‘Biden had besloten minzaam te lachen elke keer als Trump iets stom zei, waardoor de oude man de hele tijd in een deuk lag.’ Beeld Humo
‘Biden had besloten minzaam te lachen elke keer als Trump iets stom zei, waardoor de oude man de hele tijd in een deuk lag.’Beeld Humo

Televisie★☆☆☆☆

‘Trump vs. Biden’ was als ‘The Masked Singer’: al snel besef je dat je naar twee clowns in kostuum zit te kijken

Herinnert u zich nog de finale van de Oscarwinnende film ‘The Revenant’? Daarin gaat een bevroren Leonardo DiCaprio met vers geslepen bijl Tom Hardy te lijf: de twee grommen, snijden en bijten erop los, met afgerukte ledematen, verkapte lijven en een bebloed sneeuwtapijt als bitter maar logisch gevolg. Vanavond kozen president Donald Trump, leader of the free world, en zijn uitdager Joe Biden voor een losse re-enactment van die scène in plaats van het in de regel waardige presidentiële debat dat op de planning stond. Na een bloedbad valt zelden een winnaar die naam waardig op te tekenen.

Vincent Van Peer

Het gerespecteerde Fox News-anker Chris Wallace kreeg de taak om dit live uitgezonden rommeltje zo gracieus mogelijk te ondergaan in de rol van moderator. ‘Hij bewees vooral dat kleuterleiders een veel hoger loon verdienen,’ aldus Trevor Noah: wat doe je ook met ukken die in elkaars schoen kakken en dan de samba proberen te dansen? De zes thema’s die Wallace had opgesteld, waren de benoeming van een nieuwe opperrechter, de coronacrisis, de klimaatopwarming, racisme, de economie en - opvallend - de vraag of de heren de verkiezingsuitslag zouden respecteren: Trump, zo is genoegzaam bekend, zou zich liever op een hoofdrol in ‘Het Zwanenmeer’ voorbereiden dan op een vredevolle machtsoverdracht. Hij moet ‘t maar, om het in zijn taal te zeggen, vergelijken met een luxe-escorte in een vijfsterrenhotel: het is de bedoeling om je erbij néér te leggen.

De verwachtingen – dat Trump het agressiefst uit de hoek zou komen, dat twijfelende kiezers hier iets aan zouden hebben – werden niet ingelost. De anders zo makke en respectvolle, zelfs complimenteuze Biden gooide het over een andere boeg dan tijdens de Democratische debatten met Bernie Sanders en co. Hij noemde Trump achtereenvolgens een clown, een leugenaar, een idioot, een racist, een puppy van Poetin en de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad. ‘Kan die vent nu geen minuut zijn bek houden?’, verzuchtte hij meermaals. Hoorde eveneens tot de Biden-strategie: het Amerikaanse kiezerspubliek rechtstreeks aanspreken, en minzaam lachen wanneer Trump iets belachelijks zei, waardoor de oude man vrijwel het hele debat in een deuk lag. Zijn opbouw en stilistische klasse oversteeg zelden het niveau van de gemiddelde Joachim Coens, maar Uncle Joe had wel de beste oneliner: ‘Trump zou alleen weten wat een buitenwijk is als hij toevallig een foute afslag nam.’

Intussen weigerde de opper-Cheeto om white supremacists te veroordelen en om zijn kiezers tot kalmte aan te manen. Sterker nog: hij raadde een neofascistische groepering aan om ‘paraat te blijven’. Wallace wilde Trumps mening over racisme weten. Zijn antwoord: ‘Ik ben fan van de politiemacht!’ Wat toch een beetje is zoals gevraagd worden wat je van Noel Gallagher vindt en prompt Liam binnendoen. Het was ijdele hoop om Trump over bosbranden en klimaatopwarming uit te horen: als Trump een vlammetje ziet, dan is het zijn instinct om er een inferno van te maken, niet om het te blussen.

Het gekibbel ging negentig minuten lang in moedeloos crescendo. Het dieptepunt werd speciaal voor dit debat uitgegraven – vast door een baggerbedrijf dat een dikke bruine envelop onder de presidentiële tafel had geschoven – toen Trump over de cocaïneverslaving van Bidens zoon begon. Intussen zat die arme Chris Wallace erbij als murw gebeukte toreador: Fox had zo-even met een natte rode handdoek twee stieren in de ballen getikt, om hém dan snel de vod toe te stoppen.

Dit debat was als ‘The Masked Singer’: in het begin boeit het, al snel word je gewaar dat je toch ook maar naar twee clowns in kostuum zit te kijken, en op het einde wordt minstens één van hen ontmaskerd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234