Typhoon Beeld Humo
TyphoonBeeld Humo

TV-tip

Typhoon raast door ‘Zomergasten’: ‘Dit is Een Momentje’

Deze week stopt Glenn de Randamie aka Typhoon de zomer in 'Zomergasten'. Zijn kamerbrede smile is zichtbaar vanuit de ruimte, en daar is alle reden toe: hij mag zich de allereerste rapper noemen die in het legendarische programma de avond mag vullen met mooie fragmenten.

Joshua Migneau

‘Zomergasten’, NPO 2, zondag 19 juli, 20.15

GLENN DE RANDAMIE «Als er vroeger één rapper op tv kwam, dan was het een overwinning voor ons allen. Dit is dus best wel Een Momentje. En het is dan nog 'Zomergasten'. Ik heb al gehoord dat mensen zich hun hele artistieke leven voorbereiden op de mogelijkheid ooit gevraagd te worden. Dat heb ik níét gedaan, maar dat was ook niet nodig: ik kijk sowieso docu's en films aan de lopende band.»

HUMO Zit er een thematische lijn in je fragmenten?

DE RANDAMIE «Bij de voorbereiding kwam ik erachter dat 'strijd in de liefde' dan wel 'strijd vóór de liefde' mijn grote thema's zijn. Op romantisch én historisch vlak. Neem nu de burgerrechten en Black Lives Matter: dat zijn grote stromingen die zich roeren, niet uit woede maar uit liefde. Met de samenleving is het zoals met edelstenen: soms heb je wrijving nodig om iets mooier te laten glanzen. Het gaat in die discussie niet over wit en zwart, maar over déze generatie, die denkt: er moeten dingen veranderen, en wel nu. Al moet het nu ook weer niet de hele uitzending dáárover gaan. Ik wil verwonderen en prikkelen, niet op een zeepbak gaan staan.»

HUMO Stel dat je in de hele uitzending maar één muziekgerelateerd fragment mag laten zien, welk kies je dan?

DE RANDAMIE «Ik wilde absoluut de opnames van Donald Byrds 'A New Perspective' tonen, mijn favoriete jazzplaat aller tijden: ik luister het liefst naar door God geïnspireerde muziek en wat dat betreft, is de compositie 'Cristo redentor' het allerhoogste. Hadden we die beelden maar gevonden, zeg. Maar voor zover ik weet, bestaan ze niet.»

HUMO Je bracht net een Belgische versie uit van je single 'Alles is gezegend', met Brihang en Tourist LeMC. Waarom een Belgische versie?

DE RANDAMIE «De reacties op 'Alles is gezegend' waren enorm, waarop ik aan een remix begon te denken. Eén naam die meteen op m'n lijstje stond, was die van Johannes (Faes, echte naam van Tourist, red.). Wij werken al lang samen. Als artiesten hebben wij een soort broederschap, wij begrijpen elkaars taal. En toen zei m'n label: 'Waarom ook niet Brihang?' Ik vind hem een groot poëtisch talent, in zijn bewoordingen, zijn flow...

»Weet je, ik wilde vooral de boodschap verder verspreiden. 'Alles is gezegend' geeft mij hoop, en ik wil dat zoveel mogelijk mensen die hoop kunnen voelen, tot in België toe.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234