null Beeld

FILM★★★½☆

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1

Spannend en verrassend grimmig: de beste aflevering tot nu toe.

Erik Stockman

Deze jongen had een beetje tijd nodig om opnieuw in het verhaal te komen – tip van het huis: het kan geen kwaad om vooraf het geheugen op te frissen en nog eens naar ‘Catching Fire’ te kijken – maar na ongeveer twintig minuten waren we weer helemaal méé met de vrijheidsstrijd van Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) en haar vrienden-rebellen.

Onze heldin heeft de arena van de Hongerspelen achter zich gelaten en bevindt zich nu in het mythische, in een gigantische ondergrondse bunker gelegen District 13, waar ze door Plutarch Heavensbee (mooie rol van de betreurde Philip Seymour Hoffman, aan wie ‘Mockingjay’ in loving memory werd opgedragen) wordt gesommeerd om in het kader van een groot mediaoffensief in een reeks lachwekkende promofilmpjes te verschijnen.

Niet dat er in Panem tegenwoordig veel te schateren valt: District 12 is na zware vergeldingsbombardementen herschapen in een luguber massagraf; president Snow (Donald Sutherland) laat zich meer en meer kennen als een wreedaardige despoot met een slechte adem; het volk verliest stilaan de moed; en Katniss zelf lijkt sinds de dramatisch afgelopen Kwartskwelling (zie de vorige aflevering) meer op een psychologisch geknakt hoopje ellende dan op de vrouwelijke Che Guevara.

Kortom: het vuur van de revolutie brandt maar op een laag pitje. Verbazingwekkend eigenlijk, dat de makers het aandurven om het multiplexpubliek een blockbuster te serveren waarin nog minder comic relief valt te bespeuren dan in de drama’s van de gebroeders Dardenne en waarin de actie bijna helemaal ondergeschikt wordt gemaakt aan een verrassend grimmige atmosfeer.

Soms voel je de beklemmende dreiging van de fascistische dictatuur in Panem bijna letterlijk op je schedel drukken. Het camerawerk, opnieuw van de Vlaming Jo Willems, mag er ook zijn: de raid op het door een black-out getroffen Capitool, één van de schaarse échte actiescènes in ‘Mockingjay - Part 1’ (om de kas nog wat meer te spijzen werd de laatste episode in navolging van de laatste ‘Harry Potter’ over twee films uitgesmeerd: Part 2 komt uit in november 2015), is een knap staaltje cinema.

En over knappe Jennifer kunnen we kort zijn: zij mag ons komen martelen, zij mag ons komen platbombarderen, zij mag onze innerlijke districten komen platbranden; ons vuur zal zich knetterend voor haar verspreiden!


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234