Barbie Beeld rv
BarbieBeeld rv

23 filmtoppers van 2023

Steunkousen, strings en woke waanzin: de films om in 2023 naar (uit) te kijken

Zelfs die ergerlijke Oempa Loempa’s zullen niet kunnen beletten dat 2023 op het grote witte doek een weergaloos jaar wordt: de jeugdjaren van Willy Wonka! De nieuwe blockbuster van Christopher Nolan! De laatste dans van Magic Mike! De wraak van Paul Atreides! De blonde superlokken van Captain Marvel! De ultieme zweepslag van Indiana Jones! Voor u nu al gewikt en gewogen: de bioscooptoppers van 2023!

Erik Stockman

THE BANSHEES OF INISHERIN

VAN: Martin McDonagh  

MET: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan en Kerry Condon 

DE PITCH: herrie in de Ierse pub.

UIT OP: 4 januari

De mooiste film van 2023 is misschien nú al gearriveerd, want: vijftien jaar na hun vorige samenwerking ‘In Bruges’ trokken Farrell, Gleeson en de supergetalenteerde McDonagh naar de adembenemend mooie Ierse kust voor een magnifieke tragikomedie over gebroken vriendschappen, stille wanhoop, afgesneden vingers en de smaak van koude Ierse pinten.

U luistert liever naar Siouxsie and the Banshees, want: McDonaghs aparte gevoel voor zwaarmoedige humor (zie ook ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’) is niet bepaald uw cup of tea.

BABYLON

VAN: Damien Chazelle

MET: Brad Pitt, Margot Robbie, Olivia Wilde en Jean Smart

DE PITCH: naar het Hollywood van de decadente jaren 20.

UIT OP: 18 januari

Sneller dan een gazelle naar de bios, want: in zijn duurste en meest ambitieuze film tot nog toe zuigt Chazelle (‘La La Land’, ‘First Man’, ‘Whiplash’) u mee in een buitensporig bacchanaal vol dans, muziek, hebzucht en hedonistische zwijnerijen.

U kweelt liever mee met ‘Rivers of Babylon’ van Boney M., want: zelfs de uit hun voegen barstende musicals van Baz Luhrmann zijn niet zo uitzinnig als dit drie uur durende megalomane spektakel.

TÁR

VAN: Todd Field 

MET: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss en Sophie Kauer  

DE PITCH: machtsmisbruik in de orkestbak.

UIT OP: 25 januari

Muziek, maestro, want: Blanchett is zonder meer schitterend als Lydia Tár, een briljante maar manipulatieve dirigente die in een onvervalst MeToo-sfeertje van haar voetstuk sodemietert.

Liever frietjes met tartaar, want: na drie noten klassieke muziek valt u al in slaap.

KNOCK AT THE CABIN

VAN: M. Night Shyamalan 

MET: Dave Bautista, Rupert Grint, Jonathan Groff en Ben Aldridge  

DE PITCH: klop, klop, wie is daar?

UIT OP: 1 februari

Doe snel open, want: Dave Bautista – Drax! – en Rupert Grint – Ron Wemel! – in een ijzingwekkende home invasion-thriller van de maker van ‘The Sixth Sense’ en ‘Unbreakable’? O ja!

Hou de deur maar dicht, want: sinds het vreselijke ‘The Last Airbender’ en het schabouwelijke ‘After Earth’ gelooft u nog minder in Shyamalan dan in Jezus.

MAGIC MIKE’S LAST DANCE

VAN: Steven Soderbergh 

MET: Channing Tatum, Salma Hayek, Caitlin Gerard en Gavin Spokes  

DE PITCH: onze favoriete stripper zet in Londen een laatste show op.

UIT OP: 8 februari

Begin maar te krijsen, want: al sinds ‘Magic Mike XXL’ (2015) zit u te snákken naar een nieuwe krolse dans van de opgepompte Channing Tatum in zijn wulpse Cocky Cowboy-outfit.

