null Beeld © VRT
Beeld © VRT

Kijktip‘Meneer Vanneste’

Tijs Vanneste: ‘Voor de klas zal je veel gelukkiger zijn dan wanneer je nog eens vijftien jaar zit weg te suffen aan een bureau’

Het Vlaamse onderwijs heeft betere tijden gekend, om maar eens een open deur uit haar hengsels te trappen, maar geen paniek: de VRT brengt de voormalige ‘Kemping’-uitbater Tijs Vanneste in stelling om daar iets aan te doen. Tijs?

Noud Jansen

TIJS VANNESTE «Het valt me al een paar jaar op dat het onderwijs alleen nog negatief in het nieuws komt: gaat het niet over het dalende niveau van de leerlingen, dan wel over het nijpende tekort aan leraars. Nu wil het geval dat ik zelf tien jaar plastische opvoeding heb gegeven, eerst in het Sint-Claracollege in Arendonk, daarna in het buitengewoon onderwijs in Kasterlee. Ik vond dat een zalige job, dus ik dacht: het kan toch niet dat alles zóveel slechter is geworden in de pakweg twaalf jaar dat ik geen les meer geef? Ik heb het stof dus nog eens van mijn oude diploma geblazen en ben voor het programma ‘Meneer Vanneste’ als leerkracht gaan solliciteren in een middelbare school in Mol, en in eentje in Turnhout.»

Lees ook: Het lerarentekort: ‘We zijn zo wanhopig op zoek dat we iederéén voor de klas zetten’

HUMO En?

VANNESTE «Ik werd meteen aangenomen: het lerarentekort bleek geen fabeltje. Toen ik indertijd begon, waren er voor elke job een dertigtal kandidaten. Nu komt er vaak niemand opdagen. Dat is toch om van op je gat te vallen? Zo’n mooie job! Enfin, ik begrijp het wel: als leerkracht sta je anno 2022 niet bepaald hoog in aanzien, en ’t is bovendien hard werken voor relatief weinig loon. ‘Die luieriken werken hoop en al twintig uur per week,’ hoor je weleens zeggen, maar mensen vergeten dat voor ieder uur voor de klas een uur voorbereiding nodig is.

»Die slechte reputatie, daar hoop ik met dit programma ook iets aan te doen. Niet dat ik pretendeer de waarheid in pacht te hebben, hè: ik besef goed genoeg dat er sowieso kritiek zal komen op ‘Meneer Vanneste’.»

HUMO Hoe beviel het eigenlijk om na zoveel jaar nog eens les te geven?

VANNESTE «Heel goed. Drie maanden heb ik voor de klas gestaan, en ik merkte dat ik het echt gemist had. De elektriciteit die in een klas hangt als je die jongeren bij hun nekvel hebt, dat is iets magisch.»

HUMO If all else fails, zien we jou dan over tien jaar opnieuw voor de klas staan?

VANNESTE «Met veel plezier. Ik heb dat altijd in het achterhoofd gehouden: ooit keer ik terug. Meer zelfs, ik zou iedereen die op zijn job is uitgekeken, willen aanraden om de sprong te wagen. Serieus: als je een groep jonge mensen mag onderhouden over een onderwerp dat je bezighoudt, dan zul je toch veel gelukkiger zijn dan wanneer je nog eens vijftien jaar zit weg te suffen aan een bureau, enkel en alleen omdat je daar een betere pree krijgt? Ik hoop echt dat ik met dit programma mensen zo enthousiast krijg dat ze zeggen: ‘Wettewa? Ik stap in het onderwijs.’ Ze kunnen ze daar gebruiken.»

‘Meneer Vanneste’
Eén, donderdag 26 mei, 20.40

Lees ook:

Lisse, de vrouw van Tijs Vanneste: ‘We gingen op café, en toen vroeg hij of hij me mocht kussen. Zo beleefd, dat had ik nog nooit meegemaakt!’

Tijs Vanneste: ‘Ik word woest als ze de zot houden met sociaal zwakkeren of mensen met een beperking’

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234