‘Deze groep is veel te braaf: als mol had ik hen met plezíér in de luren gelegd.’ Beeld Humo
‘Deze groep is veel te braaf: als mol had ik hen met plezíér in de luren gelegd.’Beeld Humo

7 kenners voorspellen'De mol'

‘Toen ze met de mol mocht babbelen, viel opeens haar accent weg. Waarom? Omdat zij zélf de mol is!’

Een Spartaanse krijger is gevallen: in de laatste meters van de Griekse marathon die dit seizoen van ‘De mol’ is, viel de kandidaat met de kleinste benen en het grootste hart af. De finale gaat tussen Bart, Alina en Jolien: één van hen is de mol. Maar wie? Om ons dartsbord rust te gunnen, vragen we het aan mensen die er wél iets van kennen: enkele bekende kijkers, een ex-kandidaat een één ex-mol. ‘Deze groep is veel te braaf: als mol had ik hen met plezíér in de luren gelegd.’

Vincent Van Peer

JORIS HESSELS: 'BOZE BRIEF AAN DE MAKERS'

Pronostiek: Jolien

Terwijl op de achtergrond WO III uitbreekt - het kan ook zijn dat de kinderen UNO spelen - vertelt Joris Hessels alles over zijn mollenvangst.

JORIS HESSELS «Ik ben een zware fan van het programma, al van in het prille begin. Het blíjft goed. Op visueel vlak is elk seizoen nóg sterker dan het vorige. Wat ze allemaal met die kleine drones doen: een flitsend visueel spektakel!

»Bij sommige edities heb ik weleens het gevoel gehad dat 't wat minder uitgesproken figuren waren, of alleszins mensen met wie ik minder affiniteit had. Maar dit keer is de groep enorm fijn om te volgen.»

null Beeld

HUMO Was jou meteen duidelijk wie de mol was?

HESSELS «Vanaf dag één al. In de eerste aflevering moesten de kandidaten bepaalde voorwerpen aan elkaars foto linken. En toen het item Melo-Cakes aan bod kwam, wilde Salim dat bij Dorien plakken 'omdat zij sauna-uitbaatster was', want 'dat past daar wel bij'. Je vraagt je meteen af: in wat voor een rare sauna zit die mens Melo-Cakes te schranzen? Of - en toen ging 't licht branden - was hij gewoon de mol? Aha!

Alina, laatste afvaller Christian, Jolien en Bart Beeld VIER
Alina, laatste afvaller Christian, Jolien en BartBeeld VIER

»Groot was dus mijn verbazing toen Salim er middels een lepe truc van de makers uit vloog in de vijfde aflevering. Ik was zo verbolgen dat ik een brief heb gestuurd naar Woestijnvis: 'Hier is een grove fout gebeurd, zet dit alstublieft recht.' Ah ja, op sociale media had ik mij al zodanig belachelijk gemaakt dat ik er zelfs een smalend telefoontje van Jonas Geirnaert aan heb overgehouden.»

HUMO Ik geef je nog een kans: wie wordt volgende zondag ontmaskerd als mol?

HESSELS «Ik heb mijn zinnen dan maar gezet op Jolien, een verdenking waarin ik gesteund word door mijn kroost. Maar vraag me nu niet waaróm ik haar precies verdenk. Voor complottheorieën ben ik te stom of te lui - om niet te zeggen: allebei. Ik baseer mij gewoon op ouderwets buikgevoel.»

HUMO Wat als je er alweer flagrant naast blijkt te zitten?

HESSELS «Dan moet ik, met pijn in het hart, een nog stérker verwoorde brief op de post doen, geadresseerd aan de allerhoogste Woestijnvis-bonzen.»

LAUREN VERSNICK: 'VROLIJK OP MIJN SMOELWERK'

Pronostiek: Jolien

Lauren Versnick is fanatieker dan ooit op zoek naar de saboteur. Aan haar zijde: haar hoogsteigen molletje Jens Dendoncker.

LAUREN VERSNICK «Ik vind het gezellig om met ons tweetjes te kijken. Dat kan opeens: het is niet dat er dezer dagen iets kan tussenkomen, hè? 'De mol' op zondagavond is hier het hoogtepunt van de week geworden: er hangt zelfs al een pronostiekbord aan de muur, waarbij vooral opvalt dat Jens en ik totáál tegenovergestelde meningen zijn toegedaan.»

null Beeld

HUMO Vertel.