U zult de zwartleren g-strings zelf moeten meebrengen, want: Soderbergh kennende wordt het slot van de ‘Magic Mike’-trilogie meer een donker sociaal-realistisch drama dan een opwindende Chippendale-fantasie.

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA

VAN: Peyton Reed 

MET: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michelle Pfeiffer en Michael Douglas  

DE PITCH: verdwaald in het kwantumrijk.

UIT OP: 15 februari

Schuif op, Thanos, want: in het nieuwste avontuur uit het Marvel Cinematic Universe raakt Scott Lang alias Ant-Man in de clinch met één van de roemruchtste superbooswichten uit de Marvel-cataloog: Kang the Conqueror!

Om in elkaar te krimpen van ergernis, want: het ziet ernaar uit dat de fun en de charme uit de eerste twee ‘Ant-Man’-films zullen moeten wijken voor een migraineverwekkende lawine van geesteloze digitale effecten.

THE FABELMANS

VAN: Steven Spielberg 

MET: Michelle Williams, Paul Dano, Judd Hirsch en Seth Rogen  

DE PITCH: Spielberg blikt terug.

UIT OP: 22 februari

Op uw oude BMX-fiets al zwevend daarheen, want: in zijn persoonlijkste film ooit vertelt Spielberg niet alleen hoe hij als kind de levensveranderende magie van de cinema leerde kennen, maar ook hoe hij een hartverscheurend familiegeheim ontdekte.

Voer voor de haai, want: in plaats van weg te zinken in een bitterzoete plas van sentiment en weemoed, had Spielberg jandorie beter plaatsgenomen in de regiestoel van de vijfde ‘Indiana Jones’-film.

THE WHALE

VAN: Darren Aronofsky 

MET: Brendan Fraser, Samantha Morton, Sadie Sink en Hong Chau

DE PITCH: een vereenzaamde leraar met boulimie proeft opnieuw van het leven.

UIT OP: 8 maart

Hier met die Oscar, want: na een vijftien jaar lange helletocht vol flops, fiasco’s en straight-to-VOD-missers, maakt de voormalige superster Brendan Fraser (‘The Mummy’) een zielsontroerende comeback als Charlie, een zwaarlijvige eenzaat die de band probeert te herstellen met zijn opstandige tienerdochter.

Fraser had dat vetpak beter thuisgelaten, want: doordat zwaarlijvigheid in ‘The Whale’ iets te makkelijk wordt geassocieerd met zelfmedelijden, depressie en gebrek aan weerbaarheid, bezondigt regisseur Darren Aronofsky zich volgens zijn criticasters aan fatshaming.

65

VAN: Scott Beck en Bryan Woods

MET: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman en Nika King  

DE PITCH: astronaut crasht in muil van dino.

UIT OP: 15 maart

Tegen lichtsnelheid naar de cinema, want: héérlijk gewoon om Adam Driver, in zijn eerste kinetische actierol sinds ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’, met een schieter in de hand en onder het roepen van ‘There’s something alien out there!’ te zien rondstuiven op een vijandige prehistorische planeet.

Dat ze die astronaut maar snel opvreten, want: sinds het lamlendige ‘Jurassic World: Dominion’ krijgt u ’t schurft van dinogebrul.

JOHN WICK: CHAPTER 4

VAN: Chad Stahelski 

MET: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård en Laurence Fishburne  

DE PITCH: John Wick vs. de rest van de huurmoordenaarsvakbond.

UIT OP: 24 maart

De eerste echte adrenalinerush van 2023, want: met ruim twee jaar vertraging (‘Chapter 4’ zou oorspronkelijk uitkomen in 2021, maar covid-19 gooide roet in de fun) komt de als immer strak in het pak zittende elitemoordenaar John Wick éíndelijk al schietend, knokkend, paardrijdend en zwaardvechtend de bioscoopzalen binnenkletteren. En deze keer doet Bill Skarsgård mee!

