null Beeld Photo News
Beeld Photo News

80 jaarAl Pacino

Tachtig maar nog steeds prachtig: de 8 meest iconische rollen van Al Pacino

Hij is briljant, hij is uniek én hij is jarig: op zaterdag 25 april blaast Al Pacino tachtig laaiende kaarsen uit! Als eerbetoon geven we hem een cadeau dat hij onmogelijk kan weigeren: een ranglijst van zijn acht meest iconische rollen!

Erik Stockman

8. THE PANIC IN NEEDLE PARK

Pacino’s indrukwekkende, een halve eeuw omspannende carrière ontbolsterde in 1971, toen hij, na enkele theaterrollen in off-Broadwayproducties, in ‘The Panic in Needle Park’ (te vinden op YouTube en op dvd) de rol vertolkte van Bobby, een junkie die zich beweegt door parken vol heroïnenaalden en morsige hotelkamers waar junks op vergeelde matrassen op smack liggen te trippen. Het was zijn allereerste hoofdrol, en hij had nog niet die typische doorrookte stem, maar je zag al de kiemen van alles waar hij later beroemd voor zou worden: het kolkende inlevingsvermogen, de passionele sturm und drang, de explosieve theatraliteit. O ja: Pacino’s vertolking in ‘The Panic in Needle Park’ maakte een diepe indruk op een jonge cineast die zich klaarmaakte om een roman van Mario Puzo te verfilmen. Die cineast was Francis Ford Coppola, en de rest is geschiedenis.

7. ... AND JUSTICE FOR ALL

De in de South Bronx opgegroeide Pacino, zoon van een Siciliaanse steenhouwer die het gezin in de steek liet toen hij 2 jaar oud was en van een moeder die hem al op piepjonge leeftijd meenam naar de bioscoop, had niet bepaald de looks van een filmster. Met zijn kleine gestalte en gedrongen postuur kon hij niet bepaald de nieuwe Robert Redford of Paul Newman worden genoemd. En toch groeide hij in korte tijd uit tot een superster die létterlijk door de vrouwen werd besprongen. Zoiets was alleen mogelijk in het Hollywood van de jaren 70, toen eigenzinnige regisseurs als Coppola, Martin Scorsese en William Friedkin volop kansen kregen en toen er rollen vrijkwamen voor broeierige Method-acteurs als Pacino, Dustin Hoffman en de vroeg kalende Jack Nicholson. Ondanks het feit dat hij geen lijf had om aan ‘Too Hot to Handle’ deel te nemen, sleepte Pacino in amper zeven jaar tijd vijf Oscarnominaties binnen: voor ‘The Godfather’, ‘The Godfather Part II’, ‘Serpico’, ‘Dog Day Afternoon’ en ‘...And Justice for All’. In dit ietwat vergeten maar hoogst entertainend drama uit 1979, niet te verwarren met de plaat van Metallica, schittert hij als een jonge advocaat wiens geloof in het gerechtssysteem zwaar op de proef wordt gesteld. Beschikbaar op iTunes.

6. THE DEVIL’S ADVOCATE

Wie beweert dat Pacino zich al te vaak bezondigt aan tenenkrullende overacting, heeft een punt. Volgens ons is het evenwel beter om te stellen dat Pacino het roepen, het tieren en het schmieren op het witte doek tot ware kunstvorm heeft verheven. Wie hem er eens los over wil zien gaan, moet maar eens kijken naar ‘The Devil’s Advocate’ (Google Play, iTunes), en dan vooral naar die memorabele scène waarin de duivelse advocaat John Milton (Pacino) aan zijn jonge pupil Kevin Lomax (Keanu Reeves) uitlegt dat hij maar beter de kant van Satan kan kiezen dan die van de Heer: ‘GOD IS AN ABSENTEE LANDLORD!’ Hoe Pacino tijdens die vulkanische tirade balanceert op het flinterdunne koord tussen pure virtuositeit en hilarische camp: magistraal!

