THE LETTER FOR THE KING Beeld Petr Dobias/Netflix
THE LETTER FOR THE KINGBeeld Petr Dobias/Netflix

TELEVISIE★★★½☆

‘The Letter for the King’ op Netflix is een uitstekend gemaakte brok escapisme

Al wie zonder omkijken en blind voor gevaar voor lijf en leden zijn of haar plicht vervult, kan in deze donkere tijden op nog meer sympathie rekenen dan bij vrolijker weer.

Stefaan Werbrouck

Voor Tiuri, het 16-jarige hoofdpersonage in de Netflix-reeks ‘The Letter for the King’, komt de plicht in de vorm van een brief, die hij uit handen van een stervende ridder krijgt en moet bezorgen aan de koning van Unauwen. Het is een belangrijke opdracht, die de toekomst van de rivaliserende koninkrijken Unauwen, Dagonaut en Eviellan zal bepalen, en dat net Tiuri ze moet vervullen, lijkt vreemd. Hij is - zoals zijn latere compagnon Lavinia zegt - ‘te jong om een ridder te zijn, en te klein’, en hij heeft ook weinig nood aan roem en glorie. Het is, om de gevleugelde woorden van een N-VA-voorzitter te gebruiken, ‘dik tegen zijn goesting’.

Gaandeweg blijkt Tiuri natuurlijk beter voor het heldendom in de wieg gelegd dan verwacht, ook dankzij de magische krachten die diep in hem schuilen en die hij met de hulp van een mysterieuze monnik naar boven haalt. Ook al zit elke avonturier, premiejager, Rode, Grijze of Zwarte ridder achter hem aan, samen met de wereldwijze Lavinia weet hij telkens weer te ontsnappen en zijn tocht verder te zetten door de bossen, bergen en sneeuwvlaktes van het middeleeuwse koninkrijk - die de makers in navolging van Peter Jackson en ‘Lord of the Rings’ vooral in Nieuw-Zeeland zijn gaan zoeken.

‘The Letter for the King’ is de verfilming van het in de Lage Landen overbekende jeugdboek van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt, een vrouw die er in tegenstelling tot George R.R. Martin niet op uit is om haar lezers met allerlei trauma’s op te zadelen. Wie aan de reeks begint, hoeft dus niet, zoals bij ‘Game of Thrones’, bang te zijn dat een geliefkoosd personage plotseling onthoofd zal worden, of dat iemand moet toekijken hoe zijn eigen penis opgegeten wordt. Ook seks en naakt zijn uit den boze: hier is een prins al diep geschokt als een prinses voor zijn ogen haar jurk uit trekt om te gaan zwemmen, ook al heeft ze daaronder nog altijd meer kleren aan dan eender welke vrouw uit Westeros .

Netflix mikt met ‘The Letter for the King’ duidelijk op het jongere publiek dat van ‘The Witcher’ zo’n succes heeft gemaakt. Maar de reeks wordt ondanks het gebrek aan bruut geweld en het voorspelbare verhaal ook voor oudere kijkers nooit saai, dankzij de fijne lichtvoetigheid en omdat ze zichzelf niet al te serieus neemt. Vooral het groepje schildknapen dat achter Tiuri aanzit en op zijn beurt eveneens achtervolgd wordt - er wordt nogal wat rond gehost in deze serie - zorgt voor een aantal grappige scènes. Wanneer ze bijvoorbeeld paarden stelen om hun tocht verder te zetten, zit een van hen tegen het ros te fluisteren omdat hij wil ‘dat ze weet dat mijn intenties eerbaar zijn’. Waarop een ander hem toebijt: ‘Je gaat erop rijden, je moet er niet mee trouwen.’

‘The Letter for The King’ is geen klassieker waar jaren van hier nog over gesproken zal worden, maar een uitstekend gemaakte brok escapisme, waar jong en oud - of beter, in deze tijden: jong en iets minder jong - samen naar kunnen kijken. Misschien is het ook de serie, en Tiuri de held, die we vandaag nodig hebben. Applaus!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234