Tijd om Hotel Continental voorgoed te sluiten, want: u vindt dat er een beetje sleet zit op de donkere graphic novel-achtige atmosfeer waarin John Wick zich beweegt.

RENFIELD

VAN: Chris McKay 

MET: Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Brandon Scott Jones en Awkwafina  

DE PITCH: een apart portret van Renfield, het krankzinnige hulpje van Dracula.

UIT OP: 5 april

Om vergenoegd de tanden in te zetten, want: het nieuws dat niemand minder dan Nicolas Cage in deze komische horrorfilm van de maker van het hilarische ‘The Lego Batman Movie’ de rol vertolkt van Graaf Dracula, zou moeten volstaan om u sneller dan een vleermuis naar de donkere zaal te doen zoeven.

Laat Renfield maar rennen, want: in 1988 speelde Cage al eens een nekbijter in de komisch bedoelde horrorfilm ‘Vampire’s Kiss’, wat indertijd resulteerde in één van zijn lamlendigste films ooit.

NEXT GOAL WINS

VAN: Taika Waititi

MET: Will Arnett, Michael Fassbender, Elisabeth Moss en Uli Latukefu  

DE PITCH: maak kennis met het slechtste team ter wereld: het Amerikaans-Samoaanse voetbalelftal.

UIT OP: 19 april

Zelfs Lionel Messi rept zich naar de Kinepolis, want: de films van Taika Waititi (‘What We Do in the Shadows’, ‘JoJo Rabbit’, ‘Thor: Ragnarok’) zijn altijd om je te bescheuren.

Een knal tegen de deklat, want: wanneer we u vertellen dat Fassbender de rol speelt van een gedreven coach die wordt ingehuurd om dat team van Samoaanse losers eindelijk eens te leren winnen, weet u meteen dat ‘Next Goal Wins’ niet zal ontsnappen aan het ‘En toen triomfeerden ze!’-cliché dat zo eigen is aan het sportfilmgenre.

GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3

VAN: James Gunn 

MET: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista en Vin Diesel

DE PITCH: de wandelende tak en de manische wasbeer zijn terug!

UIT OP: 3 mei

PLAY LOUD, want: in het derde, ongetwijfeld door een schitterende soundtrack ondersteunde ‘Guardians’-avontuur bewijzen Drax, Groot, Rocket, Mantis en de nog steeds om Gamora rouwende Peter Quill dat het universum hen méér dan ooit nodig heeft.

Foute boel, want: sinds bekend werd dat regisseur James Gunn in het verre verleden een reeks aanstootgevende tweets heeft verstuurd – waarvoor hij zich publiekelijk heeft verontschuldigd – bent u de hardvochtige mening toegedaan dat de man onverwijld moet worden weggecanceld naar een onherbergzame planeet.

THE LITTLE MERMAID

VAN: Rob Marshall 

MET: Halle Bailey, Melissa McCarthy, Javier Bardem en Jonah Hauer-King  

DE PITCH: een liveactionremake van het Disney-sprookje uit 1989.

UIT OP: 24 mei

U kunt haast niet wachten om deze zeemeermin bij de staart te grijpen, want: de vorige liveactionremakes van Disney-klassiekers (‘Beauty and the Beast’, ‘Aladdin’, ‘The Lion King’ en ‘Mulan’) brachten u één voor één in een verhoogde staat van betovering.

De grompotten onder u mogen nú al de woorden ‘woke waanzin!’ spuwen, want: u zwelt op als een razende pad bij de gedachte dat de rol van Ariel, de kleine zeemeermin, in deze versie wordt gespeeld door een gekleurde actrice.

ASTEROID CITY

VAN: Wes Anderson

MET: Margot Robbie, Tom Hanks, Edward Norton en Scarlett Johansson  

DE PITCH: een poëtische meditatie over de zin van het leven à la Wes Anderson.

