humo Beeld humo
humoBeeld humo

'Meer vrouw op straat'Sofie Lemaire

Sofie Lemaire huldigt vergeten vrouwen: 'Een Mijnmoederstraat zou een mooi eresaluut zijn'

Om ten onrechte vergeten Belangrijke Belgische Vrouwen in ere te herstellen, lanceerde Sofie Lemaire (ooit zal er een plantsoentje naar haar worden vernoemd) begin vorig jaar een initiatief om meer vrouwen 'een plek te geven in het straatbeeld'. De nieuwe Canvas-reeks 'Meer vrouw op straat' laat zien wat dat initiatief heeft teweeggebracht, en schetst ook enkele portretten van markante vrouwen.

Noud Jansen

SOFIE LEMAIRE «Toen ik na 'Culture Club' op zoek ging naar een idee voor een nieuw tv-programma, daagde het me plots dat ik in m'n leven al in veel straten had gewoond die naar mannen waren genoemd. Ik dacht: misschien is dat wel een geweldige kapstok om verhalen aan op te hangen over de vele bijzondere vrouwen die in ons land hebben geleefd, en nog leven. Zo is 'Meer vrouw op straat' ontstaan.»

HUMO Hoe is je actie tot nu toe verlopen?

LEMAIRE «Verrassend goed. In de prille ontwikkelingsfase zijn we naar een aantal stadsbesturen getrokken om eens te polsen of er animo was voor het idee om enkele - of zoveel mogelijk - straten van hun stad naar vrouwen te vernoemen. Dat bleek het geval: telkens als we een burgemeester het bedroevend lage percentage voorlegden van straten die al naar vrouwen vernoemd waren, werd er eerst even geslikt en daarna plechtig beloofd om ermee aan de slag te gaan.

»Maar wat me nog het meest heeft verbaasd, was de grote hoeveelheid reacties die we kregen na mijn oproep op televisie. Honderden en honderden mensen hebben vrouwen voorgedragen.»

HUMO De vrouw die het vaakst genomineerd werd, is 'mijn moeder'. Bestaat de kans dat er binnenkort daadwerkelijk ergens een Mijnmoederstraat zal worden ingehuldigd?

LEMAIRE «Ik weet dat dat idee op de gemeenteraad van Lier is besproken, maar het is me niet bekend of het er ook van zal komen. Zelf zou ik het alleszins een mooi eresaluut vinden. Als collectief verdienen ze in mijn ogen net zozeer een straat als bijvoorbeeld Clara Peeters, een Antwerpse schilderes uit de 17de eeuw die qua talent te vergelijken valt met Rubens. Dat ze nu zowat volkomen vergeten is, heeft er vooral mee te maken dat ze zich beperkte tot stillevens. Maar: zij móést zich daar wel op toeleggen, omdat vrouwen in die tijd geen levende modellen mochten schilderen.

» Enfin, de tuin van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen wordt binnenkort omgedoopt tot Clara Peetershof. Een prachtig en oververdiend eerherstel.»

‘Meer vrouw op straat’, Canvas, dinsdag 3 maart, 21.15

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234