VERSNICK «We gokken telkens op de mol én op de afvaller. Maar mijn keuze als afvaller blijkt niet zelden Jens' mol te zijn, en vice versa. Voorlopig trek ik aan het langste eind.

»Jens heeft altijd - ik zal het maar meteen verklappen - op Christian gezeten, en ikzelf verdenk Jolien. Maar het zou evengoed Alina kunnen zijn. En anders wel Bart (lacht).»

HUMO Waarom Jolien?

VERSNICK «Ik vóél dat gewoon. Ik herken in haar een bepaald aspect van mezelf. (Denkt na) Nu heb ik het minder, maar als ik vroeger een camera op mijn gezicht kreeg of een microfoontje onder m'n neus, dan betrapte ik mezelf erop dat ik anders - ietwat gekuister - begon te praten. En Jolien doet dat óók! Toen ze bijvoorbeeld in de dinerproef met de mol mocht babbelen, viel opeens haar accent weg. Waarom? Omdat zij zélf de mol is!»

HUMO Heb jij ooit al eens, zoals de kandidaten, het drankspelletje 'Ik heb nog nooit' gespeeld?

VERSNICK «Ja, maar ik ben een brave. Bij de vragen die gesteld werden in het programma - 'Heb je al eens met een pistool geschoten? Heb je al eens in de cel gezeten? Heb je al eens iemand van hetzelfde geslacht gekust?' - had ik geen één keer moeten drinken. Ik plas zelfs niet in het zwembad.»

HUMO Jij had na die proef over de evenwichtsbalk kunnen dánsen.

VERSNICK «Dat nu ook weer niet: ik ben vrij lomp, en de kans is niet onbestaande dat ik zelfs zonder één druppel alcohol vrolijk op mijn smoelwerk was gestort.»

JOERI LOOS: 'DE JOERI VAN DIT JAAR'

Pronostiek: Alina

De beer van Peer! Ik begrijp de verwarring, maar het gaat niet om mij, wel om een populaire kandidaat van vorig seizoen: Joeri, de aartssympathieke ploegbaas die in Limburgse cafés al een jaar geen pint meer heeft moeten betalen.

LOOS «Wat mij in dit seizoen vooral opviel: als je goed kunt manipuleren, raak je heel ver. De mondige kandidaten hebben de eindmeet gehaald.»

null Beeld

HUMO Had jij 't dit seizoen ver geschopt, denk je?

LOOS «Ik denk wel dat ik in Griekenland een heel ander spel had moeten spelen dan in Vietnam. Harder en geslotener. Maar goed, vlakaf in iemands gezicht liegen voor wat pasvragen, dat is mijn ding wel.»

HUMO Jij, el sympatico die altijd voor de groep speelde?

LOOS «Ja, ja! Ik heb het vorig jaar bij momenten óók hard gespeeld, door bijvoorbeeld Eva's pasvragen weg te gooien. Maar oké (lachje), verder deed ik wel alles voor de groep, da's waar.»

HUMO Welke proeven had jij zelf willen spelen?

LOOS «De vliegtuigsprong. Héb ik al gedaan, maar dat blijft chic, hè. En de Minotaurusproef. Ik denk dat ik ijzig kalm was gebleven en die Minotaurus eens lief over z'n bolletje had geaaid (lacht).»

HUMO Heb je het gevoel dat jij nu makkelijker naar de mol kunt speuren dan de gemiddelde kijker?

LOOS «Je zou dat denken, hè. Maar nee, hoor. Zondagavond spreken wij af met veertig man in een WhatsApp-groep met alle kandidaten van de vorige seizoenen: bij de eerste vier commentaren zie je gegarandeerd meteen vier verschillende verdachten. Dan zeg ik graag: 'Amai mannekes, wat voor een kennis zit er hier verzameld!' (lacht) Er waren er vorig seizoen zelfs die op mij zaten, of - dit seizoen - op Dorien.»

HUMO Is Dorien de Joeri van dit jaar?

LOOS (lacht) «Qua humor wel. Ik herkende mezelf ook in Christian. Ik zie ze héél graag, die twee.»

HUMO Tijd voor de pronostiek!

LOOS «'t Is één van die twee vrouwen, hè. Ofwel is Bart de brutaalste mol ooit... Maar laat mij toch maar Alina zeggen: dáár klopt volgens mij iets niet.»

MARIE VERHULST: 'LIEVER 'TEMPTATION ISLAND''

Pronostiek: Alina

Marie Verhulst is het nieuwe baasje van een flinke bearded collie, maar heeft heden een ander lievelingsdier: 'De mol'.

