'Chernobyl' Beeld HBO
'Chernobyl'Beeld HBO

TV-TIP

Tim Van Aelst: ‘Alles klopt perfect in ‘Chernobyl’’

Goed nieuws: de alom geroemde HBO-reeks ‘Chernobyl’ die de VRT de komende weken uitzendt, is nu al in zijn geheel te bekijken op VRT.nu. Humo sprak Tim Van Aelst, schrijver van ‘Safety First’ en ‘Studio Tarara’ over waarom die serie zo goed is.

Redactie

VAN AELST «Ook al zeggen de Russen dat het allemaal quatsch is: ik denk dat ‘Chernobyl’ een reconstructie van de kernramp brengt die heel dicht bij de waarheid blijft. Dat is één reden waarom de serie mij zo aansprak. De andere is de production value: de decors, het camerawerk, de acteurs, je ziet dat het heel veel geld gekost heeft, maar alles klopt perfect. Behalve één ding: dat iedereen Engels spreekt, zelfs wanneer ze een bord aflezen waarop de tekst in het Russisch staat (lacht). Maar vreemd genoeg heeft dat mij nooit gestoord, terwijl ik daar anders vaak wel over val.»

Tim Van Aelst Beeld Geert Van de Velde / Humo
Tim Van AelstBeeld Geert Van de Velde / Humo

HUMO Misschien komt het doordat ‘Chernobyl’ die heel grauwe Sovjetsfeer van halverwege de jaren 80 voor de rest zo goed weet te vatten?

VAN AELST «Ja, dat zou kunnen. Feelgood-tv is het niet, hè? Mijn partner is zelfs halverwege afgehaakt omdat ze er te kwaad en te moedeloos van werd (lacht). Als je met een tv-serie dat soort emoties kunt uitlokken, is dat toch ook een verdienste. Maar tegelijk is het geen donkere serie, omdat ze je ook helpt om de hele situatie te begrijpen. Er lopen geen pure slechteriken rond in ‘Chernobyl’, alleen gewone mensen die foute beslissingen nemen omdat ze moeten improviseren, of omdat ze vastzitten in dat communistische systeem. Mensen die ervoor terugschrikken om de hele regio rond de kerncentrale af te sluiten omdat ze bang zijn voor de economische gevolgen.

» Dat maakt het in deze coronatijden, waarin politici en wetenschappers soms ook op gespannen voet leven en waarin er gekozen moet worden tussen gezondheid en economie, ook een heel actuele serie. En ik geloof evenmin dat er in dit verhaal een echte slechterik is, dat bijvoorbeeld China de waarheid heeft willen verbergen.»

HUMO Wat zou jouw droomproject zijn, jouw eigen ‘Chernobyl’?

VAN AELST «Als ik echt een ongelimiteerd budget zou hebben, dan zou ik zo’n reeks willen maken over het Heizeldrama, waarin alles gereconstrueerd wordt en je ook de mensen achter de schermen volgt. Maar daar is naar Vlaamse normen te veel geld voor nodig, vrees ik (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234