null Beeld

FILM★★★½☆

‘The Other Lamb’: Daario Naharis kan ook óns krijgen!

Erik Stockman

Van Malgorzata Szumowska, met Raffey Cassidy, Michiel Huisman, Kelly Campbell en Zara Devlin

★★★½

De eerste Engelstalige film van de Poolse cineaste Malgorzata Szumowska (‘Mug’) opent met een reeks bucolische beelden van vrolijk grazende schapen, opbollend wasgoed, een klaterende waterval en van enkele meisjes die, het haar in preutse knotjes, rond de wastobbe samen een hymne zingen. De meisjes uit ‘The Other Lamb’ zijn evenwel geen brave scouts die in de bossen op kamp zijn, maar volgelingen van een sekteleider die ze, met een mengeling van angst en ontzag in de stem, aanspreken met ‘mijn Herder’. De dunne witte touwen die ze rond de bomen hebben gespannen, vormen een soort afgesloten kerkruimte, waar de vrouwen als betoverd naar de sermoenen van de Herder luisteren - veeg teken: met die lange lokken doet Michiel Huisman meer denken aan Charles Manson dan aan die goeie ouwe Jezus. Wanneer de Herder na het avondmaal rechtstaat en plechtig zijn hand op de schouder van één van de meisjes legt, weet je hoe laat het is: zij is vannacht de uitverkorene!

De vrouwen zouden elkaar vertrappelen voor één nanoseconde van zijn aandacht, maar één tienermeisje, Selah (Raffey Cassidy), voelt intuïtief aan dat hun beklemmende levenswijze geen steek houdt en dat de Herder, die overigens niet vies blijkt van enige inteelt, allesbehalve een messias is. Hoe is het mogelijk dat een man zoveel macht over vrouwen kan uitoefenen? Wat is het precies dat hen in zijn klauwen heeft gedreven? Er wordt op gezinspeeld dat die meisjes allemaal uit gebroken gezinnen komen, maar los daarvan laat de regisseuse ons in het ongewisse over hun achtergrond of over het verleden van de Herder; we zitten per slot van rekening in een sobere vertelling, niet in een true crime-documentaire.

Zoals de vrouwen ver weg van de buitenwereld leven, zo houdt Szumowska ons, de toeschouwers, afgesneden van elke vorm van duiding of uitleg. De visioenen die Selah lijkt te hebben (let op: dit is het soort symbolisch geladen cinema waarin een beeld van een bloederig pasgeboren lam het begin van de menstruatie aankondigt!), geven aan ‘The Other Lamb’ zelfs een licht-surreële droomdimensie. De magnetische Huisman, Daario Naharis in ‘Game of Thrones’, is geknipt voor de rol van de Herder: voor wie erin slaagt om Daenerys Targaryen te verleiden, is het uiteraard een makkie om twintig vrouwen tegelijk aan zich te binden. Hoe Szumowska hem in beeld neemt wanneer hij bij het kampvuur met priemende ogen naar Selah zit te turen - als een hongerige wolf die naar een lammetje zit te loeren - terwijl de schaduwen van de vlammen op zijn gelaat dansen: brrrrrrrr!

De dromerige cinema die Szumowska hier beoefent, zal de naar verklaringen snakkende kijkers wellicht onvoldaan achterlaten, maar van ons had Szumowska in haar beeldenstroom zelfs nóg radicaler op een Lars von Trier-achtig surrealisme mogen mikken. Tot slot een waarschuwing: wanneer de vrouwen en de Herder afdalen in de vallei, en doorheen de spookachtig mooie landschappen aan hun laatste lange voettocht beginnen, hangt er donkere magie in de lucht.

Bekijk de trailer:

Beschikbaar via CineMember, iTunes, Proximus, UniversCiné, Dalton, Google Play, Apple+, Xbox, Playstation en Lumiereseries.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234