25 jaar Canvas: Phara de Aguirre en Thomas Huyghe Beeld VRT
25 jaar Canvas: Phara de Aguirre en Thomas HuygheBeeld VRT

kijktip‘25 jaar Canvas’

Thomas Huyghe en Phara De Aguirre over ‘25 jaar Canvas’: ‘Net een echte tafelquiz: vanaf ronde twee begonnen de BV’s her en der al wat schever te zitten’

Nee, geen jubileumuitzending, en dus goddank ook geen ellenlange speeches of ludiek bedoelde feestmedleys vanwege de ‘Pano’-redactie: om de 25ste verjaardag van Canvas in de verf te zetten, zijn ze bij Woestijnvis – en met ‘ze’ bedoelen we Thomas Huyghe – op het vele malen leukere idee gekomen om een quiz over een kwarteeuw Canvas op poten te zetten. Canvas-pilaar Phara de Aguirre presenteert, Thomas Huyghe is haar bevallige assistente.

Noud Jansen

THOMAS HUYGHE «Ik ga eerlijk zijn, Phara: we wilden eerst Herman Van Molle als quizmaster.»

PHARA DE AGUIRRE «Dat zal niemand verbazen. Heb je ’m aan de lijn gekregen?»

HUYGHE «Nee, Erik Watté (Woestijnvis-pief, red.) heeft hem gebeld. Maar Herman heeft vanuit zijn Zweedse blokhut laten weten dat hij het niet zag zitten. Heel jammer, maar ik ben minstens even blij met jou. (Tegen Humo) Ik heb Phara voor het eerst ontmoet toen ik in ‘De afspraak’ over mijn VRT MAX-programma ‘Het leven.doc’ mocht komen vertellen. Dat was heel aangenaam, ook na afloop.»

DE AGUIRRE «Amusementsprogramma’s zijn normaal gezien mijn ding niet, maar ik was zeer vereerd toen Thomas me hiervoor vroeg. Ik vond het hele programma ook een goed idee.»

HUMO Hoe ziet dat idee er precies uit?

HUYGHE «Heel simpel: tien ploegen van telkens vier bekende Canvas-gezichten, oude en nieuwe, proberen zo veel mogelijk vragen over 25 jaar Canvas correct te beantwoorden. Au fond is het een ouderwetse tafelquiz zoals er iedere vrijdag- en zaterdagavond in heel Vlaanderen worden gehouden, met vragen en antwoorden, en papieren die worden opgehaald.»

DE AGUIRRE «Er is een prijzentafel, en er zijn kaasblokjes en salami.»

HUYGHE «‘Bordjes gemengd’, zoals dat heet. Bitterballen zijn er eveneens, en uiteraard ook bier en wijn.»

HUMO Bij tafelquizzen wordt er véél gedronken, weet ik uit ervaring.

HUYGHE (knikt) «De opnames hebben al plaatsgevonden – in feestzaal Eldorado in Humbeek, waar ook voor programma’s als ‘Hotel Romantiek’ en ‘Kom op tegen kanker’ is gedraaid – en de BV’s vergaten al snel dat alles werd gefilmd. In de eerste ronde was iedereen nog nuchter, maar vanaf ronde twee begon men her en der al wat schever te zitten. Tegen het einde moest onze studiomeester zelfs al eens een BV rechtduwen. Dat gebeurt niet in een echte tafelquiz: daar dondert zo iemand gewoon van zijn stoel. Ik weet dat, want sinds het einde van corona schuim ik met mijn quizploegje ’t Broodhertogdom geregeld de Vlaamse parochiezalen af.»

HUMO ’t Broodhertogdom?

HUYGHE «De naam van een broodjeszaak die we wilden openen, maar een quizploeg bleek laagdrempeliger.»

HUMO Vuur voor de lol eens één van de quizvragen op me af?

HUYGHE «Ik zal er één stellen die de quiz niet heeft gehaald. Hier komt-ie: iedere ‘In de gloria’-sketch die zich in een bedrijf afspeelde, speelde zich in hetzelfde bedrijf af. Hoe heet dat?»

HUMO Makkie: Butsel NV.

HUYGHE (grijnst) «Exact.»

DE AGUIRRE «O, wauw, een kenner!»

HUYGHE «Oké, een moeilijker vraag dan. Wat is de eerste zin van de Franstalige versie van de Brabançonne? Dat wist niemand van de deelnemers.»

HUMO Ik ook niet.

HUYGHE «Fijn, want het antwoord op die vraag verneem je in het programma. Het is alleszins geen wonder dat Yves Leterme er destijds ook niet op kon komen.»

HUMO Thomas, ik heb begrepen dat jij maandenlang in het Canvas-archief hebt gekampeerd, op zoek naar goeie quizvragen.

HUYGHE «Klopt, samen met nog drie andere mensen.»

HUMO Wat is je opgevallen?

HUYGHE «Dat er veel Canvas-programma’s gemaakt zijn waar niemand meer iets van lijkt af te weten. In sommige gevallen – ik groet bij dezen Nic Balthazar – zelfs de betrokkenen niet.»

HUMO Noem eens zo’n straal vergeten programma?

HUYGHE «‘Zwarte vijvers’: ooit van gehoord? Een soort ‘Jambers’ was dat, maar dan met Dirk Tieleman. Als tijdcapsule van de jaren 90 is het van a tot z goud waard, maar we hebben er een reportage over swingers uit gelicht die nóg sterker is dan de rest.

