null Beeld

FILM★★★★☆

Star Wars: the Force Awakens

Jááááááááááá!!

Erik Stockman

J.J. Abrams heeft het klaargespeeld: ‘The Force Awakens’ is een alle verwachtingen overtreffend spektakel: een weergaloze sequel waarin we op z’n minst drie machtige kippenvelmomenten, één Wookie, één magistrale eindshot en de Heer van de Sith zij dank geen enkele Jar Jar Binks telden; tegelijk een ontroerende trip down memory lane (Han! Leia! R2-D2!) én een knetterende onderdompeling in de hoogtechnologische 3D-cinema van het hier en het nu – check die Star Destroyer die bijna letterlijk de zaal dreigt binnen te zweven!

En bovenal: het zo moeilijk te omschrijven ‘Star Wars’-gevoel, die magische spirit die zo mooi door de oorspronkelijke trilogie waaide en die in die even infantiele als afstandelijke prequels totaal ontbrak, is weer helemaal terug. Wat een immens plezier is het om de TIE-Fighter weer door de ruimte te zien gieren, om Han Solo weer in de cockpit van de Falcon te zien zitten, om de Stormtroopers zinnetjes als ‘Waarschuw generaal Hux! En stop die Fighter!’ te horen uitroepen, om...

Maar wacht, we hebben al veel te veel over plot en personages prijsgegeven: het enige wat u nog van ons te horen krijgt, is dat we BB-8, de nieuwe pieprobot, een schatje vinden! Dat ‘The Force Awakens’ zo’n voltreffer is, hebben we, zo vermoeden we, vooral te danken aan scenarist Lawrence Kasdan, die indertijd ook het briljante script van ‘The Empire Strikes Back’ neerpende; aan de bonzen van de Walt Disney Company, die de ballen hadden om George Lucas aan de kant te schuiven (mentormoorden: in het ‘Star Wars’-universum kennen ze er wat van); en natuurlijk aan J.J. Abrams – kom hier, dat we je aan de borst drukken, beste kerel!

Aan alles wat je in ‘The Force Awakens’ te zien en te horen krijgt (de slimme knipoogjes naar de oorspronkelijke trilogie, de versleten look van de ruimtetuigen, het hete zand van de planeet Jakku, de fraaie designs) voel je dat J.J. de ‘Star Wars’-mythologie op precies de juiste manier aanvoelt; dat jouw liefde voor de Millennium Falcon, meer dan ooit een roestbak waar alweer vreselijk veel laswerk aan is, ook de zijne is. Puur filmisch doet J.J. in ‘The Force Awakens’ ongelofelijk veel dingen juist (twee close-ups, de weerspiegeling van twee gekruiste lichtsabels in een pupil, en daarbovenop de machtige muziek van John Williams: wow!), en daarnaast doet hij iets wat we tot nu toe alleen maar in ‘The Empire Strikes Back’ hebben gezien: hij scheurt het gordijn van het onderbewustzijn open en sleurt je mee naar de verontrustend donkere diepten waar Freud, Shakespeare en de Lords of the Sith elkaar diep in de ogen kijken.

Het enige wat je J.J. kunt verwijten, is dat hij zelfs iets té nadrukkelijk teruggrijpt naar de blauwdrukken van de oorspronkelijke trilogie, maar hey, is dat niet wat we allemaal wilden? Toegegeven: deze woorden komen rechtstreeks uit het niet geheel onpartijdige hart van een fan van het eerste uur – wie onze 100 Beste Films-countdown heeft gevolgd, weet dat ‘The Empire Strikes Back’ behoorlijk hoog genoteerd staat. Hell, wij hebben de oude ‘Star Wars’-films zelfs nog in de cinema gezien, in de roemruchte Trioscoop in het stadje H., aan de hand van ons poatjen! Tijdens de screening van ‘The Force Awakens’ draaiden wij het hoofd dan ook geregeld naar links, om te kijken of poatjen op één of andere manier soms niet naast ons zat. Hij zat er.


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234