UIT OP: 21 juni

Een magisch begin van de astronomische zomer, want: over het verhaal hangt voorlopig nog een geheimzinnige sluier, maar wat we wél al weten is dat niemand minder dan Tom Hanks en Steve Carrell hun debuut maken in de wondere wereld van de maker van ‘Moonrise Kingdom’ en ‘The Grand Budapest Hotel’.

Een trieste primeur, want: omdat Bill Murray vlak voor de opnames besmet raakte met corona, diende Wes het voor de allereerste keer in zijn carrière te rooien zónder zijn fetisjacteur op de set.

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

VAN: James Mangold 

MET: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas en Phoebe Waller-Bridge  

DE PITCH: Indy is terug! Indy is terug! Indy is terug!

UIT OP: 28 juni

Nu al kippenvel, want: het moment dat u in een tot de nok gevulde bioscoopzaal in Dolby Stereo het triomfantelijke ‘Indiana Jones’-deuntje opnieuw zult horen schallen – tatatatááááá! Tatatááááá! – wordt zonder de minste twijfel één van dé hoogtepunten van het nieuwe filmjaar.

De ietwat lullig klinkende titel is niet het enige wat u somber stemt, want: ofschoon de 80-jarige Harrison Ford met behulp van digitale verjongingstechnieken in sommige scènes een kwiekere look kreeg aangemeten, wilt u gewoonweg niet wéten dat uw jeugdheld is verworden tot een ouwe knar die zijn hoed en zijn zweep beter zou inruilen voor steunkousen en een rollator.

MISSION: IMPOSSIBLE – DEAD RECKONING PART 1

VAN: Christopher McQuarrie

MET: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby en Simon Pegg  

DE PITCH: een nieuwe stunt van Ethan Hunt.

UIT OP: 12 juli

Dit wordt straffer dan een ritje in ’s werelds snelste rollercoaster, want: in de zevende aflevering van de ultra-entertainende ‘Mission: Impossible’-franchise waagt de 60-jarige Cruise zich naar verluidt aan enkele van de gevaarlijkste stunts die ooit op film zijn vastgelegd. Die Tom!

Allesbehalve een top gun, want: het is echt verbazend hoe de hele wereld maar blíjft negeren dat die Cruise in realiteit een creepy ventje is dat er wel héél foute denkbeelden op nahoudt.

OPPENHEIMER

VAN: Christopher Nolan 

MET: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon en Robert Downey Jr.  

DE PITCH: een explosief portret van de vader van de atoombom.

UIT OP: 19 juli

Toppenheimer, want: tenzij de maker van de visionaire meesterwerken ‘Inception’, ‘Interstellar’, ‘Dunkirk’ en ‘Tenet’ zijn durf en zijn virtuositeit plotseling zou zijn kwijtgeraakt, mag u een visueel overrompelende, intellectueel uitdagende én brandend actuele topper verwachten.

Blijf maar in uw schuilkelder, want: het laatste wat u in deze onrustige tijden wilt zien, is een film die uw angst voor de bom nog wat aanzwengelt.

BARBIE

VAN: Greta Gerwig

MET: Margot Robbie, Will Ferrell, Ryan Gosling en Helen Mirren

DE PITCH: come on, Barbie, let’s go party!

UIT OP: 19 juli

Zelfs Chucky en Annabelle zijn wildenthousiast, want: wie recentelijk haar frisse bewerking van ‘Little Women’ heeft gezien, én wie zich heeft kapotgelachen met de schitterende trailer, weet nu al dat regisseuse Greta Gerwig (geholpen door haar coscenarist Noah Baumbach) van haar langverwachte liveaction-Barbiefilm veel méér heeft gemaakt dan één lange reclamespot voor de iconische speelgoedpop van fabrikant Mattel.

