null Beeld

tv-tips'Justice For All'

Strafpleiter Mounir Souidi: ‘Onze klanten zijn grote CEO's, alleen heet hun firma ‘maffia’’

Vincent Van Peer

De Belgische rechtbank is als een schare BV's: reeds uitvoerig belicht vanuit elk mogelijk camerastandpunt. De ooghoek van de gespecialiseerde advocatuur was het enige dat nog ontbrak, en daarom is er nu ‘Justice for All’: een docuserie op VIER van Peter ‘The Sky Is the Limit’ Boeckx waarin hij leven en werk van zeven strafpleiters volgt, de broers Omar en Mounir Souidi op kop.

MOUNIR SOUIDI «Er zijn heel wat tv-programma's die in de rechtbank worden gefilmd, maar de mogelijkheid wordt niet altijd geboden om vóór en na zo'n rechtszaak eigen beschouwingen te geven en meer uitvoerig in te gaan op bepaalde thema's van ons werk. Dat was bij Peter Boeckx wel het geval. Hij bekijkt hoe de strafpleiter leeft en zich beweegt in de samenleving.»

HUMO Wat is het grootste misverstand over strafpleiters?

SOUIDI «De klassiekers, hè: dat wij geen principes hebben en alles doen voor het geld, op elke denkbare wijze schuldigen willen doen vrijspreken, bij wijze van spreken met de criminelen in hetzelfde bed slapen. Ik hoop dat ‘Justice for All’ daar iets aan verandert, maar ik lig er niet wakker van. Wij leggen vooral uit hoe de strafpleiter denkt en functioneert. Als mensen daardoor hun beeld over het beroep bijstellen, des te beter.»

HUMO Jij noemt jezelf soberder dan je broer Omar.

SOUIDI «Wij zijn zeer goede communicerende vaten. De kwaliteiten die hij heeft, heb ik minder en vice versa. Ik ben misschien wat droger - in dossiers ben ik iets meer op procedures gericht - maar we blijven broers. Ik herinner mij niet eens meer de laatste keer dat wij ruzie hebben gemaakt: allicht in onze kindertijd.»

HUMO Jullie muren hangen vol foto's van beroemde gangsters, van Mickey Cohen tot Al Pacino in ‘The Godfather’. Wie bewonder je het meest?

SOUIDI «‘The Godfather’ is per definitie een fantastische film. De rustige onverzettelijkheid die de man uitstraalt, is fascinerend om naar te kijken. Maar bewonderen? Nee. Die foto's bieden een link met ons cliënteel: ze portretteren mensen die ondanks hun zeer ernstige misdaden ook menselijke aspecten behouden, en die bepaalde kwaliteiten hebben: zij zijn grote CEO’s, alleen heet hun firma toevallig ‘maffia’.

»Eigenlijk kijk ik vooral zélf graag naar die foto's. Ik werk zo'n 15 uur per dag: dan wil je ergens zitten waar je je op je gemak voelt. En we kunnen onze werkplek moeilijk, zoals in een garage, volhangen met posters van blote vrouwen.»

HUMO In de eerste scène van 'Justice for All' ga je Dennis Black Magic in de gevangenis bezoeken. Moet je om een pornoproducent te verdedigen ook zijn oeuvre kennen?

SOUIDI (lacht) «Dat is geen vereiste. Als het onze zaak vooruit had kunnen helpen, dan had ik het beroepshalve natuurlijk wel moeten doen. Nu kan ik niet meteen bedenken met welke titels het oeuvre van Dennis bezaaid is, maar ik kan evenmin zweren er nog nooit mee in aanraking te zijn gekomen.»

Justice for All
VIER, donderdag 29 oktober, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234