null Beeld

tv-tipEDEN

'Toen mensen nog mochten dromen'

In Wilrijk, gezellig gekneld tussen de betonnen hangars van Ikea en het voortrazende verkeer van de A12, ligt een stukje paradijs: de Edenwijk, een verzameling van meer dan 120 identieke prefabwoningen die gebouwd zijn in de aanloop naar Expo '58 om de verwachte horde toeristen onderdak te verlenen. Na afloop van de wereldtentoonstelling zijn de huizen verkocht aan particulieren, en ruim zestig jaar later bestaat de wijk nog steeds. Documentairemaker Jeroen Broeckx ging een tijdlang rondlopen in de straten en belde bij de bewoners aan voor zijn mooie film 'Eden', die nu zondag op Canvas komt.

Stefaan Werbrouck

JEROEN BROECKX «Ik woon op een kwartier fietsen van de Edenwijk maar ik had er nog nooit van gehoord, tot een vriend me een paar jaar geleden vertelde over een 'theatrale wandeling' ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Expo '58. Het leek me een interessant onderwerp voor een documentaire: al die identieke huizen die op dezelfde manier ingedeeld zijn maar er, doordat de bewoners verschillende keuzes maken, uiteindelijk toch allemaal anders uitzien.»

HUMO Ik moet eerlijk zijn: toen ik las over een wijk van prefabwoningen aan de A12 stelde ik het me veel armoediger voor dan in je film te zien is.

BROECKX «Ja, de meeste mensen denken dat het om een sociale woonwijk gaat, maar dat is het helemaal niet. Het zijn huizen met een gevel van tien meter breed, waarin oorspronkelijk acht hotelkamers waren voorzien. Ze zijn heel groot, je krijgt veel ruimte voor - ook vandaag nog - relatief weinig geld. Toen ze gebouwd werden, werd er ook lacherig gedaan over 'kartonnen huizen' die even snel weer afgebroken zouden worden, maar ze zijn nog altijd in goede staat.»

HUMO Ze ademen ook het vooruitgangsoptimisme van de jaren 50.

BROECKX «Klopt, ook de straatnamen zijn typisch voor die periode. De Europalaan, de Afrikalaan, de Aziëlaan... mensen mochten toen nog dromen. Het grappige is dat al die huizen gebouwd zijn om toeristen op te vangen, maar dat er letterlijk nooit één toerist geslapen heeft. Bezoekers van de Expo kwamen met bussen uit Frankrijk, Duitsland of Nederland naar Brussel en gingen 's avonds gewoon terug naar huis. Daarna zijn ze heel snel verkocht, belachelijk goedkoop soms: één bejaarde bewoner heeft voor zijn huis 52.000 frank (1.300 euro, red.) betaald.»

HUMO In je film is te zien dat het een heel diverse wijk is, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Is het ook een hechte wijk? Kent iedereen elkaar?

BROECKX «Ze zeggen van wel, maar dat is niet waar (lacht). Ik heb aan elk huis aangebeld om na te gaan welke bewoners het meest geschikt waren voor mijn film. Over henzelf kwam ik telkens wel veel te weten, maar ik had zelden de indruk dat ze hun buren goed kenden. Typisch Vlaams, zeker?

»Maar ik vind het mooi dat de meeste mensen er tevreden zijn met wat ze hebben. Zelfs al liggen de huizen in de schaduw van de Ikea en worden ze omringd door onze consumptiecultuur, die dicteert dat alles groter en spectaculairder moet en dat kopen ons blij zal maken. Het is een cliché, maar zeker in deze periode is het waar: zoek het geluk niet te ver.»

HUMO (checkt immosites) Bedankt voor het gesprek!

Eden, Canvas, zondag 2 augustus, 21.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234