null Beeld

FILM★★1/2☆☆

The Imitation Game (★★1/2☆☆)

Ook na deze ontgoochelende biopic blijft Alan Turing een enigma.

Erik Stockman

Echt lamlendig mogen we deze biopic over het leven van Alan Turing, het wiskundegenie dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigmacode kraakte en als dank voor bewezen diensten in 1952 chemisch werd gecastreerd, niet noemen: de beeldscherpte is in orde, Turings werkruimte in Bletchley Park werd verdienstelijk uitgelicht, de muziek van Alexandre Desplat valt op de juiste momenten in en de costume designers hebben onberispelijk werk geleverd – de kostuumpjes van Keira Knightley ogen áf.

Alleen: zo saai, zo braaf, zo academisch dat het allemaal is! Net zoals de gigantische machine die Turing heeft gebouwd zich dag en nacht door alle mogelijke letter- en cijfercombinaties ploegt, zo maalt de film zich met een ongeïnspireerde werktuiglijkheid door zijn leven; alleen schuwen de makers daarbij zo ongeveer alles wat hun film echt beklijvend had kunnen maken: het verdoken leven dat hij als homo leidde; de castratie; zijn trieste lot (gelukkig valt er op het eind nog één en ander af te lezen van een pancarte).

De film waagt zelfs geen enkele poging om Turings verwezenlijkingen (hij was per slot van rekening de geestelijke vader van de computer) eens in mensentaal uit te leggen; nochtans kunnen we sinds ‘Interstellar’ qua wetenschappelijke toelichting wel wat hebben.

Ook de fel bewierookte Benedict Cumberbatch kon ons niet helemaal overtuigen: met dat rare stemmetje en die zorvuldig bestudeerde motoriek lijkt zijn Turing eerder op een stripfiguurtje dan op een mens van vlees en bloed. Alan Turing verdiende beter dan een biopic die de diepgang heeft van een Wikipediapagina.


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234