Temptation Island Beeld VIJF
Temptation IslandBeeld VIJF

TELEVISIE★☆☆☆☆

‘Temptation Island' op VIJF: zulke klaplopers loop je niet op goed geluk tegen het lijf

Met uw welbevinden waag ik me aan een oefening in zinloosheid, want als ‘Temptation Island’ iets aantoont, naast de rekkelijkheid van naamgeving, dan wel de relativiteit van televisiekritiek. Hoeveel brandbrieven een rechtgeaard recensent ook vermag te richten tot dat toeristisch pamflet aangaande Sodom en Gomorra, vakantiebestemmingen die ‘Vlaanderen Vakantieland’ destijds zedelijk onvermeld liet, de trein der wansmaak loopt niet eens vertraging op. De dienstregeling is stokoud, de noodrem blijkt na vruchteloos graaien op de coupé geschilderd en de conducteur heeft z’n fluitje ingeslikt. Vooruit dan maar.

Tom Raes

Ik wil niet bijdragen aan de geringschatting van taal zoals die bedreven wordt in dit programma, waarin om de haverklap ‘de temptation wordt aangegaan’ door lui die bol staan van de ‘trust issues’, dus voel ik me ook geenszins geroepen om nog woorden vuil te maken aan de bewering als zouden er goede bedoelingen schuilen in ‘Temptation Island’, zogezegd een relatietest. Wel zag ik er alweer een vliegenval in, waarbij de vangst du jour ook deze keer niet afgeschrikt leek door de lijkjes van voorgangers die nog aan de vorige jaargang kleefden.

De tortelende koppels in ‘Temptation Island’ vertoonden als vanouds al barsten bij hun aantreden. Zo vond de vriend van Elke het niet fijn als ze dronk, wat sneu is als je op het punt staat af te zakken naar een tropische negorij waar zelfs de dienstdoende muskieten een alarmerend promille vertonen. Twee kandidaten hadden al voor hun deelname ampele ervaring in buitenechtelijke sponden: die scheefpoepers leken zich nu bij voorbaat al betrapt te voelen, al kon dat ook aan de kamerbrede aanwezigheid van Rick Brandsteder liggen, die me het typevoorbeeld lijkt van iemand die er in z’n apenjaren lol aan beleefde om de vleugels uit vliegen te pulken. Van die hobby heeft hij nu zijn beroep gemaakt – het is niet iedereen gegeven. Ik neem me bij deze ook voor dra een mening te vormen over de presentatiestijl van Annelien Coorevits. Zodra ze er één machtig is, begin ik eraan.

Beweren dat er geen moeite gekropen is in het samenstellen van dat kandidatenbestand, zou onjuist zijn, want zulke klaplopers loop je volgens mij niet op goed geluk tegen het lijf. De genaamde Gianni ging bijvoorbeeld weleens met z’n vrienden naar de hoeren: terwijl zijn kameraden tegen betaling de vleselijke liefde verbruikten, bleef hij dan naar eigen zeggen altijd aan de bar wachten. Ooit zal hij voor die zelfbeheersing beloond worden, maar niet hier. Een ander koppel had zich uit gedurig wantrouwen ingeschreven. ‘Want zelfs Beyoncé wordt bedrogen’, verklaarde het vrouwtje. En nu jij weer.

De zogeheten verleiders, die ook nu klaarblijkelijk tijdelijke onsterfelijkheid ambieerden, namen zich stuk voor stuk voor geen medelijden te tonen met de kandidaten. Het was ook het enige wat ze vooraf niet chirurgisch hadden laten implanteren. Naar de schade die ze zullen aanrichten, werd aldoor vooruitgeblikt in korte flitsen in zwart-wit, stiekem buitgemaakt op een indroevige realiteit, die een troost- en vreugdeloos rampetampen beloofden onder akelige hotellakens. Er was ook een nieuwigheidje deze keer: een gong. Elke slag op dat ding zou verkondigen dat er op het belendende eiland alweer iemands eega voor de bijl was gegaan. Hoeveel vernuft slechte mensen aan de dag kunnen leggen als ze hun medemens tormenteren is al sinds de middeleeuwen genoegzaam bekend. Zelfs Beyoncé weet dat naar verluidt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234