slot nog een vraagje over die opmerkelijke fysieke transformatie die je hebt ondergaan. Was die met iets anders uit je carrière te vergelijken?

CROWE «Neen, ik heb al een paar keer protheses moeten dragen, maar dit was toch van een heel ander niveau. Toen de opnames afgelopen waren, heb ik het op het slotfeestje nog eens staan tellen: alles bij elkaar heb ik voor 'The Loudest Voice' twaalf dagen in de make-upstoel gezeten. Twaalf dagen van mijn leven kwijt, bedankt Roger! (lacht)»

The Loudest Voice
Canvas, woensdag 25 maart, 22.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234