null Beeld

FILM★★★½☆

Tijdens de dansnummers in ‘Magic Mike’ hangt soms meer wrangheid dan erotiek in de lucht

U zult het nergens op ons curriculum vitae terugvinden, maar alvorens wij voor dit prachtblad begonnen te scharrelen, maakten wij onder de artiestennaam Shaft DeAngelo deel uit van de meest aanbeden mannencultus op aarde: de Chippendales. Echt waar!

Erik Stockman

Tot vandaag denken wij met weemoed terug aan de talrijke spetterende avondjes die we – de ene keer in onze Cocky Cowboy-outfit, de andere keer in ons Party Time Butler-uniform - beleefden in hotel Rio in Las Vegas of in het Kursaal van Oostende: die krijsende vrijgezellinnen!

Die bandeloos uit de bol gaande huisvrouwen! De honderden bankbiljetten die ze met hun hitsige vingertjes achter onze zwartleren g-string staken! De bloedhete aftershows in de Flirt Lounge! Ja, beste vrienden en vriendinnen: het was een prachtige tijd, en eigenlijk de enige periode in ons leven dat we ons door de grieten echt eens begeerd voelden.

Of wacht eens: hebben ze bij Rekall één of andere fake herinnering in onze hersens geplant? In ieder geval: voor zover wij kunnen oordelen hangt ‘Magic Mike’, een curieuze mix tussen een Chippendale-fantasie en een donker sociaal-realistisch drama, een behoorlijk waarheidsgetrouw beeld op van het mannelijke strippersmilieu.

Channing Tatum, die op zijn achttiende zelf als stripper aan de bak kwam en op wiens ervaringen de film min of meer is gebaseerd, vertolkt Mike, een sympathieke gozer die overdag zwoegt op een bouwwerf en ‘s avonds in de Xquisite - een hete girls only-keet in Florida - zijn ding doet bij de Cockrocking Kings of Tampa.

De plot komt in beweging wanneer Mike, die er ook niet jonger op wordt en stiekem droomt van een toekomst als meubelmaker, de elf jaar jongere Adam (Alex Pettyfer) onder zijn vleugels neemt, en hem inwijdt in de edele kunst van het strippen (veel is er eigenlijk niet aan: je begint je act in een Village People-achtig fantasiekostuum, en je eindigt je act met een leren thong rond je kruis).

De toeschouwers die hongerig zijn naar swingende biefstukken – jawel, mevrouw, we hebben het over u! - krijgen met het door Steven Soderbergh geregisseerde ‘Magic Mike’ volop waar voor hun centen: de choreografieën zijn opwindend en de muziek hitst op, de diverse kledingsstukken (van marinepetten tot kniekousen) vliegen alle richtingen uit, en de talrijke opgepompte, van de babyolie blinkende torso’s zullen u in de hoogste staat van extase brengen.

Channing Tatum laat voor het eerst in zijn tot nu toe ietwat fletse carrière een aantal onvermoede talenten zien (als danser en als acteur), maar het zweterige podium van de Xquisite – en bij uitbreiding de hele film – wordt met onweerstaanbaar gemak gedomineerd door Matthew McConaughey, die als Dallas, de geniepige, constant in zijn eigen kruis tastende gastheer van de show, een heerlijke vertolking neerzet.

Fun alom dus, maar Soderbergh zou Soderbergh niet zijn als hij niet hier en daar enkele scherpgeslepen weerhaakjes zou inbouwen: wie de voelsprieten goed heeft opgezet, zal merken dat er tijdens de dansnummers meer wrangheid dan erotiek in de lucht hangt, in één van de sterkste scènes komt zelfs de economische crisis het verhaal binnensijpelen, en het uitzinnige gekrijs van het publiek staat in een droef contrast met de volstrekt onglamoureuze atmosfeer achter de coulissen, waar de mannen triest in de weer zijn met allerhande uppers, sprays, pillen en penispompen.

Soderbergh bewijst met ‘Magic Mike’ opnieuw dat hij uit werkelijk élke omgeving (het oerwoud in ‘Che’, het ruimtestation in ‘Solaris’, een poppenfabriek in ‘Bubble’) een volwaardige film kan pulken, en toch hebben wij niet ál onze bankbiljetten naar het scherm gesmeten: de plot is al bij al nogal dunnetjes, en naar het einde toe begint Soderbergh de 'drugs zijn slecht voor je'-boodschap en de 'vroeg of laat komt er een einde aan de fun en zal het leven je pijn doen'-zedenles in nogal grote letters op de muren te kalken.

En als u ons nu wilt excuseren: Shaft DeAngelo gaat zijn beroemde Tuxedo Thong nog eens aantrekken en de buurvrouw op een showtje trakteren.

Om 20.35 uur op VTM2

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234