null Beeld © VRT - Joost Joossen
Beeld © VRT - Joost Joossen

Humo's Pop PollSiska Schoeters

Siska Schoeters: ‘Ik denk niet te hard na over wat ik zeg: blijkbaar komt dat sympathiek over’

‘Ik ben de beste vrouwelijke radiopresentatrice van het moment,’ zei ze op de boot van ‘Gert Late Night’. En kijk, u geeft haar massaal gelijk: Siska Schoeters staat op de eerste plaats in Humo’s Pop Poll in de categorie ‘Bekwaamste radiofiguur’. Ondanks die eerdere uitspraak is ze oprecht verbaasd. ‘Zeker dat er geen fout is gemaakt?’

Evelien Roels

Bekijk hier alle Pop Poll-uitslagen »

Heel zeker, want Siska’s naam duikt op in nog meer categorieën: onder meer in die van ‘Beste radioprogramma’ en ‘Bekwaamste tv-figuur’.

SISKA SCHOETERS «Ik ben héél fier op die bekroning als bekwaamste radiofiguur, maar ik ben vooral ook heel verrast. Ik heb die prijs nog nooit gewonnen, zelfs niet tijdens al mijn jaren bij Studio Brussel. Terwijl je kansen toch een stuk beter liggen als je in het Glazen Huis zit. Na twee jaar bij Radio 2 had ik dit niet meer verwacht.»

HUMO Het is inderdaad van de betreurde Lutgart Simoens geleden dat de eer te beurt viel aan een Radio 2-stem. Zij werd verkozen tot bekwaamste radiofiguur in de allereerste editie van de Pop Poll, in 1967.

SCHOETERS «Het is eigenlijk wel mooi dat nu opnieuw een Radio 2-stem wint, in het jaar dat Lutgart is overleden. Het voelt een beetje alsof de cirkel rond is.»

HUMO De top 5 wordt vervolledigd door Michèle Cuvelier, Peter Van de Veire, Eva De Roo en Peter Vandenbempt. Goed gezelschap?

SCHOETERS «Ik ga de Humo-lezer niet tegenspreken: als zij dat de beste radiomakers vinden, dan is dat zo. Het is alleszins een lijst waar ik gráág tussen sta.

»Eén bemerking: als het gaat over écht goede radio maken, dan mis ik Sofie Lemaire. Zij hoort thuis in die top 5. Hoe zij haar programma (‘De wereld van Sofie’ op Radio 1, red.) maakt, dat is héél bijzonder. Dat doet niemand haar na.»

HUMO Wie had jij op 1 gezet?

SCHOETERS «Peter Van de Veire. Zonder twijfel de beste radiomaker van het moment. Hij heeft het medium naar een ander niveau getild. Hij maakt er een speeltuin van: soms zwaar erover, maar altijd plezant. Er is niemand anders die dat kan.

»Er is ook niemand anders die je ’s morgens vroeg zo goed kunt verdragen. Hij is aanstekelijk, op een leuke manier. Zijn truc is – zo zegt hij zelf – om gewoon als eerste heel hard te lachen met z’n eigen moppen. Dan lacht de rest mee. Bij hem werkt dat. Ik word blij van Peter.»

HUMO Het is tien jaar geleden dat je vriend, Tomas De Soete, tot bekwaamste radiofiguur werd verkozen. Ben je stiekem blij dat jullie nu op gelijke hoogte staan?

SCHOETERS (lacht) «Tomas heeft toen veel prijzen gewonnen. Terecht, ik vind hem veel straffer dan mezelf.

»Nu we het erover hebben: ik mis hem op de radio. We hebben elkaar de laatste maanden misschien iets te veel gezien in huis, maar ik had hem graag meer gehóórd. In september moest de ploeg van Studio Brussel in quarantaine, omdat enkele mensen besmet waren met het coronavirus. Tomas, Otto-Jan Ham, Linde Merckpoel, Vincent Byloo en ik hebben toen afwisselend de avondspits gepresenteerd, om hen uit de nood te helpen. Toen dacht ik vaak: Tomas, jongen, van alle mensen die op dit ogenblik niet op de radio te horen zijn, ben jij de beste. Los van het feit dat hij mijn lief is, hè. Er is gewoon niemand die zo uit de radio spát. Hij zou dringend weer iets moeten doen. Ik zal het hem eens zeggen. Hij woont toch in mijn huis (lacht).»

HUMO Nog een primeur in de Pop Poll: ‘De madammen’ staat op de zesde plaats in de categorie ‘Beste radioprogramma’.

SCHOETERS (verbaasd) «Echt? Amai! Dat vind ik héél cool.»

HUMO Je hebt je werkterrein verlegd van Studio Brussel naar Radio 2, maar de Humo-lezer is je gevolgd.

SCHOETERS «Dat is een groot compliment. Je maakt zo’n overstap niet in de hoop dat je publiek zal volgen, je doet dat voor jezelf. Maar ik vind het wel bijzonder als mensen zeggen: ‘We zijn je blijven volgen omdat we je appreciëren.’ Dank u wel, lieve lezers van Humo. Gewoon niet te dichtbij komen als je mij volgt. Dat mag niet in coronatijden.»

HUMO Ook je tv-werk wordt gewaardeerd. Je staat op de negende plaats in de categorie ‘Bekwaamste tv-figuur’. En je programma ‘Durf te vragen’ was genomineerd voor de Ha! van Humo.

SCHOETERS «Tof dat mensen op de één of andere manier graag naar mij kijken, maar eerlijk is eerlijk: de eer komt de ploeg toe. Het team van ‘Durf te vragen’ is top. Van redactie tot regisseurs. Als ik shine, is het dankzij hun werk. Hoe cliché dat ook klinkt. Bij radio heb je ook een goede ploeg nodig, maar daar heb je het meer zelf in de hand. Als je op tv ergens goed uitkomt, is dat enkel door het team achter jou.»

HUMO Heb je een verklaring voor je succes?

SCHOETERS «Ik denk dat het een combinatie is. Enerzijds: dat ik al wat ouder ben. Hoe raar dat ook klinkt. Ik geloof dat iedereen na zijn 30ste, 35ste stillekes begint te beseffen wie hij echt is. Tegen die tijd heb je kunnen rijpen. Ik heb al veel gezien en meegemaakt, al veel mensen leren kennen. Ik heb mijn vlieguren verzameld als het gaat over weten wat je wel en niet doet, en wat je wel en niet zegt. Dat vormt je. En zodra je weet wie je bent, kun je dat op een goede manier uiten. Anderzijds heb je het lelijke woord ‘authenticiteit’, waarvan ik vrees dat ik dat heel erg heb, omdat ik vaak niet al te hard nadenk over wat ik zeg. Wat dan blijkbaar sympathiek overkomt.»

HUMO Wat zijn je plannen voor de toekomst?

SCHOETERS «‘De madammen’, natuurlijk. En we zijn volop aan het draaien voor ‘De wonderjaren’, een nieuw programma over opvoeden dat ik ga presenteren met Dieter Coppens, en dat in het voorjaar op tv komt.

»Die combinatie is pittig. Ik werk al twee jaar tegelijkertijd voor radio en tv. Ik zou eigenlijk blij zijn als ik eens gewoon één job had. Hoewel ik dan toch weer nieuwe plannen zou maken. Meestal is het Stijn (Peeters, haar manager, red.) die zegt: ‘Je doet al genoeg.’ Schrijf dat maar op: ik heb veel plannen, maar ik mag ze niet uitvoeren van mijn manager (lacht).»

De madammen , Radio 2, maandag tot vrijdag, 10.00u

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234