The Outsider Beeld HBO / Telenet
The OutsiderBeeld HBO / Telenet

Televisie★★★★☆

‘The Outsider’ op Play zorgt voor slapeloze nachten

De HBO-reeks naar het Stephen King-boek ‘The Outsider’ is een aanrader voor iedereen die vindt dat ze de laatste tijd veel te lekker hebben geslapen. Nachtmerries gegarandeerd!

Joshua Migneau

De eerste minuten van ‘The Outsider’ lijken nog op een aflevering van ‘CSI’: een wandelaar vindt bloedsporen en vervolgens een vermoord jongetje in het bos, waarna de lokale flikken met een peinzende blik een onderzoek opzetten.

Vooraleer u met uw ogen draait – ‘Is het wééral van dat?!’ – moet u begrijpen: dit is een verhaal van Stephen King en Stephen King is te raar om gewoon aan CSI te doen. Binnen het kwartier wordt de moordenaar, op basis van een overvloed aan overtuigend bewijslast, gearresteerd. En dan wordt het interessant. Want er komt na de arrestatie al evenveel bewijsmateriaal – zelfs videobeelden! - bovendrijven die aantoont dat de beschuldigde de dag van de moord op een lerarenconventie in een andere stad zat. Een mens kan toch onmogelijk op twee plaatsen tegelijk zijn? Wat is hier in godsnaam aan de hand?

Het gaat van vreemd naar vreemder: een man met een ingezakt gezicht verschijnt in de nachtmerries van kleine kinderen, simpele zielen worden gedwongen tot wrede daden en voltallige gezinnen sterven letterlijk van verdriet. Richard Price (‘The Wire’, ‘The Deuce’) en z’n team (interessant weetje voor wie weetjes interessant vindt: Jason Bateman speelt Terry Maitland én regisseerde de eerste twee afleveringen) brengen dit alles geniepig in beeld. De camera zoomt zelden op een personage of gebeurtenis in. Een clevere zet, want daardoor doet u als kijker steeds uw eigen detectivewerk, speurend naar aanwijzingen die leiden tot de waarheid, hoe onwaarschijnlijk ook.

The Outsider Beeld HBO / Telenet
The OutsiderBeeld HBO / Telenet

Ik las, naast lovende, een aantal kritische recensies over ‘The Outsider’: de reeks zou namelijk slaapverwekkend saai zijn. Ik kan niet zeggen waarom die recensenten op hun honger zaten. Ik heb de reeks alleszins in drie avonden verslonden. En telkens moest ik achteraf nog een aflevering ‘Friends’ kijken om niet compleet paranoïde in bed te kruipen.

Mijn enige klacht: het verhaal start bij detective Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), een oprechte kerel, introvert en met een groot hart. Maar zijn koppige ontkenning van alles bovennatuurlijk gaat snel vervelen: Ralph schuift alle onverklaarbare toevalligheden en paranormale verschijnselen zonder nadenken aan de kant, zelfs al stuurt zijn eigen vrouw aan om toch een klein beetje minder kleingeestig te zijn. Is de verhaallijn van de Ongelovige Thomas eigenlijk ooit interessant?

‘The Outsider’ zet dit gelukkig recht met Holly Gibney (Cynthia Erivo), een wederkerend personage uit de boeken van Stephen King dat pas in de derde aflevering van ‘The Outsider’ verschijnt, maar al snel de spotlight opeist. Holly is sociaal onbeholpen als Saga Norén uit ‘The Bridge’ of Sheldon Cooper uit ‘The Big Bang Theory’, en al even geniaal. Ze kan de lichaamslengte van passanten op straat tot op de centimeter raden, maar heeft geen flauw idee hoe groot zij zelf is. Ralph onderschat haar, maar de kindermoordenaar doet dat niet.

Stephen King noemde ‘The Outsider’ een van de beste adaptaties van zijn boeken. Al kan King zoiets niet goed inschatten: de Koning van de Horror vond de iconische Stanly Kubrick-verfilming van ‘The Shining’ bijvoorbeeld maar kut. Tja, er zit niets anders op: u zult zelf moeten kijken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234