Solar Opposites Beeld Disney
Solar OppositesBeeld Disney

Televisie★★★★☆

‘Solar Opposites’ lijkt inderdaad op ‘Rick and Morty’. So what?

Op het internet wordt geklaagd dat ‘Solar Opposites’, de nieuwe scifi-animatiereeks van ‘Rick and Morty’-bedenker Justin Roiland op Disney+, te veel op zijn grote broer zou lijken. Dat klopt ook, alleen rijst de vraag: is dat dan zo erg?

Joshua Migneau

Vier aliens zien zich, na de vernietiging van hun thuisplaneet, genoodzaakt om samen te hokken in een banale woonwijk in Amerika, waar zij zich krampachtig proberen aan te passen aan de abnormale levenswandel van aardbewoners. De premisse van ‘Solar Opposites’ doet denken aan de beroemde ninetiessitcom ‘3rd Rock from the Sun’, al nemen de aliens hier nauwelijks de moeite om hun intergalactische afkomst te verbergen: hun huidskleur is blauw, hun ruimteschip staat op het dak geparkeerd. Maar gezinshoofden Korvo en Terry lijken ook bijzonder goed op Rick en Morty, uit de gelijknamige animatieserie: de eerste is een cynisch genie, de tweede een goedgelovige lieverd. De animatie ziet er bovendien krek hetzelfde uit, tot aan de pupillen die er uitzien als asterisken.

Maar gaandeweg onthult ‘Solar Opposites’ zijn eigenheid. Door hun langdurige reizen in parallelle universa worstelen Rick en zijn gezin met de zinloosheid van het bestaan, terwijl Korvo en Terry hartelijk en levenslustig met elkaar omspringen. Dit is een sitcom gemaakt door krankzinnige malloten: kleine misverstanden nemen desastreuze en aan waanzin grenzende proporties aan, maar een happy end is gegarandeerd. De reeks heeft – halleluja! – wel de zwarte humor van ‘Rick and Morty’ geërfd. De aliens zijn geïnteresseerd in de popcultuur op aarde (hun favoriete film: ‘Mission: Impossible – Ghost Protocol’), maar ze geven werkelijk geen zíér om een mensenleven. In de eerste twee minuten van de allereerste aflevering slaagt Korvo er al in om de Big Ben én de Chinese Muur te laten instorten. Pestkoppen, neonazi’s of struisvogels, niemand blijft gespaard.

‘Solar Opposites’ durft ook te verrassen. Yumyulack, de jonge knul van het gezin, heeft een krimppistool dat hij op alle vervelende mensen afvuurt: de minimensjes bewaart hij in een gigantisch terrarium. De arme stakkers bouwen een nieuwe samenleving met de weinige middelen die ze krijgen, zoals karton, elastiekjes, tandenstokers en snoep. Het duurt niet lang of een dictator heerst over het terrarium: zijn vrienden beloont hij met voedsel, zijn vijanden onthoofdt hij met flosdraad. De voorlaatste en misschien wel beste aflevering uit dit eerste seizoen - die ze in de schrijverskamer ‘Terry and Korvo Steal a Bear’ doopten om u op het verkeerde been te zetten - is geheel gewijd aan een bloederige staatsgreep van de minimensen in het terrarium.

Deze reeks doet kortom exact wat een spin-off hoort te doen: de troeven van de succesvolle voorganger behouden en tegelijk nieuwe paden verkennen. ‘Solar Opposites’ zal zo geen ander publiek aanboren, maar dat hoeft ook niet: er zijn meer dan genoeg ‘Rick and Morty’-fans die van deze nieuwe lading scifi-kolder zullen smullen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234