null Beeld Streamz
Beeld Streamz

tv-tip'Clarice'

The Silence of the Fans: ‘Ik herken mezelf in Clarice Starling’

Redactie

In de geschiedenis van de Oscars wisten slechts drie films de vijf belangrijkste beeldjes in de wacht te slepen – beste film, regisseur, acteur, actrice én scenario – en ‘The Silence of the Lambs’ uit 1991 is er één van. De kaskraker betekende ook de definitieve doorbraak voor Anthony Hopkins – onvergetelijk als seriemoordenaar annex foodie Hannibal Lecter – en Jodie Foster, die de hoofdrol speelde als FBI-agente Clarice Starling. Het is niet evident om in zulke voetsporen te treden, maar in de nieuwe tv-serie ‘Clarice’, waarin we het titelpersonage volgen een jaar na de gebeurtenissen uit de film, probeert actrice Rebecca Breeds het toch.

– Hoe intimiderend is het om auditie te gaan doen voor een iconisch personage als Clarice Starling?

REBECCA BREEDS «Ik had geen tijd om erover na te denken. Mijn agent belde me de avond voor de auditie: ‘Morgenochtend moet je Clarice gaan spelen, ik stuur je nu een paar pagina’s uit het script op.’ (lacht) Ik kon weinig meer doen dan alles uit het hoofd leren en er voor de rest niet te veel over nadenken. Maar ik denk dat dat net mijn redding was: door er gewoon in te duiken heb ik op een instinctieve manier mijn eigen versie van Clarice gevonden, en die is bij me gebleven.

»Het was ook nooit de bedoeling om Jodie Foster te kopiëren, die strijd heb je toch bij voorbaat verloren. Er blijft in de film zoveel van dat personage onverteld. Je volgt haar tijdens een heel korte periode, waarin ze kennismaakt met Hannibal (wiens naam tijdens de reeks nooit vernoemd wordt vanwege problemen met de rechten, red.) en op jacht gaat naar Buffalo Bill, en je komt wat te weten over haar traumatische jeugd. Wij tonen hoe die hele zaak haar oude wonden weer heeft opengereten en hoe ze haar problemen uit het verleden onder ogen probeert te zien. Het is zo’n rijk personage: geen superheld maar een jonge vrouw die ontzettend veel heeft meegemaakt.»

– ‘Clarice’ speelt zich af in 1993, en zij is op dat moment één van de weinige vrouwen bij het mannenbastion FBI. Is haar strijd om erkenning herkenbaar voor een jonge actrice die haar weg moet zoeken in Hollywood?

BREEDS «Zeker, het is zo frustrerend dat er ook vandaag nog altijd zo weinig goede vrouwelijke personages zijn. Mannen mogen slim, gelaagd en gewaagd zijn, bij vrouwen gaat het vooral om hoe ze eruitzien of met wie ze samen zijn. Een reeks als ‘Clarice’ is helaas nog altijd een uitzondering. En wat ik nog belangrijker vind, is dat Clarice succes boekt maar toch haar vrouwelijkheid behoudt. Ze neemt geen ‘mannelijke’ kwaliteiten over om hogerop te komen, ook al wordt ze omringd door mannen die haar kleineren en op haar neerkijken. In dat laatste herken ik me ook zeker (lacht).»

– De reeks gaat over de traumatische ervaringen in Clarices jeugd en haar jacht op Buffalo Bill, maar ze krijgt ook nog eens te maken met nieuwe psychopaten. Is het moeilijk om al die duisternis van je af te schudden op het einde van een werkdag?

BREEDS «Normaal gezien kan ik uitstekend dingen in verschillende vakjes stoppen, maar in dit geval was het erg uitputtend, ja. Aan het einde van de opnames was ik een schim van mezelf. Maar wel een erg tevreden schim!»

Clarice
Vanaf 30 juni te zien op Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234