Spitting Image Beeld Vier
Spitting ImageBeeld Vier

televisie★☆☆☆☆

‘Spitting Image’ op VIER: Jokes zonder pointe zijn als brood zonder zout

Laten we wel wezen: afnemers van kwaliteitshumor die hun waren ook anno 2020 uitsluitend in Engeland gaan halen, in de volle overtuiging dat het land sinds ‘Monty Python’, ‘Blackadder’ en ‘Fawlty Towers’ zulke klassiekers is blíjven uitpompen, zijn als beleggers die nog steeds halsstarrig inzetten op Lernout & Hauspie. De revival van het satirische Britse poppenprogramma ‘Spitting Image’, voor het eerst in bijna 25 jaar terug op de buis, leverde in de eerste aflevering alvast dwingende argumenten ten voordele van de brexit.

Vincent Van Peer

‘Spitting Image’ valt natuurlijk te klasseren onder de paraplu van de sketchprogramma’s, en die doen het op zender VIER, waar dit kleinood in ons land dan maar werd geparkeerd, voorlopig even wonderbaarlijk goed als panelprogramma’s op VTM. ‘De anderhalve meter show’ was eerder deze week geen voltreffer, maar er zat tenminste originaliteit in, branie en een kiem waaruit nog iets kon groeien. ‘Spitting Image’ bleek alleen beroerde persiflages in petto te hebben, die steevast op het publiek werden losgelaten in de vorm van prachtig ontworpen poppen van celebs waaraan enkele vakmensen, ongetwijfeld luid zuchtend, dagenlang hadden zitten te werken.

Jokes zonder pointe zijn als brood zonder zout: een enkeling kan ermee weg, maar ik laat zulks graag passeren. En zo zag ik in die eerste ‘Spitting Image’ sinds 1996 - het origineel heb ik gemist, en de bewijzen beletten mij om daar rouwig om te zijn - vooral een parade aan makkelijk gewin: scènes waarin prins Andrew een mep krijgt met een stuk hout, prins Harry zijn Meghan moet zien te onderhouden door straatentertainer te worden, en Boris Johnson zich gedwee laat leiden door zijn adviseur Dominic Cummings, hier neergezet als een buitenaardse hofnar met een voorliefde voor death rays. Wie het concept al niet op voorhand razend grappig vond, kreeg in de loop van de uitzending bitter weinig kansen om van mening te veranderen.

Greta Thunberg mocht het weer presenteren (‘heet!’, meteen de totaliteit van de joke), de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zong een liedje als Mary Poppins en Dwayne ‘The Rock’ Johnson deed ook iets, al ben ik vergeten wat. De ‘Spitting Image’-versie van Trump - voor de uitgehongerde komiek een eindeloos buffet - probeerde het met oneliners: ‘Behandel corona als een zakenman: ‘Sluit een deal, naai zijn vrouw, ga failliet en ga ervandoor.’’ De mop die in de coulissen geduldig haar beurt stond af te wachten, ongetwijfeld in de vorm van een mooie pop, diende onverrichterzake huiswaarts te keren. Satire bleek hier een factchecker te zijn die bij een Trump-debat een pistool tegen zijn slaap zette, maar dat heb je met satire: tandeloos zodra de werkelijkheid wijd schoppend bijbeent.

‘Er zullen mensen beledigd zijn,’ koketteerde de 79-jarige medebedenker Roger Law op voorhand, in een dappere poging om politiek incorrect in plaats van zomaar voorbijgestreefd te zijn. Helaas, er zijn heel, heel, héél weinig mensen die in dit programma iets zullen vinden dat tegen de borst stuit: enkel de geportretteerden en, met een beetje meeval, de kijkers.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234