null Beeld VRT
Beeld VRT

kijktip'Reizen Waes'

Tom Waes: ‘Zelfs in São Paulo werd ik gevraagd of ik toevallig die acteur uit ‘Undercover’ was’

Omdat Tom Waes Tom Waes is (en niet Paul D’Hoore, bijvoorbeeld), heeft hij ook de voorbije zes maanden weer de halve aardbol afgerotst op zoek naar zinderende avonturen. Jazeker: ‘Reizen Waes’ is terug, en focust zich net als in het vorige seizoen op wereldsteden. Eerste halte: de uit zijn voegen barstende mierenhoop formerly known as Bombay.

Noud Jansen

TOM WAES «In 1995 was ik al eens in Mumbai geweest, tijdens een wereldreis met een maat, dus ik vroeg me af hoezeer die stad in 27 jaar veranderd zou zijn. Dat bleek mee te vallen: het was nog steeds dezelfde overvolle metropool, met nog altijd hetzelfde hemelsbrede contrast tussen rijk en arm – je ziet er bij wijze van spreken mensen creperen op straat. Ik voelde ook precies dezelfde opluchting toen ik er weer vertrok: alsof ik een loodzware rugzak afdeed. Het probleem dat ik met India heb, los van het feit dat het een indrukwekkend land blijft, is dat je nooit even lijkt te kunnen ontsnappen aan het gewemel.»

HUMO In de perstekst las ik dat je met enkele Bollywoodacteurs hebt kennisgemaakt. Zeg me alsjeblieft dat je hebt meegespeeld in een Bollywoodfilm!

WAES (lacht) «Had ik graag willen doen, maar nee. Je doet dat ook niet zomaar eventjes, natuurlijk, want Bollywood is groot, om niet te zeggen gigantisch. Ter illustratie: we zijn naar een villa gaan kijken, of liever de buitenkant ervan, van één van de bekendste Bollywoodacteurs: elke dag staan daar duizenden mensen te wachten, hopend op een glimp van die bij ons totaal onbekende mens. Zo’n figuur heeft dan ook vlotjes vijftig miljoen volgers op Instagram, waar een Hollywoodster als Tom Cruise er ‘slechts’ acht miljoen heeft. Toch een lesje in nederigheid.»

HUMO In de laatste aflevering bezoek je één van Tom Cruise’ favoriete steden, het poenige Dubai.

WAES «Man, mij interesseert die stad nu eens echt geen fluit. Ik heb al dikwijls de kans gehad om ernaartoe te gaan, op uitnodiging zelfs, maar ik heb altijd nee gezegd: je kreeg er me met geen stokken naartoe. Dat was dan ook de insteek van die aflevering: ik blijf sceptisch, maar geef Dubai toch de kans om mijn ongelijk te bewijzen.»

HUMO En?

WAES «Goh. Het is een spectaculaire aflevering geworden, dat sowieso. Maar als ik reis, wil ik nieuwe culturen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten, en juist aan die twee zaken ontbreekt het in Dubai. Ja, ze hebben er het grootste aquarium en de hoogste toren ter wereld, maar iets traditioneels, iets échts, dat zie je daar niet. Ik ben blij dat ik er een keer geweest ben, maar mij zie je daar niet meer terug.»

HUMO Waarvan akte.

WAES «Zeg, nog even terzijde. Aan dat huis van die Bollywoodster heb ik iets meegemaakt dat me tegenwoordig wel vaker overkomt, ook bijvoorbeeld in São Paulo: ik werd benaderd door mensen die me vroegen of ik toevallig die acteur was uit ‘Undercover’ (grinnikt). Echt waar! Dus ja, die vijftig miljoen Instagramvolgers zijn slechts een kwestie van tijd.»

Reizen Waes: Wereldsteden
Eén, maandag 24 oktober, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234