U kijkt liever naar een Canvas-documentaire over Klaus Barbie, want: als we de weinig bemoedigende geruchten mogen geloven, draait het door speelgoedfabrikant Mattel meegeproduceerde ‘Barbie’ rond een onvolmaakte Barbiepop – hallo, onverholen product placement! – die in de echte wereld haar échte zelf tracht te vinden. Zucht.

THE MARVELS

VAN: Nia DaCosta

MET: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Teyonah Parris en Iman Vellani  

DE PITCH: onze favoriete blonde superheldin flitst weer door het zwerk.

UIT OP: 28 juli

Trek uw fraaiste cape aan, want: Marvel-opperhoofd Kevin Feige vertrouwde de regie van het vervolg op ‘Captain Marvel’ toe aan Nia DaCosta, die vorig jaar met ‘Candyman’ bewees dat ze oude franchises kan laten swingen als een tiet. En bovendien: een Marvelfilm met Nick Fury is áltijd een goede Marvelfilm.

Klim alvast hoog de gordijnen in, want: Captain Marvel krijgt in deze sequel het gezelschap van Kamala Khan (Iman Vellani), de door u o zo verafschuwde moslimheldin uit Adil & Bilalls ‘Ms. Marvel’.

KRAVEN THE HUNTER

VAN: J.C. Chandor

MET: Aaron Taylor-Johnson, Russell Crowe, Alessandro Nivola en Christopher Abbott 

DE PITCH: de wordingsgeschiedenis van één van Marvels meest geliefde superbooswichten.

UIT OP: 4 oktober

Uw filmdroom komt eindelijk uit, want: de cosplayer in u is al jaren fan van Sergei Kravinoff alias Kraven the Hunter, de door Stan Lee bedachte, door een geheimzinnig serum voortgestuwde superschurk die in de Marvel Comics steevast jacht maakt op Spider-Man.

Jaag liever eens op uw lief, want: hoofdacteur Aaron Taylor-Johnson (‘Godzilla’) heeft de uitstraling van een lege kartonnen doos die te lang in de motregen heeft gestaan.

DUNE: PART TWO

VAN: Denis Villeneuve 

MET: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya en Javier Bardem  

DE PITCH: de in de woestijn ondergedoken Paul Atreides zint op wraak.

UIT OP: 6 oktober

Frank Herbert knort hoorbaar tevreden in zijn graf, want: als de sequel even meeslepend, machtig, episch, imposant, overdonderend en briljant wordt als Part One – en we kunnen geen enkele reden bedenken waarom dat niet zo zou zijn – wordt ‘Dune: Part Two’ de meest overrompelende kijkervaring sinds, welja, ‘Dune: Part One’. Fonkelend voorteken: Christopher Walken doet mee als Emperor Shaddam IV!

Laat deze worm maar onder het zand zitten, want: u bent één van die rare vogels die de campy verfilming van David Lynch uit 1984 blijven verkiezen boven de pompeuze, saaie en volstrekt humorloze versie van Villeneuve.

WONKA

VAN: Paul King 

MET: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Sally Hawkins en Rowan Atkinson  

DE PITCH: de wonderjaren van chocoladefabriekeigenaar Willy Wonka.

UIT OP: 13 december

Er bestaat geen heerlijker snoepgoed, want: als één acteur het in zich heeft om de jonge Willy Wonka te spelen, dan wel supertalent Timothée Chalamet, en als er één cineast geschikt is om de origin story van de uitvinder van de Wonka-repen in beeld te zetten, dan wel de regisseur van ‘Paddington’ en ‘Paddington 2’.

Dood aan die verschrikkelijk irritante Oempa Loempa’s, want: niets of niemand zal ooit het toverachtige ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ met Gene Wilder kunnen evenaren, en bovendien hebt u na ‘Dune: Part Two’ even uw bekomst van de bleke babyface van Chalamet. Niettemin wensen wij u een spetterend filmjaar toe!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234