null Beeld

Sven de Leijer over 'Vrede op aarde': 'Hoog tijd dat Peumans een regering vormt'

‘Vrede op aarde’, Sven de Leijers alternatieve jaaroverzicht, is aan zijn derde jaargang toe, en wat de presentator betreft, wordt het een blijver. Want, zo antwoordt hij op de vraag hoe het in 2019 gesteld was met de vrede op aarde: ‘Er is nog werk aan, ons programma is meer dan ooit op zijn plaats.’

Jan Hauspie

HUMO Wat heeft je verrast in 2019?

SVEN DE LEIJER «Dat de nieuwe wind die nu al een tijdje waait op sportvlak zich heeft doorgezet. Jonge kleppers zetten ons minilandje toch maar mooi op de wereldkaart: Remco Evenepoel, Nina Derwael, maar ook Jonathan Sacoor. Sacoor is één van onze gasten, een crème van een kerel. Ik kende hem van ‘Sportweekend’, maar zoals in ons programma heb je hem nog nooit gezien. Als alles meezit, gaat hij nog veel betekenen voor ons land.»

HUMO Het klimaat is naar de knoppen en halve gekken regeren de wereld. Toch blijf jij er ongegeneerd door je roze bril naar kijken.

DE LEIJER «Omdat het mijn way of life is. Ik verdring of negeer niets, en naïef wil ik ook niet zijn, maar er moet ruimte zijn voor relativering. Uiteraard is de dagelijkse realiteit belangrijk, maar wij gaan niet met het vingertje wijzen. Het is kerstvakantie: wel, laat ons twee weken lang het gif van het voorbije jaar vergeten en een fijne, warme show maken.

»Wij hoeven ook niet historisch correct te zijn, maar kiezen onze thema’s zelf. Daardoor belanden er ook dingen in de vuilnisbak: als je in maart iets opneemt wat je wilt gebruiken zodra er een nieuwe premier is, en die is er niet, dan heb je brute pech.»

HUMO Je stelde opnieuw een jury samen die de ‘Vrede op aarde’-awards mag uitreiken. Met Jan Peumans nog altijd als voorzitter?

DE LEIJER «We hebben getwijfeld toen hij stopte als voorzitter van het Vlaams Parlement. Maar vrij snel voelden we dat we met hem door wilden. Hij was meteen enthousiast. Ik mocht in zijn agenda kijken en op één van de drie dagen van ons Ardennenweekend stond er als enige agendapunt: vuilniszakken buitenzetten. Dat heeft zijn vrouwke dan maar gedaan. Wederom heeft hij geschitterd in zijn rol, meer dan de vorige twee jaar zelfs. Ondanks zijn pensioen vind ik hem nog altijd één van de weinige hoopgevende figuren uit onze politiek. Laat hem een nieuwe regering vormen, en het zou een pak vlotter gaan. Of toch minstens met veel animo gepaard gaan (lacht).»

HUMO 2019 betekende ook je debuut als quizmaster, in ‘Donderen in Keulen’.

DE LEIJER «En dat is mij zeer goed bevallen. Ik ben ook 40 geworden, maar dat is redelijk geruisloos voorbijgegaan. Ik ben me niet bewuster dan anders van mijn eindigheid, in de zin van: ik ben halfweg nu. Daar ben ik blij om.»

HUMO Tot slot, wat mag ik je wensen voor 2020?

DE LEIJER «Ik zou heel graag een bos kopen. Om het bos te laten zijn, er te gaan wandelen en eventueel mijn tent op te zetten. Vijf bomen is genoeg. (Denkt na) Twaalf mag ook.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234