»Canvas heeft ook ooit een fictiereeks uitgezonden die ‘Over de liefde’ heette en die – je verzint het niet – over de liefde ging. Het waren korte verhalen, ernstig bedoeld en dus niet om te lachen, waarin bijvoorbeeld Pol Goossen en een actrice wier naam ik nu even niet meer weet verliefde rocksterren speelden. Je moet het zien om het amper te geloven.

»Wat me ook is opgevallen, is het vrij grote aantal non-reportages in het ‘Terzake’ van de jaren 90. Zo ben ik op een item gestoten over het feit dat de website van Jean-Luc Dehaene veel bezoekers trok: zes minuten televisie over niets in het bijzonder.»

DE AGUIRRE«Ja maar, Thomas, dat was destijds iets nieuws.»

25 jaar Canvas Beeld VRT
25 jaar CanvasBeeld VRT

HUYGHE «Oké dan, een ander voorbeeld. Voor een item over de fameuze millenniumbug is een ‘Terzake’-ploeg begin januari 2000 naar een dorp getrokken waar klein Kareltje zijn gratis pampers niet had gekregen omdat hij geboren was in 1999, en de computer kon niet tellen naar het volgende jaar, of iets van die strekking. Waarop de interviewer doodernstig aan de ouders van klein Kareltje vroeg: ‘Wat hebben jullie dan gedaan?’ – ‘Wij hebben zelf pampers gekocht, meneer.’»

DE AGUIRRE (lacht) «O jee.»

HUYGHE «À propos, herinner je je nog die aflevering van jou met Hugo Coveliers

DE AGUIRRE «Hoe zou ik die kunnen vergeten?»

HUYGHE (tegen Humo) «Geweldig entertainende televisie was dat, omdat die Coveliers duidelijk de pest inhad.»

DE AGUIRRE «In de intro van een eerder interview had ik hem de would-be burgemeester van Antwerpen genoemd – hij was toen, in 2003, kandidaat-burgemeester. De volgende dag moest hij naar de ‘Terzake’-studio komen van de toenmalige VLD-voorzitter Karel De Gucht: daar heeft-ie dan wat tegengas gegeven.»

HUMO Hij noemde jou een would-be journalist?

DE AGUIRRE (lacht) «Nét niet.»

HUYGHE «Je was een linkse rat: daar kwam het op neer.»

DE HOODIE VAN AGUIRRE

HUMO Thomas, jij was 6 jaar toen Canvas begon. Phara, jij niet.

DE AGUIRRE (lacht) «O, wat elegant verwoord!»

HUMO Wat herinner je je van het prille begin?

DE AGUIRRE «Niet veel, want eigenlijk valt er ook niet veel te herinneren. Ik werkte als verslaggever bij ‘Terzake’, en voor ons veranderde er niks: de zender heette eerst TV2, en daarna Canvas. Meer was het niet.»

HUMO Zelf meen ik me te herinneren dat er behoorlijk wat kritiek kwam op de naam Canvas.

DE AGUIRRE «Ah ja? Dat ben ik dan vergeten.»

HUYGHE «Het klopt wel: ik heb oude artikels opgezocht, en daarin werd er vaak in negatieve termen over geschreven. Men vond het een snobistische naam, ook omdat de bazen van Canvas er zo hoogdravend over deden. Ze zeiden bijvoorbeeld dat Canvas kon verwijzen naar zowel het doek van een schilder – cultúúr! – als naar cannabis, en dus naar de verruiming der geesten.»

DE AGUIRRE «Uiteindelijk heeft de naam wel goed gewerkt.»

HUYGHE «Ja, ’t is de enige echt unieke zendernaam die nog bestaat. En al zo lang!»

DE AGUIRRE «Weet je wat ik me wel nog herinner? De toespraak van de toenmalige VRT-baas Piet Van Roe op de persconferentie ter aankondiging van de nieuwe zender.»

HUYGHE «Die beelden zitten vooraan in de eerste aflevering van ‘25 jaar Canvas’.»

DE AGUIRRE «Echt een andere tijd, als je dat nu terugziet.»

HUYGHE «Piet Van Roe zette meteen de toon: ‘Als Vlaming hebt u recht op één zender, maar ook niet meer dan één. U moet niet denken dat, als u een Canvaskijker bent, u uw gading bij Eén zult vinden. En kom omgekeerd niet klagen wanneer u graag naar Eén kijkt, maar Canvas niks vindt.’ Dat werd dus in ‘Het journaal’ van zeven uur uitgezonden, hè?»

DE AGUIRRE «Toen ik dat hoorde, dacht ik: komaan! Je moet toch blij zijn als een Eén-kijker ook eens naar Canvas kijkt? De tijden zijn gelukkig veranderd.»

HUYGHE «Net als de outfits, trouwens. (Tegen Humo) Phara zat op een bepaald moment in een hoodie ‘Terzake’ te presenteren. Kun je je dat voorstellen?»

DE AGUIRRE «Niet mijn idee, hoor. Ik trok aan wat de stylistes voor mij klaar hadden gehangen.»

HUYGHE «Zou ik de stylistes via deze weg alsnog mogen bedanken?»

HUMO Jullie ook bedankt. En laten we met z’n allen hopen dat Herman Van Molle zich toch nog op de feestelijke receptie vertoont.

HUYGHE «Hoop doet leven. Ik spreek vast voor heel Vlaanderen als ik zeg dat ik vooral naar één facet benieuwd ben: zou hij zijn snor nog hebben?»

‘25 jaar canvas’, Canvas, maa. 14 tot don. 17 nov., 22.20

De 7 Hoofdzonden van televisiemaker Thomas Huyghe: ‘Soms kun je eens zin hebben in iemand anders’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234