'(Un)well' Beeld Netflix
'(Un)well'Beeld Netflix

televisie★★★½☆

‘(Un)well’ op Netflix: ‘Wanneer de wellnessindustrie zich als deel van de gezondheidszorg gaat gedragen’

Tom Raes

Stop me if you think you’ve heard this one before, maar door dat hele coronavirus is een documentairereeks als ‘(Un)well’ er alleen maar relevanter op geworden. De helende werking van bleekwater, zij het door orale inname of intraveneuze injectie, mag er dan wel niet in uitgeklaard worden, de serie leent zich niettemin als waarschuwing voor wanneer de wellnessindustrie, in alle opzichten een winstgedreven sector, het hoog in de bol krijgt en zich als deel van de gezondheidszorg gaat gedragen.

Vooral in de Verenigde Staten ziet het er op dat vlak bepaald beroerd uit: in de eerste aflevering, waarin de zin en onzin van etherische oliën uitgevlooid wordt, zien we een verpleegster die in een ziekenhuis werkzaam is als klinisch aromatherapeute, zonder daarbij te struikelen over de contradictio in terminis in haar functiebeschrijving. Ik had niet meteen verdere bevestiging nodig dat het niet helemaal snor zit met de gezondheidssector in Amerika, waar een kwaaie hoest je zomaar je huis kan kosten, maar ik nam er dankbaar akte van. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, denk je aanvankelijk nog, tot je de dokter in de smiezen krijgt die een imperium heeft opgebouwd met het slijten van dat spul, en het ook volmondig aanbeveelt als remedie tegen kanker.

De infomercials die die hoogglanzende linkmichel inblikte ter aanprijzing van zijn handelswaar kon je gerust lachwekkend vinden, ware ze niet misselijkmakend. Iederéén kon z’n aromacursussen volgen. ‘Zelfs zij die moeten leven van overheidssteun.’ Natuurlijk kwam ook God erbij kijken, want in Amerika is bovenal de dollar heilig: ‘Natuurlijk werken mijn oliën, waarmee dacht je dat Maria Magdalena de voeten van Jezus zalfde?’ Waarlijk, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en niet zelden lopen ze langs kapitalistische gladjakkers.

Het is in zulke passages dat ‘(Un)well’ het meeste overtuigt, want alle afleveringen spelen zich dan wel af in de holistische sfeer, de problemen die ze aankaarten zijn eerder uiteenlopend van aard. Zo lijkt de aflevering over oneigenlijk gebruik van moedermelk vooral over een probleem te handelen dat minder wijdverspreid is dan het inzetten van etherische olie als geneesmiddel. De aflevering over de zin en onzin van tantrische seks, in de praktijk veelal groepsneuken voor neohippies in de overgang, ging dan weer niet zozeer over de gevolgen van al dat langdurig schurken op de gezondheid, maar over het risico op misbruik dat ontstaat wanneer je guru plots aanstuurt op een massage van de yoni.

Verdienstelijk idee, vooral omdat al meer dan één zo’n guru uiteindelijk gewoon een met gordijnen behangen pervert is gebleken, maar de manier waarop het uitgewerkt wordt moet duidelijk onderdoen voor de fragmenten over de pyramidezwendel achter etherische oliën, of die over de gevaren van langdurig vasten als lapmiddeltje voor de gezondheid - eentje voor de socialistische partijvoorzitters onder ons, alsmede de Pieter Loridons. In die laatste aflevering maakte een vrouw zich op voor 28 dagen alleen water drinken. ‘Het zal wel meevallen, Jezus deed er destijds veertig.’ Ook bij haar was kanker vastgesteld. Jezus en kanker: in allebei zit grof geld.

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234