Joe Exotic Beeld rv
Joe ExoticBeeld rv

vervolg op'tiger king'

Tweede seizoen ‘Tiger King’: het gaat allesbehalve goed met Joe Exotic

In volle lockdown verscheen ‘Tiger King’ op Netflix: een chaotische, waanzinnige documentaire die toen zelfs de bizarre beelden op het journaal wist te overtreffen. Nu kondigt Netflix een tweede seizoen aan, dat wellicht zal laten zien hoe het Joe Exotic sindsdien is vergaan. (Spoiler: niet zo fantastisch.)

Talitha Dehaene

De docureeks werd vorig jaar een wereldwijd fenomeen, dus is het logisch dat er een tweede seizoen aan zat te komen. Momenteel staat er ‘coming soon’ te lezen op de landingspagina van ‘Tiger King’ op Netflix. Een concrete datum is nog niet bekend, maar naar verluidt wordt het kopje ‘coming soon’ bij Netflix meestal gebruikt voor producties die twee à drie maanden later gelanceerd worden.

Waar het tweede seizoen precies over zal gaan is ook nog niet bekend, maar allicht zal het focussen op hoe het Joe Exotic en co na de hitserie is vergaan. Carole Baskin heeft al wel publiekelijk laten weten dat ze niet zal meewerken aan het tweede seizoen omdat ze teleurgesteld was in het uiteindelijke resultaat van ‘Tiger King’, dat volgens haar te veel op sensatie belust was.

Carole Baskin Beeld Netflix
Carole BaskinBeeld Netflix

Met Exotic, oftewel Joe Maldonado-Passage (geboren als Schreibvogel), gaat het in elk geval niet zo goed. Hij zit momenteel in de gevangenis nadat hij veroordeeld werd tot een celstraf van 22 jaar voor 17 gevallen van dierenmishandeling en illegale dierenhandel, maar ook voor de 2 huurmoorden die hij regelde (onder andere voor zijn aartsvijand Baskin).

Volgens zijn advocaten kampt Joe Exotic met een zwakke gezondheid door een auto-immuunziekte. Toen een uitbraak van het coronavirus werd vastgesteld in de gevangenis waar hij verblijft, werd Joe meteen in quarantaine geplaatst. In januari van dit jaar maakte hij bekend dat zijn vader aan de gevolgen van corona was overleden. In mei werd bij Joe Exotic zelf prostaatkanker vastgesteld.

Ondanks zijn gezondheidsproblemen doet Joe er alles aan om vrij te komen. Hij heeft al meerdere rechtszaken aangespannen om onder zijn veroordeling uit te komen, wat nog niet zo veel heeft opgeleverd. In mei reden zijn advocaten samen met een groepje fans onder de naam Team Tiger in een dubbeldekker naar Washington, D.C. om een document van 257 pagina's af te geven bij het ministerie van Justitie, met de bedoeling Joe vrij te krijgen.

Het team was er rotsvast van overtuigd dat toenmalig president Donald Trump hem gratie zou verlenen. Op 19 januari, één dag voor de inauguratie van Joe Biden, liet het zelfs een limousine naar de gevangenis rijden om Joe Exotic op te pikken, in de veronderstelling dat er last minute nog gratie zou worden verleend. Hoewel Trump die dag nog zo'n 140 veroordeelden de vrijheid schonk, hoorde Joe Exotic niet bij de gelukkigen.

Vorige maand boekten de advocaten wel een klein succesje, toen een rechter oordeelde dat Joes veroordeling weliswaar gegrond was, maar dat op basis van procedurefouten de celstraf lager had moeten zijn. Zijn verblijf in de gevangenis wordt binnenkort dus wellicht ingekort.

Ondertussen blijft hij op Twitter zijn onschuld uitschreeuwen én Carole Baskin aanvallen. Hij promoot er ook zijn eigen cryptocoin, $TKING, zijn eigen wiet en zijn eigen seltzer (Tiger Piss). In november zouden zijn memoires gepubliceerd worden.

En zijn zoo? Die is hij — godzijdank — al lang kwijt. Na zijn veroordeling liet Joe Exotic hem na aan zijn vriend Jeff Lowe, die ook in ‘Tiger King’ te zien was, maar de rechtbank wees later Carole Baskin aan als nieuwe eigenaar. Werknemers, vrijwilligers en fans van Joe gingen daar niet akkoord mee en besloten om de zoo eigenhandig te vernielen. Door de grote schade die is aangericht en het slechte management dat daaraan voorafging, besloot Baskin de zoo permanent te sluiten voor het publiek.

Beelden uit 'Tiger King' Beeld Netflix
Beelden uit 'Tiger King'Beeld Netflix

De dieren uit de zoo kreeg Baskin overigens niet toegewezen. Lowe nam ze mee naar zijn andere zoo, het Tiger King Park in Thackerville, Oklahoma. Daar hebben de autoriteiten afgelopen mei bijna zeventig grote katten in beslag genomen. De dieren zouden vermoedelijk zijn ‘verkocht, gekocht of getransporteerd’, terwijl de Amerikaanse wetgeving de handel in beschermde dieren verbiedt. Ook de behandeling van de dieren liet volgens aanklagers te wensen over.

Of hoe anderhalf jaar later de big cats uit ‘Tiger King’ nog altijd de grootste slachtoffers blijken te zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234