null Beeld vtm
Beeld vtm

kijktip'The Masked Singer'

‘The Masked Singer’-presentator Jens Dendoncker: ‘Ik heb één van de speurders zo geschoffeerd dat hij me bijna een djoef op mijn muil heeft verkocht’

Wie hem eertijds op het podium van Humo’s Comedy Cup grappen zag verkopen over dronken chirofuiven op het West-Vlaamse platteland (‘Sommige meisjes hadden zoveel gezopen dat ze moesten kotsen terwijl we aan het muilen waren’), had onmogelijk kunnen bevroeden dat Jens Dendoncker zich zeven jaar later tot dé gevierde showpresentator van VTM zou hebben opgewerkt. Hijzelf al helemaal niet. Toch staat hij aan de vooravond van het derde seizoen van kijkcijferklepper ‘The Masked Singer’, dat hij aan elkaar zal praten.

Noud Jansen

JENS DENDONCKER «Toen ik Humo’s Comedy Cup won, waren zelfs mijn allerstoutste dromen enkel en alleen op stand-upcomedy gericht. Televisie was totaal niet aan de orde. Al heb ik achteraf bekeken wel veel waardevolle lessen geleerd in de jaren die ik in de luwte van de groezelige cafés en de vunzige jeugdhonken heb gesleten. Door het allemaal honderd keer aan den lijve te hebben ondervonden, wéét ik wat er allemaal kan misgaan wanneer je voor een publiek staat, en weet ik ook hoe het voelt om plat op je bek te gaan. Zo’n show in een gigantische tv-studio met overal camera’s en spots is uiteraard nog iets anders dan een comedysetje voor twaalf dronkenlappen en een paardenkop in het hol van Pluto, maar in essentie ook weer niet. Ik had er alleszins alle vertrouwen in dat ik altijd wel weer op mijn pootjes zou terechtkomen als ik ergens de mist in zou gaan: dat gaf rust. En dat achter die camera’s anderhalf miljoen man naar mij zat te kijken, was een te abstract gegeven om me zorgen over te maken.»

HUMO Bén je de mist ingegaan tijdens ‘The Masked Singer’?

DENDONCKER «Ja (grijnst). Zonder te veel te willen prijsgeven – er staan forse geldboetes op: er worden in dit derde seizoen enkele ‘mysteryspeurders’ in het decor gegooid, en ik heb één van die mysteryspeurders onbedoeld op een zodanig botte manier geschoffeerd dat ik van geluk mag spreken dat-ie me niet ter plekke een djoef op mijn muil heeft verkocht. Er heerste eventjes paniek in de regiekamer, heb ik begrepen.

»Bon, ik heb me geweldig goed geamuseerd, en daar is ’t me ook om te doen. Toen ik een aantal jaren geleden mijn boterham begon te verdienen met comedy en televisie, heb ik mezelf plechtig voorgenomen om nooit ofte nimmer iets enkel om het geld of de faam te doen: ik moet het in de eerste plaats plezierig vinden. Dat was hier zonder meer het geval.»

HUMO Ik blijf het toch wonderlijk vinden hoe iemand die in zijn vrije tijd Goethe leest, wérkelijk benieuwd is naar wie er zich onder het pak van Kolonel Mop bevindt.

DENDONCKER «Mops.»

HUMO Come again?

DENDONCKER «Kolonel Mops.»

HUMO Ah! Verschoning.

DENDONCKER (lacht) «Je ziet: ik neem het serieus.

»Nog niet zo lang geleden zat ik wel nog in over die spreidstand tussen wie ik in mijn persoonlijke leven ben en hoe ik op het podium en op televisie overkom. Maar ondertussen heb ik er vrede mee. Ja, ik lul met mijn maten al eens graag over ‘Die Welt als Wille und Vorstellung’ van Arthur Schopenhauer, maar tegelijk ben ik ook oprecht benieuwd naar wie o wie Foxy Lady toch mag zijn. Waarom ook niet?»

HUMO Toen je vijf jaar geleden voor het eerst een fragment van ‘The Masked Singer’ zag, meer specifiek van de Thaise versie, vond je het – ik citeer – ‘op verschillende niveaus méér dan een brug te ver’.

DENDONCKER (grinnikt) «Klopt, ja. Ik heb bij die gelegenheid –de uitreiking van de Emmy voor ‘Hoe zal ik het zeggen?’ – zelfs de letterlijke uitspraak gedaan: ‘Wij als westerlingen kunnen dit onmogelijk snappen.’ Tja, wat kan ik ervan zeggen? Misschien dit: een tijdje terug zat ik bij een kameraad thuis naar ‘The Masked Singer’ te kijken, samen met zijn drie jonge zoontjes. ‘Oei!’ klonk het driestemmig toen op het einde van de aflevering het peentjes zwetende hoofd van Bart Cannaerts tevoorschijn kwam, ‘Wie is dat!?’ Toen mijn maat vervolgens uitlegde dat het een niet onbekende comedian en presentator betrof, waren ze in één klap weer helemaal mee: ‘Wauw! En die zit gewoon in Cycloop, ofwa?’ Intussen ben ik erachter dat ‘The Masked Singer’ iets doet met mensen. Het valt amper te weerstaan, je wilt gewoon per se weten wie er in die pakken zit.»

HUMO Is dit nu jouw toekomst, Jens? Presentator van grote vrijdagavondshows op VTM?

DENDONCKER «Niet per se, ik zie wel wat op me afkomt. Zo gaan we binnenkort aan de opnames beginnen van ‘Wie zoekt, die wint’, een programma dat meer van ‘Hoe zal ik het zeggen?’ wegheeft dan van ‘The Masked Singer’. En mijn nieuwe comedyshow, met als werktitel ‘Het zou grappig zijn als het niet zo triestig was’, is niet alleen persoonlijker, maar ook harder en donkerder dan alles wat ik al gemaakt heb.»

HUMO Je gaat ons een kijkje in de donkere krochten van je ziel gunnen?

DENDONCKER «Zoiets, ja. Mijn eerste bedoeling blijft mensen aan het lachen brengen, maar ik voel niet meer de noodzaak om nog zo extreem te pleasen als vroeger. De feedback die ik tot nu toe het vaakst heb gekregen op mijn try-outs was: ‘Heel goed, maar wel pittig.’ Echt waar, op den duur voelde ik me de ober van een Indiaas restaurant.»

‘The Masked Singer’
VTM, vrijdag 3 februari, 20.35

Nu op Humo:

Stephaan Du Lion, de moordende glazenwasser: ‘Vrouwen zijn een gebruiksvoorwerp: goed om je te dienen en je lusten op bot te vieren’

In ‘Pamela: A Love Story’ zien we Jay Leno niet als talkshowcoryfee, maar als seksistisch zwijn. Maar is het echt zo simpel?

Eindelijk een nieuwe nummer 1 bij de kijkcijfers: de tranen van Hugo lokten meer kijkers dan de Antwerpse A’s van Tom Waes

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234