The Haunting of Bly Manor - Netflix Beeld Netflix
The Haunting of Bly Manor - NetflixBeeld Netflix

televisie★★★½☆

‘The Haunting of Bly Manor’ op Netflix: ‘We zouden bijna vergeten dat het een horrorserie is’

Nergens beter dan in het huis: de ploeg achter ‘The Haunting of Hill House’ levert opnieuw een uitstekende horrorserie af, ‘The Haunting of Bly Manor’.

Job Kramer

Een korte roman omvormen tot een volledige serie is vaak ingewikkeld. Meestal is het bronmateriaal te beperkt en moeten er allerlei subplots bijgehaald worden om de reeks op lengte houden. Bij die subplots gaat het vaak mis - te saai, te vergezocht in vergelijking met het originele verhaal - maar in ‘The Haunting of Bly Manor’, waarin een kindermeisje in een vervloekt landhuis terecht komt, maken juist de zijpaden het geheel de moeite waard. De Amerikaanse au pair is na de onfortuinlijke dood van haar verloofde weggevlucht naar het Verenigd Koninkrijk; de moeder van de kok ligt op sterven, de hovenier had een ongelukkige jeugd. Misschien klinkt het als de soapversie van Cluedo, maar net die goed uitgewerkte achtergrondverhalen geven de personages hun persoonlijkheid en deze serie haar warmte mee.

Op dramatisch vlak is ‘The Haunting of Bly Manor’ dus ruimschoots geslaagd. We zouden dan ook bijna vergeten dat het een horrorserie is. En ach, wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon: zo nu en dan komt er een dooie vrouw in een mottige jurk het meer uit gewandeld, en natuurlijk is die vrouw een geest, en natuurlijk heeft die geest geen gezicht en duikt ze op de meest ongelegen momenten op. Origineel? Neuh. Eng? Best wel. Vermakelijk? Behoorlijk. Minder vermakelijk is het dat het de makers zo veel moeite en vooral tijd kost om dit vrij eenvoudige griezelverhaaltje uit te leggen: er worden nota bene bijna twee volledige afleveringen opgeofferd aan oersaaie uiteenzettingen over hoe het nou allemaal zit. Dat was niet nodig geweest.

De novelle waarop ‘The Haunting of Bly Manor’ is gebaseerd, ‘The Turn of the Screw’ van Henry James, is veelvuldig door literaire critici onder de loep genomen. Al kort na het verschijnen van het boek in 1898 wierpen lezers de vraag op of de geestverschijningen in het verhaal werkelijk bestonden, of dat ze opgevat moesten worden als zinsbegoochelingen van de jonge gouvernante. Wie niet direct gegrepen wordt door een sappige horrorvertelling, kan deze serie misschien met die gedachte in het achterhoofd bekijken. En mocht het dan nog niet lukken: Myfanwy Piper en Benjamin Britten maakten in 1954 een prachtige opera rond hetzelfde verhaal. Koptelefoon op, glas wijn erbij: perfectly splendid!

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234