MARIE VERHULST «Ik bekijk elke aflevering twee keer: voor de zekerheid én omdat ik tegenwoordig nu eenmaal niet zoveel omhanden heb (lacht). Maar ik heb geen molboekje en ik zit ook niet op onlineforums. Ik hoef die verborgen tips niet te vinden. Dan vind ik het leuker om het gedrag van de kandidaten te analyseren.»

null Beeld

HUMO Ben jij daar, de vorige seizoenen in acht genomen, goed in?

VERHULST «Bij ons thuis - ik woon samen met mijn papa en Ellen, en met mijn broer Viktor - geldt de regel: je moet in de eerste aflevering een mol kiezen, en pas wanneer die afvalt, mag je naar iemand anders overschakelen. Ik heb er de afgelopen jaren toch telkens iemand kunnen uitpikken die het tot in de finale heeft geschopt.»

HUMO Dankzij de quarantaine is 'De mol' populairder dan ooit. Ook ten huize Verhulst?

VERHULST «Nee, ik ben dit jaar net de enige die het volgt. Jammer, hè? Ons gezinsmomentje draait momenteel veeleer rond 'Temptation Island' (lacht). Maar je kent dat: in de trailers wordt van alles beloofd, en toch gebeurt er amper iets. Boring!»

HUMO Dan is 'De mol' beter?

VERHULST «Gelukkig wel: van de vijf laatste overgeblevenen kon wat mij betreft iederéén de mol zijn.»

HUMO Je zal toch één iemand moeten kiezen.

VERHULST «Dan Alina, omdat ik haar vanaf minuut één verdacht vond. Zij begroette iedereen enorm uitgebreid, terwijl daar op dat moment - in het midden van de eerste proef - eigenlijk geen tijd voor was. En zo doet zij véél waarvan ik denk: 'Hoho, seg. Wablieft?' Herbekijk de aflevering waarin de kandidaten moesten sporten: Alina zweet niet, ze trapt niet, ze kijkt maar wat rond... Hóógst verdacht.»

HUMO Heb jij kwaliteiten die van jou een goede mol zouden maken?

VERHULST «Welja, iedereen vindt mij een flapuit, maar ik heb wél anderhalf jaar verzwegen dat ik het baasje van Samson zou worden. De mol spelen zou daarmee vergeleken een eitje zijn!»

Alina vond ik vanaf minuut één verdacht. Toen iedereen keihard aan het sporten was, keek zij alleen maar wat rond. Beeld
Alina vond ik vanaf minuut één verdacht. Toen iedereen keihard aan het sporten was, keek zij alleen maar wat rond.

DAVY GIJBELS: 'MEER THEORIEËN DAN OOIT'

Pronostiek: Bart

5G-torens, coronavaccins, allemaal goed en wel, maar veel léúkere onzintheorieën vindt u op het forum van wieisdemol.be, de website van Davy Gijbels.

DAVY GIJBELS «Er zijn dit jaar weer meer theorieën dan ooit. Mensen hebben tot nu toe 138 verborgen hints gevonden, terwijl er natuurlijk maar twee of drie in één aflevering zitten (lachje).»

null Beeld

HUMO Naar wie verwijzen de meeste van die hints?

GIJBELS «Op dit moment: naar Alina. Ik zal je de twee mooiste theorieën vertellen. Aan het begin van elke aflevering zie je een Grieks bord, met daarop een Grieks icoon zoals pakweg een Minotaurus. Welnu, als je in de eerste aflevering de eerste letter van dat symbool neemt, in de tweede aflevering de tweede letter - de a van alfa, de a van Pandora en de n van Minotaurus, enzovoort - dan kom je uit op een anagram dat, als het in de laatste afleveringen even meezit, 'Alina mol' zou kunnen vormen. Begrijp je?

»De tweede theorie is iets simpeler. In de tweede aflevering kwam de doos van Pandora aan bod, waarin de kandidaten, dixit Gilles De Coster, 'tussen vier en zes' de mol konden vinden. Hij verwees daarmee naar het nachtelijke uur, maar óók, volgens de theorie, naar de volgorde van de kaartjes die in de doos zaten: tussen het vierde en het zesde kaartje dat Gilles nadien uit die doos haalde, zat de naam van... Alina.»

HUMO Hoe ga je het best op zoek naar de mol?

GIJBELS «Door je niet af te vragen: wat zou de mol doen? Maar wel: wat zou de mol zeker níét doen? Een voorbeeldje uit dit seizoen: bij de blinde BMW-proef zei Bart aan de chauffeurs hun spiegels in te klappen. Toch een rare interventie als mol? Het probleem is alleen dat élke kandidaat dit seizoen al een resem rare interventies op z'n conto heeft (lacht).»