5. SERPICO

Pacino is een door de New Yorkse Actor’s Studio gevormde method-acteur, wat betekent dat hij steevast diep, héél diep in de state of mind van zijn personages afdaalt. Ten tijde van ‘Serpico’, waarin hij met de hulp van een indrukwekkende baard de rol speelt van een rechtschapen flik die moederziel alleen tegen de corruptie binnen de NYPD strijdt, zat hij zelfs zó diep in karakter dat hij op een dag een truckchauffeur naar de kant sommeerde en trachtte te arresteren. Pacino beschouwt ‘Serpico’, beschikbaar op iTunes, als één van zijn allerbeste verwezenlijkingen als acteur: helemaal akkoord, Al!

4. DOG DAY AFTERNOON

In deze zwarte komedie van Sydney Lumet, over een zenuwslopende gijzeling die ontaardt in een hysterisch mediacircus, zette Pacino als de steeds vermoeider wordende bankovervaller Sonny één van zijn meest populaire vertolkingen neer. Mocht u van oordeel zijn dat Al er in ‘Dog Day Afternoon’ (Google Play, iTunes) wel héél afgepeigerd uitziet, weet dan dat hij slechts enkele uren per nacht sliep – methodacting, weet u wel – en dat hij middenin de opnamen van pure uitputting zelfs in het hospitaal diende te worden opgenomen. De mooiste scènes, zoals die waarin Pacino en John Cazale praten over waar ze naartoe willen vliegen, kwamen tot stand door pure improvisatie. Idem dito voor de beroemdste scène uit de hele film: ‘Attica! Attica! Attica!’

3. CRUISING

In ‘Cruising’, een indertijd zwaar omstreden film (te koop op dvd) die vandaag gelukkig naar waarde wordt geschat en volledig verdiend de status van cultklassieker geniet, speelt Pacino een op een seriemoordenaar jagende flik die undercover gaat in het homomilieu en tijdens zijn trip doorheen de homobars en de sm-kelders ontdekt dat hij méér van kettingen en kepies houdt dan hem lief is. Absoluut hoogtepunt is de scène waarin Pacino (zwart onderlijfje, leren polsbandjes) naar de dansvloer wordt getrokken en – eerst nog wat houterig, daarna met volledige overgave – al ethersnuivend volledig uit de bol gaat terwijl er rond hem volop wordt gelebberd en gefistfuckt. Yee-ha-ha!

2. THE GODFATHER SAGA

Toen Coppola aan producent Robert Evans vertelde dat hij de relatief onbekende Pacino wilde casten in de cruciale rol van Michael Corleone, reageerde die ontzet: ‘Toch niet die kleine dwerg!’ Tijdens de opnamen bleef de met faalangst kampende en vol twijfels zittende Pacino denken dat ze hem ieder moment konden ontslaan, maar Coppola sleepte hem erdoor en toen de film uitkwam werd ‘die kleine dwerg’ linea recta naar het sterrendom gekatapulteerd. Weetje: om te verhinderen dat zijn tegenspelers boven hem uittorenen, draagt Pacino op de set altijd plateauzolen. Van ‘Don’t tell me your innocent. It insults my intelligence and makes me very angry’ over ‘I know it was you, Fredo!’ tot ‘Just when I thought I was out, they pull me back in!’: de drie ‘Godfather’-films staan ból van de klassieke Pacino-momenten. Beschikbaar op Google Play, Amazon, iTunes en Telenet.

1. SCARFACE

De gloeiende intensiteit, de rauwe emotionele kracht, de buiten alle proporties knallende overacting: Pacino voerde het allemaal naar een schitterend hoogtepunt in ‘Scarface’ (Google Play, iTunes), Brian De Palma’s magistrale epos over de opkomst en de val van de Cubaanse drugslord Tony Montana. Vandaag bestempelt Pacino zijn acteerprestatie in de beste gangsterfilm uit de jaren 80 als ‘ietwat extreem’, maar in 1983 vonden zowel Pacino als De Palma dat het bigger than life-personage van Tony om een compleet over de top gaande vertolking vroeg. En dat hadden ze goed gezien: na ‘Scarface’ mocht Pacino zichzelf definitief een levende legende noemen. En dan nu, als finaal eerbetoon, allemaal samen: ‘SAY HELLO TO MY LITTLE FRIEND!!!’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234