Sandra Kim Beeld RV
Sandra KimBeeld RV

Bewogen 2020Winnares ‘The Masked Singer’

Sandra Kim: ‘In alle internationale versies van ‘The Masked Singer’ krijgt de winnaar een trofee. Ik kreeg niks’

Meer dan twee miljoen zielen zagen begin november hoe Sandra Kim de finale van ‘The Masked Singer’ won: een fractie van de onafzienbare massa die 34 jaar geleden getuige was van haar triomf op het Eurovisiesongfestival, maar toch: het moet een welkome opsteker zijn geweest voor een zangeres die al meer dan drie decennia personeelsfeestjes, seniorennamiddagen en culturele centra afschuimt. Hip en trendy is ze nog altijd niet, maar dankzij ‘The Masked Singer’ weet iedereen tenminste weer dit: Sandra Kim kan zíngen.

Noud Jansen

SANDRA KIM «Toen ze me vroegen of ik wilde meedoen aan ‘The Masked Singer’, heb ik gezegd dat ik er even over wilde nadenken. Ik had op dat moment de Franse versie al gezien en die vond ik tof, maar ik zeg nu eenmaal nooit meteen ‘ja’ op voorstellen die mijn kant uit komen – om niet te zeggen dat ik ze meestal afwijs. Ik ben een perfectionist, hè: ik ben altijd bang om mensen teleur te stellen. Maar na een paar weken bedenktijd heb ik, in samenspraak met mijn manager Kim Schillebeeckx, toch maar besloten om het erop te wagen. Ik dacht: ik zing graag, dus waarom ook niet?»

HUMO Geen spijt van gekregen, neem ik aan?

KIM «Nee, integendeel, het was een fantastische ervaring. Goed, mijn koninginnenpak was warm en zwaar – meer dan dertien kilo. En het was ook niet altijd even prettig om vanuit mijn woonplaats in Zuid-Limburg ’s morgens vroeg naar de studio in Londerzeel te rijden en ’s avonds laat weer terug: ik rijd sowieso niet graag, en al helemaal niet in m’n eentje. Maar dat waren kleine ongemakken, die je achteraf snel vergeet. Ik huilde onder mijn masker toen ik won: zo geëmotioneerd was ik door de hele ervaring.»

Sandra Kim - The Masked Singer Beeld VTM
Sandra Kim - The Masked SingerBeeld VTM

HUMO Hoe voelt het om, zoveel jaar na het Songfestival, ineens weer overal herkend te worden?

KIM «O, maar dat is op zich niet veranderd: al sinds 1986 word ik praktisch iedere dag herkend, zelfs al draag ik een muts en een zonnebril.»

HUMO In feite ben jij al 34 jaar een masked singer?

KIM (lacht) «’t Is niet om de ster uit te hangen dat ik dat weleens doe, hè? Het is hier tenslotte Hollywood niet. Maar op sommige momenten wil je ook weleens met rust worden gelaten. Zelfs nu ik een mondmasker draag wanneer ik ga winkelen in de Delhaize of de Albert Heijn, herkennen de mensen me nóg aan mijn blik. ‘Kijk, ’t is Sandra Kim!’ hoor je dan, en het gebeurt zelfs al eens dat ze me door de rayons volgen.

»Maar eigenlijk heb ik daar allemaal niet zoveel problemen mee. De Vlamingen zijn altijd zo ontzettend vriendelijk tegen mij geweest; sinds ik ‘The Masked Singer’ gewonnen heb misschien nog wel meer.»

HUMO Je vertelde daarnet dat je de meeste voorstellen afwijst. Geef eens een voorbeeld?

KIM «Het Songfestival (lacht).»

HUMO Dat van ’86, bedoel je?

KIM «Jaja. Ik ben nooit zo’n grote fan van het Songfestival geweest: toen niet, en nu nog altijd niet. ’t Was meer de droom van mijn ex-manager dan die van mij om mee te doen.

»Voor de musical ‘Les misérables’, die ik in ’99 een aantal keer gespeeld heb in de Stadsschouwburg van Antwerpen, had ik eerst ook gepast. Ik vreesde dat ik me zou vertillen aan het werk van een genie als Victor Hugo. En ik was ook bang voor de kritiek: een populaire zangeres die ‘Les misérables’ doet, voor veel mensen kan dat onmogelijk goed zijn. Maar uiteindelijk heb ik niets dan lof gekregen. Da’s een constante in mijn carrière: de projecten waar ik het langst over getwijfeld heb, zijn altijd mijn grootste successen geweest.»

HUMO Ik vind het toch opmerkelijk dat je aanvankelijk nee zei tegen het Eurovisiesongfestival.

KIM «België werd in die tijd steevast laatste of voorlaatste op het Songfestival: ik was bang dat ik hetzelfde lot zou ondergaan, en bij de RTBF waren ze dat ook. Ik was amper 13, hè? Stel je voor dat ik het dramatisch slecht had gedaan, dan was mijn zangcarrière al meteen om zeep geweest.

»Maar goed, na veel vijven en zessen heb ik toch maar toegezegd. En voor de duidelijkheid: daar ben ik nog altijd blij om.»

HUMO Wij allemaal, Sandra.

KIM «Ik heb daar in Noorwegen één van de meest bijzondere weken van mijn leven meegemaakt, omdat ik veruit de jongste van de hoop was. Ik was de chouchou van iedereen!