HUMO Niets aan te doen: wie is jouw mol?

GIJBELS «Ik zeg tóch Bart.»

HUMO Stel dat je fout zit, zal het dan toch nog een geslaagd seizoen zijn geweest?

GIJBELS «Sowieso. Ik blijf twijfelen; ook Jolien houd ik in het achterhoofd. Maar als je naar de finale gaat met de zekerheid dat je weet wie de mol is, dan valt een deel van de fun ook weg, niet? Laat het maar spannend blijven tot het laatste moment.»

JONAS GEIRNAERT: 'ZEVENTIEN MILJOEN UIT DE POT'

Pronostiek: Alina

Jonas Geirnaert is geen gemiddelde kijker, wel integendeel: na jaren studie in het vak Manipulatie en een stage bij de In-de-soep-draaierij staat hij erop om als prof. dr. em. in de Mollistiek te worden aangesproken.

JONAS GEIRNAERT «Ik ben behoorlijk fanatiek met het programma bezig. Toen het eerste seizoen op de buis kwam, zat ik in het laatste middelbaar: reality stond in zijn kinderschoenen, maar tegen het einde van het seizoen was heel Vlaanderen méé. Sindsdien heb ik geen enkele aflevering gemist. Ook van de nieuwe seizoenen is er geen één dat tegenvalt: deze jaargang is weer om duimen en vingers bij af te likken, zij het na eerst uitgebreid de handen te hebben gewassen.»

null Beeld

HUMO Waarom blijft de formule zo goed werken?

GEIRNAERT «'De mol' heeft een hoog meespeelgehalte, hè. Het feit dat het om onbekende Vlamingen gaat, zorgt ervoor dat mensen zich makkelijk in hun plaats kunnen stellen. Mensen wíllen meespelen: het aantal inschrijvingen blijft stijgen. Daarnaast is de toewijding van de makers enorm. Enkele jaren geleden heb ik eens, samen met Koen De Poorter, Jelle De Beule en mijn vriendin Julie Mahieu, mee mogen brainstormen over een aantal opdrachten: wonderbaarlijk hoe grondig alles werd doordacht.»

HUMO Aha! Heeft één van jullie ideeën destijds de uitzending gehaald?

GEIRNAERT «Een aantal - in een verbeterde versie, moet gezegd - waaronder een ingeving van Koen. Herinner je je de proef waarbij de kandidaten na een caféavond 's nachts moesten inbreken in een museum? Het idee om de kandidaten dronken te voeren kwam van hem. Typisch, natuurlijk.»

HUMO Hadden jullie eigenlijk niet graag zélf 'De mol' gemaakt?

GEIRNAERT «Ik weet niet of wij daar stressbestendig genoeg voor zouden zijn (lachje). Als we vroeger brainstormden met Michel Vanhove, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger of Bart De Pauw, dan kwam 'De mol' weleens ter sprake, natuurlijk: wij vroegen hun de kleren van het lijf - dat zag er niet altijd even mooi uit. Eén anekdote die veel zegt over de attitude waarmee dit programma gemaakt wordt: zij vertelden ons dat er in één van de eerste drie seizoenen al eens ambras was tussen de kandidaten. Er werd af en toe op elkaar geroepen, soms nogal hevig. Maar de makers beslisten om die beelden niet te gebruiken. Waar andere realityprogramma's juist weken content moeten zien te puren uit zo'n paar seconden sensatie, gaat 't daar bij 'De mol' nadrukkelijk níét over.»

HUMO Welke soort 'De mol'-proef is niet aan jou besteed?

GEIRNAERT «Ik heb een haat-liefdeverhouding met de proeven waarin er vrijstellingen verdiend kunnen worden, omdat je dan het lelijkste in de kandidaten naar boven ziet komen. Nu was dat al in de eerste aflevering zo, toen Bart zo'n zeventien miljoen euro - of hoeveel was het? - uit de pot nam. Dat is psychologisch interessant, maar als ik zelf kandidaat zou zijn, vrees ik dat ik de brave misdienaar zou uithangen die niets voor zichzelf durft te pakken en uiteindelijk zwaar gejost wordt.»

HUMO De hamvraag dan: wie is de mol?

Geirnaert «Wel, ik moet met scha en schande bekennen dat ik tot zondag Christian had aangestipt als mol.»

