null Beeld VRT
Beeld VRT

kijktip'Een nacht in het museum'

Thomas Vanderveken over zijn onenightstands in het nieuwe Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen: ‘Overdadig en katholiek’

Cultuur: veel hebben we er niet van, tenzij langs de kitrandjes van onze badkuip. Maar kijk, daar is Thomas Vanderveken al om ons uit de brand te helpen: in ‘Een nacht in het museum’ zal hij de komende drie weken telkens één meesterwerk uit het binnenkort heropenende Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen tegen het licht houden.

Noud Jansen

THOMAS VANDERVEKEN «Het idee is dat ik telkens met een bekende gast – achtereenvolgens Wim Willaert, Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul – van zes uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends voor een door mij gekozen kunstwerk doorbreng. Een ongelooflijk privilege natuurlijk, om ’s nachts in zo’n museum te mogen ronddwalen, en met een zaklamp op al die topwerken te schijnen.»

HUMO Je vertelt je gasten pas in het museum welk kunstwerk je voor hen hebt uitgekozen. Voor Wim Willaert is dat ‘De aanbidding der koningen’, maar hij zegt meteen heel eerlijk: ‘Ik heb niks met Rubens’.

VANDERVEKEN «Verrassend, wat mij betreft, want zelf vind ik het een meesterwerk. Op een bepaalde manier vind ik het ook wat hoogmoedig om er niets aan te vinden. Het werk bestaat al 400 jaar, en zal over 400 jaar, wanneer wij allang dood zijn, nog steeds bestaan. Maar Wim vond het te katholiek, en te overdadig – zoals veel Vlamingen van Rubens vinden. Máár: op het einde van de aflevering zei hij dat hij het meesterschap van Rubens nu pas naar waarde wist te schatten. Mijn hart maakte een sprongetje.»

HUMO Vanwaar die bocht?

VANDERVEKEN «De Antwerpse schilder Fred Bervoets, onze verrassingsgast tijdens die nacht, is een gloedvol pleidooi voor Rubens komen houden. Bovendien hebben we het werk verlicht zoals dat bijna twee eeuwen werd gedaan toen het in de Sint-Michielsabdij hing, een inmiddels verdwenen abdij op het Antwerpse Zuid. Overdag viel er licht op het werk door de glasramen, ’s avonds en ’s nachts door kaarsen. Wij hebben er ook kaarsen voor gezet, elektronische evenwel. Die constante flikkering bracht het werk helemaal tot leven.»

HUMO Jammer dat je die ervaring niet hebt als gewone bezoeker.

VANDERVEKEN «Het zou me niet verbazen als het museum na dit programma een nocturne met kaarslicht aanbiedt in de Rubenszaal. De mensen van het KMSKA gaan mee met hun tijd, hè?

»Enfin, ik wil maar zeggen: het is jammer dat het idee dat veel mensen hebben over musea is gevormd door de drie bezoeken die ze in het middelbaar gedaan hebben. Terwijl ze toen ook helemaal niet bezig waren met de getoonde kunstwerken, maar wel met de vraag wie wie kon krijgen in de klas. Of, zoals in mijn geval, wie ik wílde krijgen, want het was niet wederzijds.»

HUMO Ocharme.

VANDERVEKEN «Ik ben er al overheen, hoor. Maar bedankt voor je medeleven.»

Een nacht in het museum
Canvas, dinsdag 20 september, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234