null Beeld Nick Shoolingin-Jordan/Silverback Films 2020
Beeld Nick Shoolingin-Jordan/Silverback Films 2020

tv-tip'A Perfect Planet'

Sir David Attenborough in het rijk van de vrijheid: ‘Werkelijk sensationeel’

Op z’n bijna 95ste voegt de onkreukbare David Attenborough nog maar eens een natuurdocumentaire aan zijn imposante palmares toe: in het vijfdelige, weer buitengewoon spectaculair in beeld gebrachte ‘A Perfect Planet’ bespreekt Sir David de impact van vulkanen, het zonlicht, het weer en de oceanen op onze planeet, om in de laatste aflevering de nefaste invloed van de mens te fileren.

Redactie

DAVID ATTENBOROUGH «Ik vraag me geregeld af hoelang we bij de BBC onze natuurdocumentaires nog nieuw en spannend kunnen houden. Maar nog los van de almaar voortschrijdende biologische ontdekkingen had je de zes voorbije decennia elk jaar een nieuwe technologische ontwikkeling waardoor we hetzelfde verhaal op een andere manier konden vertellen. De overbekende flamingo’s in het Natronmeer in Tanzania, die in de eerste aflevering van ‘A Perfect Planet’ aan bod komen, hadden we al eerder gefilmd, maar niet met drones. Duizenden flamingo’s van bovenaf gelijktijdig zien pootjebaden in dat prachtige zoutwatermeer is werkelijk sensationeel.»

– Het heeft vier jaar gekost om ‘A Perfect Planet’ in te blikken. Welke impact heeft corona op de productie gehad?

ATTENBOROUGH «Normaal gezien zou ik in mijn auto gesprongen zijn om het commentaar in onze geluidsstudio in Bristol op te nemen, 160 kilometer van mijn voordeur in Londen. Maar aangezien reizen niet toegestaan was, hebben we mijn eetkamer omgetoverd tot een opnamestudio, met dekens tegen de muren om de echo te dempen. Ik zat aan een tafel met aan de ene kant een computer waarop ik zoomde met de producer in Bristol, en aan de andere kant een tv-toestel waarop ik de beelden zag. Voor me stond een microfoon waarvan de kabel door een kleine opening in het venster naar een opnametechnicus in de tuin leidde. Pas vrij recent hebben we een kleine hut voor hem geïnstalleerd, zodat die brave man daar niet meer in weer en wind hoeft te zitten. Aanvankelijk vreesden we dat het resultaat amateuristisch zou klinken, maar het tegendeel bleek waar: je hoort amper een verschil.»

– U hebt inmiddels een eerste vaccinspuit gekregen, en mag dus stilaan beginnen uit te kijken naar het rijk der vrijheid. Een opluchting?

ATTENBOROUGH «Uiteraard. Al heb ik zelf niet zo heel veel problemen ondervonden van het feit dat ik me bijna een jaar lang in mijn huis heb moeten verschansen. Ik krijg dagelijks vijftig tot zeventig brieven van kijkers en ik beantwoord die allemaal – een heel karwei. En mijn dochter, die in hetzelfde huis woont, is zo nobel geweest om samen met mij in quarantaine te gaan. Al jaren houdt ze het huis op orde en kookt ze voor mij: wat kan een stokoude man zich nog meer wensen?»

A Perfect Planet
Canvas, donderdag 13 mei, 21.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234