HUMO Oei.

Geirnaert «Het begint mij ook te dagen dat ik misschien niet honderd procent gelijk had. Wat nu? Ik laat per ogenblikkelijk al mijn titels als prof. dr. em. in de Mollistiek vallen en beloof daar nooit meer mijn e-mails mee te ondertekenen. En ik sluit me deemoedig aan bij het kamp van Julie: Alina is de mol!»

PIETER DELANOY 'VÉÉL TE LIEF VOOR ELKAAR'

Pronostiek: Alina

Pieter Delanoy is priester af, maar zal wél tot in de eeuwigheid de mol blijven. Aan Humo laat hij per hoge uitzondering zijn licht schijnen over zijn nieuwe, spoedig onthulde collega.

null Beeld

HUMO Veel kandidaten hebben een dubbel gevoel bij het seizoen ná hun eigen deelname. 'Het is alsof je je ex op straat ziet lopen, en je weet: ik krijg ze nooit meer terug,' vatte Davey Van Rode, de winnaar van 2017, het samen. Had jij dat ook?

PIETER DELANOY (lacht) «Nee. Maar ik ben de mol geweest: ik heb het all the way meegemaakt, van de voorbereiding tot het laatste interview. Daarna heb ik dat hoofdstuk afgesloten. Het was zalig, sowieso - maar meer ook niet.»

HUMO Wat vind je van de groep dit seizoen?

DELANOY «Dit wordt gepubliceerd, dus zal ik zo diplomatisch mogelijk antwoorden: ik vind het een groep die wel, euh, héél lief is voor elkaar (lacht). Dat begrijp ik niet altijd. Het is en blijft een spel, dat je keihard moet spelen. Zij zijn toch véél te braaf?»

HUMO Jij had hen in de luren kunnen leggen?

DELANOY «Dat denk ik wel (lacht). Ik heb destijds een aantal zaken uitgestoken waarvan ik wist: hier gaat de groep kwaad van worden, dat ga ik echt moeten bijleggen. Joke heb ik op een bepaald moment zo hard gemanipuleerd dat ik haar er bij de eliminatie bijna eigenhandig uit geduwd heb. En ik heb ruziegemaakt met Pascale omdat zij iets wist over de mol dat ze niet wilde delen: toen heb ik de hele groep tegen haar opgezet. Dat was hard, maar voor mij pakte dat príma uit. Dit jaar hoeft de mol zoiets niet te doen. Als Gilles zegt: 'Vrienden, voor de derde dag op rij komt er geen geld in de pot,' dan vatten zij dat luchtig op. 'Oké, geen probleem!' Bij ons zou dat voor nogal wat wrevel hebben gezorgd!

»Ik ken veel mensen die Bart verdenken. En ik vind hem een geniale kerel, hij speelt het spel zo goed. Maar ik blijf erbij: áls hij de mol is, dan heeft hij geluk met deze brave groep. Ze vergeven hem alles! Hóéveel heeft hij al uit de groepspot gehaald?»

Als Bart de mol is, heeft hij geluk dat de groep hem alles vergeeft: hóéveel heeft hij al uit de groepspot gehaald? Beeld
Als Bart de mol is, heeft hij geluk dat de groep hem alles vergeeft: hóéveel heeft hij al uit de groepspot gehaald?

HUMO Zeventien miljoen, volgens Jonas Geirnaert. Welke proef had jij graag in het honderd doen lopen?

DELANOY «Die met het parachutespringen. Niet per se om de sprong zelf: ik weet zelfs niet of ik 't wel gedaan zou hebben, ik ben allesbehalve stoer (lacht). Maar daar valt wel héérlijk in te manipuleren. O man, ik was met plezier als eerste aan dat tafeltje gaan zitten om de ondervragers en de groep tegen elkaar op te zetten! Puur genieten.»

HUMO Pieter, je lijkt er iets té hard van te genieten.

DELANOY (lacht) «Welja, misschien heb ik 't daarom nadien kunnen afsluiten: ik heb ál m'n pleziertjes gehad.»

HUMO Verlos ons uit ons lijden: wie is nu écht de mol?

DELANOY «Ik bekijk het hele programma met het idee: als ik dit zou moeten saboteren, op welke positie zou ik dan willen zitten? En zodoende ben ik op één iemand uitgekomen: Alina. Ben ik daar zeker van? Natuurlijk niet! Let's face it: misschien is het gewoon míjn beurt om eens grandioos bedot te worden.»

De mol - finale VIER, zondag 26 april, 19.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234