tv-tips'Traces'
Schotse schaamte volgens Martin Compston: ‘Gevoelens tonen valt ons zwaar’
Piepkleine vezels en bloedsporen, vingerafdrukken en ander belastend bewijsmateriaal op een plaats delict: zij staan centraal in ‘Traces’, een nieuwe zesdelige Britse misdaadserie. Eén van de andere hoofdrollen wordt gespeeld door Martin Compston, die als bouwondernemer Daniel MacAfee één van de verdachten is in een zaak rond een nachtclubbrand waarbij drie mensen omkwamen.
HUMO ‘Traces’ is gebaseerd op een idee van de succesvolle Schotse misdaadschrijfster Val McDermid: kende je haar en haar boeken?
MARTIN COMPSTON «Ik moet met het schaamrood op de wangen bekennen van niet. Als cadeautje hebben we allemaal een boek van haar gekregen, maar dat ligt nog altijd op de stapel. Het grote probeem is dat ik tijdens de opnames voor een reeks geen andere televisieserie meer kan bekijken, laat staan een boek lezen. Als ik straks eindelijk wat rust in mijn hoofd heb, ga ik er zeker aan beginnen. Want laten we wel wezen: Val McDermid is natuurlijk de Queen of Crime! Ze is zo fucking cool. Ze draaft trouwens ook op voor een gastrolletje in ‘Traces’. Als tv-reporter, helemaal in het begin van de serie. Ze kwam naar de set rechtstreeks van een optreden op het Glastonbury Festival met haar band The Fun Lovin’ Crime Writers (lacht).»
HUMO Kijk je in meer ontspannen tijden veel naar misdaadseries?
COMPSTON «Als Schot kan ik natuurlijk niet om ‘Taggart’ heen, de klassieker onder de Schotse misdaadseries. Eén verhoorscène uit de misdaadserie ‘Cracker’, die ik zag als kleine jongen, zal ik ook nooit vergeten: Robbie Coltrane ondervraagt Robert Carlyle, die een meedogenloze moordenaar speelt. Twee acteergiganten die elkaar in een piepkleine ruimte het vuur aan de schenen leggen… Nadat ik dat gezien had, wilde ik nog maar één ding: acteur worden.»
HUMO Jouw personage Daniel heeft een bijzondere band met zijn vader, een heel brutale, luidruchtige man.
COMPSTON «Absoluut. Zijn vader is Daniels grote held. Hij heeft het familieconstructiebedrijf helemaal in zijn eentje uit de grond gestampt en Daniel probeert in zijn voetsporen te treden. Maar Daniels vader is brutaal en nogal in your face, er rest hem dan ook niets anders dan maar een beetje in zijn schaduw te blijven staan. De wijze waarop vader en zoon MacAfee met elkaar omgaan is voor de meeste Schotse jongens heel herkenbaar, denk ik. Je pa is toch altijd iemand die eerder ‘Wat doe je nou, idioot?’ zal roepen, dan ‘Ik hou van je’ (lacht). Wij, Schotten, zijn gewoon niet zo goed in het tonen van onze gevoelens voor elkaar, behalve bij het voetbal natuurlijk. Als je pa je uitscheldt, betekent dat eigenlijk dat hij ontzettend veel van je houdt.»