null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

kijktip'Sarah in Genderland'

Sarah Vandeursen op reis in Genderland: ‘De transgemeenschap is veel opener en minder radicaal dan het gros van de mensen denkt’

Vorig jaar rond deze tijd ging Sarah Vandeursen op reis in Genderland om uit te zoeken hoe jonge mensen omgaan met gender. De tweedelige docu was toen enkel te zien op VRT MAX, maar de VRT laat ze nu ook los op het Canvas-publiek.

Hanne Van Tendeloo

SARAH VANDEURSEN «Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat de reeks ook op tv zou komen, alleen online.»

HUMO Waarom gebeurt het dan nu wel?

VANDEURSEN «Omdat ze tevreden waren? De timing had in elk geval niet beter kunnen zijn: we zitten net in de Pride-maand. Maar ik weet niet of de geesten inmiddels gerijpt zijn. Ik denk wel dat er stilaan meer begrip komt.

»In ‘Sarah in Genderland’ hebben we geprobeerd niet zozeer te focussen op het lichamelijke, wel op de mens erachter. Vóór ik aan de reeks begon, kwam ik zelf ook vaak niet verder dan: ‘Amai, zo heftig!’ Natuurlijk is het dat als jij of iemand in je omgeving ermee te maken krijgt, maar het zijn ook gewoon mensen.»

HUMO De serie kreeg veel aandacht toen ze online verscheen.

VANDEURSEN «De reacties waren vooral positief. We zijn zelfs als tweede geëindigd bij de mediaprijzen van Prix Europa. Ik concentreer me liever daarop dan op de giftige reacties op sociale media van mensen die niet eens de moeite nemen om de reeks te bekijken.

»Eigenlijk had ik vorig jaar zelfs meer haat verwacht. Of misschien komt de bagger nu pas. Wellicht hebben we online vooral jongeren bereikt die sowieso al met gender bezig waren. Maar echt bang voor die bagger ben ik niet. We brengen een genuanceerd beeld: het mocht geen promotiecampagne worden, maar zeker ook geen stem tégen trans. Ik heb er zelf veel uit geleerd. Maar wie het debat niet wil begrijpen, kijkt beter niet. Het is nooit mijn intentie geweest om hun te proberen inzicht bij te brengen. Dat heeft geen zin.»

HUMO Het was niet de bedoeling om Dries Van Langenhove tot inkeer te brengen?

VANDEURSEN «Ik weet niet of hij heeft gekeken. Mij heeft hij in elk geval niks gestuurd, al had ik dat misschien wel leuk gevonden. Ik heb al lang zin om met die man eens een redelijk gesprek te voeren. Helaas heb ik het nu iets te druk in de keuken en met het sporten, om er aantrekkelijk uit te zien voor mijn partner.»

HUMO Is de transgemeenschap tevreden met de reeks?

VANDEURSEN «Ik heb de indruk van wel. Ze vonden het ook helemaal oké dat we heikele onderwerpen als detransitie aankaartten. De transgemeenschap is veel opener en minder radicaal dan het gros van de mensen denkt.

»We hebben zeker niet alle vragen in het debat weten te beantwoorden, maar dat was ook niet de bedoeling. Het was veeleer een introductie. Nu mogen de anderen het erover hebben in talkshows en panelgesprekken. Phara de Aguirre, over naar jou in de studio.»

HUMO Waar ben jij nu mee bezig?

VANDEURSEN «Fijn dat je het vraagt. Ik heb dit altijd al willen zeggen (met de nodige gewichtigheid): daar kan ik nog niets over kwijt, het is een groot geheim. (Opgetogen) Klonk dat een beetje professioneel?»

‘Sarah in Genderland’
Canvas, woensdag 17 mei, 21.20

Lees ook:

Sarah Vandeursen en Mathisse Remi Mulder: ‘In ‘De slimste mens’ had ik een jurkje en hakken aangedaan en meteen gingen mijn alarmbellen weer af’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234