null Beeld

tv-tips'Us'

Saskia Reeves: ‘Na het Brexit­-referendum heb ik meteen een Nederlandse pas aangevraagd’

Stefaan Werbrouck

‘Ik wil scheiden.’ In veel gevallen is die zin het begin van een lange tocht langs advocaten en notarissen, in de Britse serie ‘Us’, een verfilming van de bestseller van David Nicholls, leidt ze het getrouwde koppel Douglas (Tom Hollander) en Connie (Saskia Reeves) naar onder meer Parijs en Amsterdam. Wanneer Douglas van zijn vrouw hoort dat hun huwelijk op een dood spoor zit, wil hij de zaak redden door met haar en zijn zoon door Europa te trekken, voor een culturele rondreis langs het Louvre, het Rijksmuseum en de Sagrada Família. Natuurlijk loopt alles minder vlot dan gepland en lijkt de trip gaandeweg te bewijzen waarom ze niet bij elkaar passen.

SASKIA REEVES «Connie ontmoette Douglas toen ze nog een jonge, vrijgevochten kunstenares was en hij een wetenschapper. Toen ze trouwden, gaf ze haar kunst op, ging ze lesgeven en werd ze de persoon die ze nooit wilde zijn. Tragisch genoeg vond ze net dankzij haar stabiele huwelijk en de liefde van Douglas het zelfvertrouwen om hem te verlaten. Het boek vertelt het hele verhaal vanuit zijn standpunt, zodat je Connie enkel door zijn ogen ziet. In het scenario voor de reeks kreeg ze natuurlijk een eigen achtergrond en leven, maar ik kon veel zelf invullen en mijn eigen draai aan het personage geven.»

HUMO Er is ook Gina Bramhill, die in flashbacks de jongere Connie speelt. Hebben jullie veel overlegd?

REEVES «We hebben een paar keer gesproken en ze heeft me ook even gevolgd tijdens de opnames, maar veel stelde dat niet voor. Het was nooit de bedoeling dat we elkaar zouden imiteren of op elkaar zouden lijken. Onze personages bevinden zich in een ander stadium van hun leven. ‘Us’ gaat net over verandering, over hoe je een zijweg inslaat en jaren later plots tot het besef komt dat je ergens bent beland waar je helemaal niet wilde zijn.»

HUMO Welke steden zou jij zeker aandoen op zo'n reis door Europa?

REEVES (denkt na) «De drie steden uit ‘Us’, Parijs, Barcelona en Amsterdam, zouden er zeker bij zijn - dat zijn drie van mijn favoriete plekken. Mijn moeder is Nederlandse, dus ik kom vaak in Amsterdam, en ook bij familie in Friesland. Mijn moeder had me op het hart gedrukt om niet aan oma te zeggen dat ik in Amsterdam zou filmen: onze tijd was zo beperkt dat ik nooit bij haar zou kunnen langsgaan (lacht). Voorts doe ik zeker ook nog Stockholm en Venetië aan. En Brussel, natuurlijk: ik heb daar samengewerkt met Erik Van Looy (voor ‘De premier’, waarin Reeves de Amerikaanse president speelt, red.) en ik heb mooie herinneringen aan die stad.»

HUMO Sommige Britse critici zien in de reeks een nostalgische terugblik op een tijd waarin er van Brexit nog geen sprake was. Hadden jullie ook dat gevoel?

REEVES «We hebben het er nooit over gehad, maar ik heb er wel een paar keer aan moeten denken. Welk een gigantische blunder heeft de Britse bevolking ook niet begaan door voor de Brexit te stemmen. Misschien praten we geen Frans, Italiaans of Nederlands, maar we zijn meer Europees dan Amerikaans, en het gevoel om vrij te kunnen rondreizen en op en van de trein te springen, vind ik onbetaalbaar. Ik heb dan nog geluk, want ik heb via mijn moeder een dubbele nationaliteit: mijn zus en ik hebben daags na het referendum meteen een Nederlands paspoort aangevraagd. Ik hoop, tegen beter weten in, dat het land ooit zijn fout inziet.»

Us
BBC First, dinsdag 20 oktober, 21.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234