null Beeld Koen Bauters HUMO 2020
Beeld Koen Bauters HUMO 2020

televisie★★★½☆

‘Sporza Retro’ op Canvas: ‘Heerlijke weetjes naast de kwestie en ontwapenende charme’

Terwijl in Duitsland al opnieuw gevoetbald wordt en de Belgische voetbalbobo’s het maar niet eens raken met hoeveel ploegen en in welke competitieformule ze de coronacrisis – waarvan de ernst hen volkomen lijkt te ontgaan – te lijf willen gaan, blijft Sporza inzetten op nostalgie.

Jan Hauspie

Na enkele wielerhoogtepunten haalt de openbare omroep nu memorabele Europese voetbalwedstrijden van onder het stof. De formule is simpel: één presentator, twee wedstrijden, twee analisten. Net echt, met dat verschil dat we de volle negentig minuten gelukkig niet meer hoeven uit te zitten. ‘Het is the real thing niet’, trapte Frank Raes een open deur in. ‘Maar,’ zo voegde Gert Verheyen eraan toe, ‘op den duur ben je met weinig tevreden’.

Raes – voor één keer analist in plaats van presentator – wilde graag de Supercup van 1989 tussen KV Mechelen en PSV terugzien. Mechelen had het jaar voordien de Europabeker voor bekerwinnaars gewonnen, PSV die voor landskampioenen, tegenwoordig de Champions League geheten. ‘Kun je je voorstellen dat België en Nederland de winnaars van de Europabekers leveren?’ richtte de niet meer zo jonge Raes zich tot presentator Karl Vannieuwkerke. Bart Verhaeghe en Ivan De Witte in hun natste dromen vast nog wel, Raes leek er – terecht – niet zo zeker van.

Voor de samenvatting werd gestart, kregen we nog een kort lijninterview met Lei Clijsters te zien. Clijsters zaliger was de aanvoerder van KV Mechelen, aan wie dit duel vanwege een blessure zou voorbijgaan. Rustig keuvelend met Mark Uytterhoeven, zoals alle talent ooit als sportjournalist begonnen, baande hij zich tussen fotografen en cameramensen die toen ook nog liepen waar ze wilden, een weg naar de tribune. ‘Speel je mee vanavond?’ zien we Marc Emmers nog net hoorbaar vragen wanneer hij zijn aanvoerder bij het naderen van de spelerstunnel opmerkt. Europees topvoetbal uit de vorige eeuw, het leek wel een andere sport. O ja, Mechelen won met 3-0.

Verheyen keerde minder ver terug in de tijd, naar Liverpool-Alaves, de Uefacupfinale uit 2001. Blikvanger toen bij de verder volslagen onbekende Spanjaarden was Jordi Cruijff, de zoon van zijn vader, uiteraard. ‘Weet je wat die nu doet?’ onderbrak Raes Verheyen, die nu toch wel echt aan de beurt was. ‘Bondscoach van Ecuador.’ ‘Fijn wist-je-datje, waarvoor dank, Frank’, trok Vannieuwkerke het initiatief snel weer naar zich toe. Waarop Raes even snel een ‘Graag gedaan. Wikipedia, hé’ prevelde, als wilde hij zeggen: ‘Ik kan het ook niet helpen, maar dit is zó leuk!’

Liverpool won de finale met 5-4, dankzij een golden goal in de tweede verlenging. Een golden goal, zo legde Raes uit, was een beslissend doelpunt waarna de wedstrijd meteen werd afgefloten. Een onzalige innovatie van de Uefa, die gelukkig niet lang stand hield. Vervolgens kwamen nog andere finales die op die manier waren beslecht ter sprake. Zoals die van het EK van 1996 tussen Duitsland en Tsjechië. ‘Tsjechië, met Patrick Berger en Poborsky en zo’, wist Raes, maar voor hij het hele Tsjechische elftal kon opsommen, zaten we al bij een andere finale: die van het EK in 2000. ‘In Rotterdam!’ aldus Raes, waarna we toch nog de naam van de doelpuntenmaker vernamen die Frankrijk toen, in Rotterdam dus, middels een golden goal de Europese titel bezorgde: David Trézéguet.

Op die enkele keer na dat Verheyen het over stilstaande fases en omschakelingsmomenten had, terminologie uit het zo eenentwintigste-eeuwse ‘Extra Time’, bleef ‘Sporza Retro’ royaal hangen in nostalgie. Meer moest dat niet zijn. Met dank aan Frank Raes, zijn heerlijke weetjes naast de kwestie en zijn ontwapenende charme.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234