Xander De Rycke Beeld Streamz
Xander De RyckeBeeld Streamz

Televisie★★★★☆

Stan Van Samang, Delphine Lecompte, de Verhulstjes: Xander De Rycke ontziet niemand in ‘Houdt het voor bekeken’ op Streamz

‘Het leven is kak en dan wordt het grappig’: de titel van Xander De Ryckes boek uit 2011 gaat evenzeer op voor het tv-jaar 2020, getekend door blote fluiten, de Verhulstjes en een virologenepidemie. De Gentse stand-upcomedian maakt ermee komaf in een nieuwe editie van zijn geliefde mediaconference ‘Houdt het voor bekeken’ (‘HHVB’), geheel coronaproof te zien op Streamz.

Joshua Migneau

De Rycke maakte van zich ergeren zijn broodwinning. Sinds 2016 trekt hij jaarlijks op tournee met ‘HHVB’, een theatershow waarin hij vinnig het Vlaamse entertainmentjaar bespreekt. Met succes: de voorbije edities trokken volle zalen en op YouTube werd de show telkens zowat een half miljoen keer bekeken. Geen wonder dat Streamz een covid-19-special wilde financieren, waarvoor De Rycke zijn bekende format wel enigszins moest aanpassen. De komiek zit neer aan een tafel, zoals John Oliver in ‘Last Week Tonight’, en het publiek blijft buiten beeld. De special is ook opmerkelijk korter dan normaal, al komt dat vooral doordat er op het vlak van cinema het afgelopen jaar niets te beleven viel: na een dikke twee minuten zijn de filmmoppen al op.

In het Vlaamse televisieaanbod ziet De Rycke een parallel met hoe iedereen corona en de pandemie verwerkt heeft. Eerst hunkerden we naar info over dat nog onbekende virus, waardoor virologen, immunologen, microbiologen, epidemiologen en infectiologen overal opdoken en de coronacijfers het belangrijkste nieuws van de dag waren: ‘Die arme Martine Tanghe was meer een Lottomeisje dan een nieuwsanker in haar laatste jaar op de buis.’ Eenmaal coronamoe grepen we terug naar comfortfood, de verklaring voor het succes van ‘The Masked Singer’ en de kerstspecial van ‘F.C. De Kampioenen’? En eindigen deden we met de bananenbroodfase, waarbij zenders experimenteerden met nieuwe formats, weliswaar met wisselend resultaat.

De Rycke kan nog steeds als geen ander een programma met één zin met de grond gelijkmaken, van ‘Leef!’ (‘Ik wist niet dat James Cooke was goedgekeurd als vorm van euthanasie’) tot de revival van ‘Big Brother’ (‘Daar zaten we na 100 dagen opgesloten in ons huis op te wachten: een show over 100 dagen opgesloten zitten in een huis’). Maar hij komt pas ten volle tot zijn recht wanneer hij minutenlang zijn tanden in iets zet, met als beste voorbeeld zijn tirade over ‘De Verhulstjes’. Hij stoort zich aan het Jommeke-taaltje van Marie, trekt verregaande conclusies over het vierkante hoofd van Viktor en klaagt ontzet over de algemene luiheid van de realityshow: ‘‘Gertje, jij bent een beetje een nepartiest, hè?’ ‘Nee, Samson, een nepotist.’’ De Planckaerts moeten naar adem hebben gehapt, opgelucht dat zij de toorn van De Rycke grotendeels konden ontwijken.

Bart De Pauw, Delphine Lecompte, de ballen van Pol De Tremmerie en de jongeheer van Stan Van Samang: De Rycke ontziet niets of niemand, ook niet broodheer Streamz. ‘Ik schrijf, produceer en maak een show en zij geven geld en houden hun bakkes: ik noem dat een topsamenwerking,’ grinnikt hij. Hij spaart zelfs zichzelf niet, wanneer hij begrip toont voor het langgerekte afscheid van ‘F.C. De Kampioenen’: ‘Ik snap het, stoppen is moeilijk. Je denkt dat je iets beu bent, maar dan komt er een pandemie en loopt je bankrekening leeg. Als een streamingdienst dan met geld naar je hoofd gooit, neem je dat aan als de kleine hoer die je bent.’ 2020 was kak, maar we hebben toch eens goed kunnen lachen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234