»’t Was ook dankzij het Songfestival dat ik niet veel later aan een zangwedstrijd in Tokio heb mogen meedoen, waar ook mijn grote held Eros Ramazzotti zijn kans waagde – hij had kort daarvoor het festival van Sanremo gewonnen, en was op dat moment de grootste ster van Italië. We eindigden allebei in de top vijf, en mochten daarna samen op tournee door Japan. Een droom die uitkwam, ik denk er nog altijd met de warmste gevoelens aan terug.»

HUMO In 2021 zal ons land vertegenwoordigd worden door Hooverphonic.

KIM «Waardige ambassadeurs! Ik koop hun platen al sinds het prille begin: ik bewonder hun uitstekende melodieën, en ben ook gek op hun vioolpartijen – ze doen me altijd denken aan de soundtracks van ‘James Bond’-films. Geweldig ook dat Geike Arnaert is teruggekeerd: zij is voor mij dé zangeres van Hooverphonic. Ze heeft zó’n mooie stemkleur.»

HUMO Stel dat Hooverphonic wint, wat zal dan het gevoel zijn dat overheerst? Blijdschap? Of toch lichte teleurstelling, omdat je niet meer de enige Belgische bent die ooit heeft gewonnen?

KIM «Ik zal vooral blij zijn, zowel voor hen als voor het land. Ik won in 1986: da’s toch veel te lang geleden voor een land als België?»

HUMO Veel mensen zijn je sinds dat Songfestival enigszins uit het oog verloren. Wat heb je sindsdien allemaal gedaan?

KIM «Sorry, maar het maakt me altijd een beetje kwaad wanneer ik die vraag gesteld krijg. Komaan, denk ik dan, ik heb zoveel gedaan! Akkoord, ik ben niet vaak meer op tv geweest, althans niet op de Vlaamse tv, maar dat komt vooral omdat ik me nooit helemaal op m’n gemak heb gevoeld voor de camera. Eigenlijk raar, want op een podium voel ik me wél helemaal in m’n element.

»Nu, op televisie komen is uiteindelijk toch niet waar het voor een zanger om draait? Een zanger moet zíngen, en ik ben daar nooit mee gestopt: ik heb acht albums uitgebracht, in het Frans én in het Nederlands, ik heb in musicals gezongen, ik heb overal opgetreden. Iedereen die in België in de showbizz zit, wéét dat.»

HUMO Ben je al die tijd ‘J’aime la vie’ blijven zingen op je optredens?

KIM «Ja. ‘J’aime la vie’ is een verplicht nummer: ik móét het zingen, want het publiek verwacht dat van mij. Twee keer in die 34 jaar heb ik het niet gezongen, omdat ik geen zin had: kwáád dat de mensen waren! (lacht) Maar bon, ik zing het nog altijd graag, hoor. Hoewel het natuurlijk zowel qua tekst als qua melodie een liedje is op maat van een tienermeisje.

»’t Is wel een andere versie dan destijds, een octaaf lager. Mijn stem is niet meer die van een meisje van 13, hè?»

HUMO Hou je nog altijd zoveel van het leven?

KIM «In het algemeen wel, ja: ik ben een positief ingesteld persoon. Al zal ik niet ontkennen dat ik de laatste tijd ook weleens moeilijke dagen heb, door die hele coronatoestand.»

HUMO Het moet frustrerend zijn dat je je winst in ‘The Masked Singer’ door toedoen van dat virus nog niet hebt kunnen verzilveren.

KIM «Ça tombe mal, inderdaad. Ik mis de optredens enorm. Maar dat is zo voor iedereen, hè. En gelukkig zijn er al veel concerten vastgelegd voor volgend jaar. Het komt wel goed, daar ben ik van overtuigd. Al ben ik wel wat bang om zelf corona op te lopen, en problemen met mijn stem te krijgen. Ik heb mijn stem altijd goed verzorgd: het is mijn belangrijkste instrument.»

HUMO Wat hoop je nog te bereiken in je carrière eens corona verleden tijd zal zijn?

KIM «In mijn stoutste dromen zie ik mezelf in het Sportpaleis optreden voor duizenden mensen. Je weet maar nooit, hè?»

HUMO Is voor een Franstalige artiest l’Olympia in Parijs dan niet het summum?

KIM «Akkoord, om mijn naam in rode letters op de façade van l’Olympia te zien, dat zou le kif total zijn. Maar ook in z’n stoutste dromen moet een mens een beetje realistisch blijven (lacht).»

HUMO Laatste vraag: klopt het dat je ontgoocheld was dat VTM je alleen op een confettidouche trakteerde bij je winst in ‘The Masked Singer’?

KIM (lacht) «In alle internationale versies van het programma krijgt de winnaar een trofee in de vorm van een masker, maar ik kreeg niks. Geen drama hoor, maar ik vond dat inderdaad een beetje jammer. ’t Zou tof zijn geweest om mijn trofee hier bij mij thuis naast die van het Eurovisiesongfestival te kunnen zetten.»

HUMO Dat koninginnenpak heb je misschien wel nog?

KIM «Neenee, dat ligt inmiddels weer bij het productiehuis. Als ze ooit van plan zijn om het weg te gooien, mogen ze het me altijd schenken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234