null Beeld VRT
Beeld VRT

televisie★★★★☆

Seizoen 2 van ‘Undercover’ staat nu op Netflix: ‘De eerste aflevering bevatte een meesterzet’

De grootste verrassing van het eerste seizoen van ‘Undercover’ was niet dat Tom Waes op een geloofwaardige manier een aimabele rotzak kon neerzetten, zeker niet voor al wie ooit ‘Het geslacht De Pauw’ heeft gezien.

Stefaan Werbrouck

Opgelet: deze recensie bevat spoilers!

Meer dan door het acteertalent van de presentator/wereldreiziger in de rol van undercoveragent Bob Lemmens viel de misdaadreeks op door het knappe scenario, dat spannend bleef tot het einde, meestal naadloos overging van grappig naar brutaal en slechts een enkele keer van de rails ging – de nogal voorspelbare affaire tussen Bob en zijn collega Kim had voor ons niet echt gehoeven. ‘Undercover’ leverde bovendien een van de meest memorabele booswichten uit de Vlaamse fictie op: XTC-koning Ferry Bouman, de Tony Soprano van Lommel, een man die heel joviaal en warm kon zijn tegenover vrienden en familie maar even goed elke vertrouweling zonder verpinken uit de weg ruimde als hem dat beter uitkwam.

Aangezien ‘Undercover’ eindigde met de arrestatie van Bouman had de reeks ook na één seizoen kunnen stoppen, en daar waren we misschien niet eens echt rouwig om geweest. Want hoe langer iets duurt, hoe groter de kans dat je er uiteindelijk afstand van moet nemen. Na het succes van de reeks bij ons en - via Netflix - in Nederland en de rest van de wereld was een vervolg echter onontkoombaar en dus kregen de scenaristen de niet te benijden taak om te proberen de lijn van seizoen één door te trekken. Gelukkig bleek na nauwelijks vijf minuten dat ze de handschoen niet alleen hadden opgenomen, maar hem ook meteen terug in het gezicht van de argeloze kijker durfden te kletsen.

Kim de Rooij, nu onderzoeksjournaliste, stak haar neus iets te diep in de duistere zaakjes van wapenhandelaars en broers Laurent en JP Berger, en daarom werd ze op klaarlichte dag op straat neergekogeld, vlak nadat ze haar ex-collega Bob om hulp had gevraagd. Even dacht je nog, toen de vrouw het vuursalvo op miraculeuze wijze bleek te hebben overleefd, dat de makers het toch niet hadden aangedurfd om een hoofdpersonage zo abrupt te laten verdwijnen. Maar in haar ziekenhuisbed legde ze alsnog het loodje, in een bijzonder knappe scène die heen en weer ging tussen de laatste momenten van Kim en een bonte avond in manege El Dorado, de thuisbasis van de mannen die haar dood op hun geweten hadden.

Exit Kim dus, en dat is een meesterzet. Niet alleen vermijden de makers zo in één keer dat het tweede seizoen een herhaling van vorig jaar zou kunnen lijken, met Bob en Kim die samen een andere misdadiger proberen te klissen, het zorgt er ook voor dat er ditmaal nog meer op het spel staat dan in seizoen één. Voor Bob, die tijdens de undercoveroperatie bij de broers Berger wraak kan nemen voor de dood van zijn ex-collega en geliefde, én voor Ferry Bouman, die net door de aanslag op Kim zijn twee vijanden weer op het spoor is gekomen en vanuit de gevangenis de klopjacht op Bob heeft ingezet. In hun writer’s room hadden de scenaristen duidelijk de beroemde slogan van ‘Jaws: The Revenge’ op de muur staan: ‘This time, it’s personal’.

Of het tweede seizoen van ‘Undercover’ het niveau van het eerste echt kan evenaren of zelfs overtreffen zullen de volgende weken moeten uitwijzen, maar de opener stelde ons alvast gerust: het zal geen straf zijn om nog eens op pad te gaan met Bob Lemmens en co.

Krijg een keer per week de beste artikelen, recensies en tips voor tv en streaming in je mailbox:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234